LPAM, Middengolf Buurtradio
LPAM-zenders zijn populair sinds deze legaal met een officiële licentie kunnen worden toegepast.
Wat je ziet is dat vooral de hogere frequenties, zeg maar tussen 1 MC en 1,6 MC populair zijn. De vooronderstelling hierbij is dat op deze frequenties eenvoudiger een antenne kan worden geconstrueerd dan op de lagere middengolf frequenties.
Een tweede aanname is dat op deze hogere frequenties met weinig vermogen een groter bereik kan worden gerealiseerd.
Mijn stelling is dat je met de juiste antenne meer bereikt dan met grote zendvermogens. Daarbij is het ook zo dat je op de lagere frequentie dankzij grondgolven een groter bereik kunt realiseren.
Inspiratiebron
Mijn inspiratiebron is het oude Veronicaschip. Dit schip, de Norderney, herbergde een zender van 10 kilowatt.
Nadat mijn familie midden jaren ’60 naar Breda verhuisde kon ik Veronica (en veel andere zeezenders) amper meer ontvangen. Op 192 meter 1562 kHz kwam in Breda Veronica piepend en hijgend binnen en was luisteren geen genoegen.
Maar op 30 september 1972 veranderde Veronica na wekenlang experimenteren haar frequentie naar 557 kHz (= 539 meter maar uit marketing overwegingen werd 538 gecommuniceerd).
Vanaf die tijd was de zender niet alleen in de randstad maar ook in Breda en in grote delen van het land goed en storingvrij te beluisteren.
De zender was nog steeds dezelfde Continental-AM-Transmitter 315 316F van 10.000 Watt.
Antenne technisch was er ook niet veel veranderd. De verticale straler was nog steeds 10 meter en dat was voor 192 al kort en nu voor 537 extreem kort.
Toch wist Frederic Van Duerm, een BRT-technicus die in het geheim radio Veronica op antennegebied al vanaf de jaren ’60 adviseerde, die Frederic wist te realiseren dat de zender met 10 kilowatt op 537 meter (AM) tot in Vlaanderen goed te ontvangen was.
Dit terwijl zeezenders zoals Radio Noordzee, Caroline en anderen met veel grotere vermogens (50 kilowatt) nauwelijks beter te beluisteren waren.
Links afgebeeld een schets van Frederic's hand voor de constructie van de 538 antenne. Klik op de afbeelding voor een vergrote weergave.
Hieronder een foto van de Veronica ‘waslijn’.
Experimenten met LPAM
In deze experimenten gaan we een vergelijkbare Antenne gebruiken. Nee, ook een 10 meter hoge straler gaan we niet halen en ook de ‘waslijn’ krijgt afmetingen die bij een normale Hollandse buitenwijk woning passen.
Maar ik ben zeer benieuwd naar de resultaten en er van overtuigd dat die veel beter gaan zijn dan wat met een traditionele verticale dipool kan worden bereikt.
De winst moet gaan zitten in meer straling dankzij de extra topcapaciteit en een daarmee samenhangende veel kleinere aanpassingsspoel.
In de zender zelf gaan we ook experimenteren met technieken die niet erg gangbaar zijn maar wel veelbelovend. Zoals bijvoorbeeld een variant op de Heising modulatie met een push-pull trafo in plaats van een zware smoorspoel.
Ook een laag vermogen modulator met lineaire eindtrap in klasse A staat op het programma.
Informatie over zelfbouw en gebruik van LPAM Zendinstallaties
Via onderstaande linken kom je bij artikelen waarin ik ervaringen met LPAM Zendinstallaties, Filters, Antennes en Compressoren bespreek. Schema's, afbeeldingen falende en succesvolle experimenten met die DIY apparatuur komen aan bod.
Meer informatie over Korte Golf zenders vind je in het menu onder Zenders.
Terug van LPAM naar De Radio Amateur