de radio amateur logo

Over Koos Overbeeke en Knutselen met Radio Buizen

 

 

 

Over Koos Overbeeke en Knutselen met Radio Buizen

 

Knutselen met Radio Buizen

Knutselen met radio buizen is een hobby waar ik al 35 jaar niet meer aan was toegekomen.  Maar toen ik in de eerste winter van de Corona Crisis noodgedwongen thuis zat besloot ik om die oude hobby (zie: hoe het begon), weer op te pakken.

De daad bij het woord voegende schafte ik me een SDRplay DX en een mini antenne aan met de bedoeling de korte golven weer eens te verkennen.

Maar, zelf bouwen van spulletjes, bij voorkeur in buizen techniek, is het hoofddoel.     

Dat viel nog niet mee. Op deze site deel ik met je wat ik meemaak en wat ik ontdek tijdens mijn eerste projectjes en kleine experimenten zoals de EL84 zender en de MLA 30 Antenne. Daarna volgden al snel andere en ook grotere projecten.

Wat bij de start ook een vraag was: hoe kom je aan onderdelen? Want die Radio onderdelen winkeltjes waar ik mij in mijn jeugd vergaapte aan al het moois dat ze in voorraad hadden, die winkeltjes zijn er niet meer.

Maar, geen nood, er zijn voldoende alternatieven zoals je kunt lezen in: waar vind je die radio onderdelen.

 

We zijn nu enkele jaren verder

Mijn projecten zijn de laatste tijd groter geworden. Waren het eerst kleine experimenten met één of twee buisjes. Ondertussen staan er projecten met drie tot zes buizen op stapel.

Ook mijn werkwijze is veranderd en de informatie die je bij projecten terug vindt is enorm toegenomen.

Met schade en schande heb ik ondervonden dat je bouwprojecten met meer dan drie buizen, en grotere antenne projecten, maar beter eerst goed kunt plannen en doordenken voor je aan de slag gaat.

Mijn kennis is ondertussen met behulp van oude studieboeken, Internet en een spoedcursus Radio Zendamateur weer flink opgefrist.

Die investering betaalt zich snel uit. Door schakelingen eerst te doordenken en te doorgronden kom je tot betere experimenten en voorkom je het bouwen van op Internet gevonden schakelingen die nooit van zijn leven een goed resultaat opleveren.

 

Vragen?

Kortom, ik ben druk met al deze activiteiten en heb er enorm veel plezier in. Vrijwel dagelijks ontvang ik vragen en reacties van andere radio amateurs en knutselaars.

Leuk! Heb jij een vraag of valt je iets op! Ik ga er met plezier op in.

 

 

 

aan het werk

 

 

Over Koos Overbeeke

 

Na een boeiende en leerzame loopbaan, een loopbaan die me over de hele wereld op werkvloeren en directiekamers bracht, is het weer tijd voor een fascinatie die ik als jonge jongen al bezat. Radio Amateurisme.

Van die hobby maakte ik via studie mijn beroep. Eerst elektrotechniek, daarna elektronica en telecommunicatie en daarna computertechniek. Op mijn 35 verliet ik deze werkvelden en koos ik voor personeelsmanagement.

In die tijd begon de chiptechnologie me te vervelen. Er gebeurden niet echt spannende zaken meer. Ja er gingen steeds meer onderdelen in steeds kleinere doosjes. Meer van hetzelfde.

In de wereld van personeelsmanagement en later logistiek, financiën en projectmanagement, management en Outsourcing vond ik nieuwe uitdagingen.

Motto:

Ik maak steeds wat ik nog niet kan
om het te leren kunnen

(naar Vincent van Gogh)

 

Nu heb ik met enorm veel plezier mijn oude hobby van radio amateurisme weer opgepakt. Ik zie dat het de amateur die nog echt zelf wil bouwen niet echt gemakkelijk wordt gemaakt.

Ook verenigingen van Radio Amateurs zoals VERON en VRZA, verenigingen waar ik lid van ben, doen weinig aan het publiceren van eenvoudige en begrijpbare zelfbouwprojectjes. Projectjes waarmee je geïnteresseerde jonge mensen warm kunt maken voor deze hobby.

 

Lekker knutselen en experimenteren

Dat is wat ik wil doen. Geen drie IC's en wat belendende onderdeeltjes bij elkaar plakken op een veroboard en je hebt een radio of wat voor apparaat dan ook. Een apparaat waarvan je niet snapt waarom het werkt of hoe het werkt.

Dat biedt nauwelijks plezier en zeker geen voldoening.

Nee, gewoon lekker ouderwets met buizen knutselen. Er kan eens een diode of transistor bijkomen maar het moet voor niet Delft gestudeerden begrijpelijk blijven. Dus weinig formules en wel Jip en Janneke taal zonder daarbij in platte onzin te vervallen.

Radio-onderdelen winkeltjes zoals voeger in Breda en Tilburg "De Radio Beurs", zulke winkeltjes waar ze alles hadden wat je nodig had en je ook nog gratis advies gaven, die zijn er niet meer.

Maar met wat zoeken op Internet kom ik toch heel ver en ook oude buizen, buisvoetjes, afstemcondensatoren en nog veel meer kun je nog steeds op de kop tikken. 

Op deze site deel ik mijn ervaringen.

Heb je daar vragen over of opmerkingen bij klik dan op deze link en geef ze aan mij door. Je krijgt gegarandeerd antwoord van mij. 

Tot dan en voor nu veel groeten,Auteur

Koos Overbeeke

PA1JO

 

 

P.s.

Heb je vanuit je werk met Outsourcing te maken dan heb je misschien wel voordeel van de documentatie en praktijkervaringen die ik de laatste 12 jaar heb gepubliceerd. Je gaat daarvoor naar de site: Slagkracht Outsourcing.

 

 Terug van Over Koos Overbeeke en Knutselen met Radio Buizen naar De Radio Amateur Home

 

 


Reactie van Site volgers


NoëlV 

Veel Succes Koos, ik heb er maanden aan gedacht in mijn jeugd om een CB aan te schaffen, maar de regelgeving en controles (lees zoektocht naar kachels) maakte dat ik het niet gedaan heb. Wie zal het weten, wat komt...


Hans

Leuk, ik zal met interesse je ervaringen volgen.


Andre

Veel succes Koos en geniet van deze mooie techniek


Wolf

Leuke site. Het kriebelt nu bij mij ook om er aan te beginnen. Blijf hem zeker up-to-date houden. 👍


Peter

Wat een leuke en leerzame site. Ook ik ben weer opnieuw begonnen en ik doe hele leuke ideeën op. Zo krijg je er weer zin om te knutselen. Ga zo door.

 

 

 

 

Loading...

Alleen je Vraag en je Voornaam zijn zichtbaar op de site!