de radio amateur logo

Koperen Buis Loop Antenne

 

 

 

Een DIY Koperen Buis Loop Antenne

Geïnspireerd door onze Poolse collega radiohobbyist Arczi Membordini besloot ik een koperen buis loop antenne te maken. Een koperen buis MLA-30.

Waarom?

Daar zijn redenen voor te geven. Professionele en redelijke prijzige loop antenne leveranciers zoals Wellbrook gebruiken koperen buis in hun loop antenne. Zij zullen daar goede redenen voor hebben, toch?

Daarnaast hebben enkele collega radio hobbyisten geëxperimenteerd met een koperen buis loop voor de MLA 30. Meestal gebruikten zij zacht koper voor hun experimenten.

Ik begrijp die keuze want die zacht koperen buis is makkelijker met de hand tot een hoepel te buigen. Ik kwam echter een keer op Internet tegen dat de elektrische eigenschappen van zacht koperen buis veel slechter zijn dan die van hard koperen buis. Helaas kon ik vandaag dat artikel niet meer terugvinden maar om die reden heb ik voor hard koperen buis gekozen.

Voor het buigen van hard koper heb je speciaal gereedschap nodig. Dat gereedschap heb ik niet. Heb jij waarschijnlijk ook niet ter beschikking.

Maar Arczi liet een slimme en navolgbare manier zien om hard koperen buis te buigen. Dat werkte inspirerend. Dus op naar de bouwmarkt.


 

MLA 30 met koperen buis Loop antenne

De MLA 30 antenne wijkt zichtbaar af van zijn veel duurdere concurrenten door het gebruik van een stijve draad i.p.v. een koperen buis. Alleen al aan logistieke besparen zij hiermee aanzienlijk in kosten.

Arczi Membordini heeft een uitgebreide en duidelijke maar wat lange video gemaakt over zijn MLA 30 modificaties. Met zijn instemming heb ik van die video een samenvatting gemaakt met focus op de eenvoudige en slimme wijze waarop hij koperen buis buigt. Je kunt die video hier bekijken.

 

 

Ik heb zijn werkwijze nagebootst en met succes zoals je op diverse foto’s kunt zien.

 

 

Let op!

Enkele tips bij de productie van de Koperen Buis Loop Antenne

  1. De maat van de buis. Ik heb buis van 12 mm gebruikt. Arczi gebruikte 15 mm. Buis van 15 mm buigt waarschijnlijk iets makkelijker dan buis van 12 mm.
  2. De mal. Arczi en ik bleken over nagenoeg dezelfde tuintafel te beschikken. Dat is natuurlijk toeval. In plaats van zo’n tuintafel kun je ook elk ander rond model gebruiken. In een half uurtje kun je ook zelf met een figuurzaag of een decoupeerzaag een mal uitzagen uit een goedkope plaat hout van 2 cm dik. Ik raad je een mal aan met een diameter van minimaal 90 en maximaal 110 cm.

    In plaats van de lijmklemmen die wij gebruikten zet je de buis dan eenvoudig vast met een metalen beugeltje dat je in het hout schroeft.

  3. Gebruik schoon droog en fijn zand. Filter het desnoods even door een keukenzeef. Als de buis niet homogeen met zand gevuld is zal hij op knappen op plaatsen waar lucht is blijven zitten.
  4. De einddopjes die de buis afsluiten na het vullen met zand heb ik vast gesoldeerd. Er komen flinke krachten op die buis en de dopjes kunnen er dan door het zand afgedrukt worden. Ook dan zal de buis knappen. Door de dopjes vast te solderen voorkom je dat.
  5. Arczi buigt in de video precies tweemaal een halve cirkel. Slimmer is om aan beide uiteinden tien cm meer te buigen dan de halve cirkel. Het teveel zaag je er toch af en je zult zien dat de cirkel die je overhoudt dan ronder is.
  6. Zet de halve cirkel op drie punten vast op je mal, de uiteinden en halverwege, en laat het zo minimaal een uur rusten. Als je 12 mm gebruikt dan is twee uur beter. De buis zal zodra je hem losmaakt iets terugveren. Maak je hem meteen los dan veert hij te veel terug.
  7. Zo’n mooi snijgereedschap als in de video bezit ik ook niet. Gewoon met en juniorzaagje doorzagen en daarna de bramen afvijlen werkt ook prima.

 

 

Koperen Buis Loop Antenne in wording

 

 

 

 

Afwerking van de koperen buis loop antenne

Arczi gebruikte voor de montage 3 cm dikke pvc-buis die ik ook voor de MLA 30 gebruik. Voor dit experiment heb ik voor 40 mm buis gekozen omdat deze koperen buis veel zwaarder is dan de MLA-draad en ook veel meer wind vangt. Met 40mm pvc-buis krijg ik een robuustere constructie.  

Je kunt de antenne en het versterkerblokje naast de tyraps ook nog vastschroeven op de pvc-buis. Geeft ook net nog iets meer stevigheid.  

Koperen buis is weerspannig. In mijn geval dreigde de hoepel een ei te worden en daarom voelde ik me genoodzaakt om de ‘hoepel’ met beugeltjes in het gareel te houden.

Die beugeltjes had ik niet en daarom heb ik reepjes aluminium gebruikt om beugeltjes te maken en de buis ‘rond’ op de mast vast te schroeven. Als je goed kijkt zie je dat op de foto’s van de koperen buis loop antenne.

 

 

Tot slot

koperen buis mla 30

Investeren in een spuitbuis grijze lak hoeft niet maar zorgt er wel voor dat er niet over enige tijd een groen roestig ding op je dak staat.

Bijkomstig voordeel is dat zo’n grijs geheel veel minder opvalt tegen de Nederlandse lucht dan een glimmende koperen buis.

 

Is deze koperen buis modificatie van de MLA 30 de moeite waard?

Leuk, een middagje lekker knutselen aan deze koperen buis loop antenne. Maar levert het ook wat op? Dat is de boeiende vraag.

Ik ga dat onderzoeken door de prestaties van deze antenne op eenzelfde moment te vergelijken met de na een eerdere modificatie goed werkende MLA 30 met dunne draad loop. (Zie MLA 30 en ook een super goedkope antenne rotor voor de MLA 30.

Daarvoor moet eerst een ander project zijn beslag vinden. Een op afstand bestuurbare eenvoudige antenne switch op het dak.
-
Koos Overbeeke

 

Terug vanKoperen Buis Loop Antenne naar de radio amateur antenne & aarde

 

Zie ook de: Vergelijkende test MLA-30

 

Spoiler alert

De prestaties van de koperen buis loop antenne MLA-30 zijn opzienbarend. Hij heeft daarom nu op de DIY Rotor de plaats ingenomen van de draadantenne MLA-30.

Koperen buis MLA 30 copper tube MLA 30 op de DIY Rotor 

 

 

 

 


Reactie van Site volgers


Johannes

Kun je de koperbuis vullen met pur heeft dat invloed op de ontvangst?

..Koos

Dag Johannes,

Pur is een isolatiemateriaal. Zolang dat in de buis zit zal dat geen effect op de ontvangst hebben.

Iets anders is of het beschermt tegen het ‘knakken’ van je buis. Als je het met perslucht in de buis wet te krijgen en het spuit er aan de andere kant even hard uit als je het er in stopt maak  je een goede kans.

Met een spuitbus betwijfel ik of je de buis goed gevuld krijgt. Zodra er ergens een luchtbel achterblijft zal de buis daar knakken. Ik zou zeggen, probeer het. Ik hoor graag je ervaringen terug. Nogmaals, op de ontvangst zal het geen effect hebben.

73, Koos

Johannes

Bedankt voor het advies. Groetjes Johannes 


 

Joep

Hallo Koos,

Ik heb ook een MLA 30+ en ook een koperen buis loop antenne gemaakt.

Mijn vraag is hoe pas ik de 50 Ohm uitgang van MLA 30+ versterker/voeding aan
voor een oude buizenradio met kortegolf-band? Is dit 240-300 Ohm?

..Koos

Leuke vraag Joep,

Zo’n oude buizenradio heb ik hier ook staan. De antenne ingang voor FM is meestal iets van 300 ohm.

Maar de korte en middengolf zijn bijna altijd hoogohmig en bedoeld voor een draad antenne 2 tot 10 meter rechtstreeks de radio in.  

Je zou het kunnen proberen met een UNUN 169:1 zie afbeelding (aantal windingen op de foto is niet representatief, volg de tekst).

UNUN voor oude buizen radio met korte golf en koperen buis loop antenne MLA 30+

Laat eens weten wat je bevindingen zijn.

Een Hartelijke Groet, Koos


  

 

 

Je reactie en/of vraag
Vrijwel dagelijks ontvang ik vragen en reacties. Je krijgt altijd antwoord.

Bij publicatie zal alleen een Vraag en Voornaam zichtbaar zijn op de site.


Magic Word?