LPAM Middengolf Buurtradio

 

 

 

 

LPAM, Middengolf Buurtradio 

LPAM-zenders zijn populair sinds deze legaal met een officiële licentie kunnen worden toegepast.

Wat je ziet is dat vooral de hogere frequenties, zeg maar tussen 1 MC en 1,6 MC populair zijn. De vooronderstelling hierbij is dat op deze frequenties eenvoudiger een antenne kan worden geconstrueerd dan op de lagere middengolf frequenties.

Een tweede aanname is dat op deze hogere frequenties met weinig vermogen een groter bereik kan worden gerealiseerd.

De volgende experimenten zijn bedoeld om beide vooronderstellingen te onderzoeken en mogelijk te logenstraffen. Mijn stelling is dat je met de juiste antenne meer bereikt dan met grote zendvermogens en dat je op de lagere frequentie dankzij grondgolven een groter bereik kunt realiseren.

 

Inspiratiebron

Mijn inspiratiebron is het oude Veronicaschip. Dit schip, de Norderney, herbergde een zender van 10 kilowatt.

Nadat mijn familie midden jaren ’60 naar Breda verhuisde kon ik Veronica (en veel andere zeezenders) amper meer ontvangen. Op 192 meter 1562 kHz kwam in Breda Veronica piepend en hijgend binnen en was luisteren geen genoegen.

Maar op 30 september 1972 veranderde Veronica na wekenlang experimenteren haar frequentie naar 557 kHz (= 539 meter maar uit marketing overwegingen werd 538 gecommuniceerd).

antenne constructie veronica 538

 

Vanaf die tijd was de zender niet alleen in de randstad maar ook in Breda en in grote delen van het land goed en storingvrij te beluisteren.

De zender was nog steeds dezelfde Continental-AM-Transmitter 315 316F van 10.000 Watt.

Antenne technisch was er ook niet veel veranderd. De verticale straler was nog steeds 10 meter en dat was voor 192 al kort en nu voor 537 extreem kort.

Toch wist Frederic Van Duerm, een BRT-technicus die in het geheim radio Veronica op antennegebied al vanaf de jaren ’60 adviseerde, die Frederic wist te realiseren dat de zender met 10 kilowatt op 537 meter (AM) tot in Vlaanderen goed te ontvangen was.

Dit terwijl zeezenders zoals Radio Noordzee, Caroline en anderen met veel grotere vermogens (50 kilowatt) nauwelijks beter te beluisteren waren.

Links afgebeeld een schets van Frederic's hand voor de constructie van de 538 antenne. Klik op de afbeelding voor een vergrote weergave.

Hieronder een foto van de Veronica ‘waslijn’.

De veronica waslijn

 

 

Experimenten met LPAM

In deze experimenten gaan we een vergelijkbare Antenne gebruiken. Nee, ook een 10 meter hoge straler gaan we niet halen en ook de ‘waslijn’ krijgt afmetingen die bij een normale Hollandse buitenwijk woning passen.

Maar ik ben zeer benieuwd naar de resultaten en er van overtuigd dat die veel beter gaan zijn dan wat met een traditionele verticale dipool kan worden bereikt.

De winst moet gaan zitten in meer straling dankzij de extra topcapaciteit en een daarmee samenhangende veel kleinere aanpassingsspoel.

In de zender zelf gaan we ook experimenteren met technieken die niet erg gangbaar zijn maar wel veelbelovend. Zoals bijvoorbeeld een variant op de Heising modulatie met een push-pull trafo in plaats van een zware smoorspoel.

Ook een laag vermogen modulator met lineaire eindtrap in klasse A staat op het programma.

Wordt vervolgd,
-
Koos Overbeeke

 

 

Frans

Interessant Koos. Je gaat een legaal Middengolf station beginnen! Wilde ik ook al lang eens doen. Wat zijn je uitzendplannen, roepnaam, frequentie etc.?

..Koos

Leuk, je reactie. Dank je Frans. Nee, ik ga geen station beginnen. Het gaat mij om het experiment met de techniek :-). De zender zal hoogstens 5 minuten in de lucht zijn om het bewijs van de antenne techniek te leveren. Meer niet.  

Maar na bewezen succes van een ontwerp deze nabouwen, dat kan natuurlijk. Hulp nodig? Ik help je met plezier. 

 

 

Jouw reactie en/of vraag
Je persoonlijke gegevens zoals email adres worden niet op de site vermeldt!