de radio amateur logo

Eenvoudige Antenne switch op het dak

 

 

 

Eenvoudige Antenne Switch op het Dak

Een eenvoudige antenne switch op het dak. Dat was de uitdaging want als je met meerdere antennes wilt experimenteren dan wil je ze ook real time met elkaar kunnen vergelijken. Daarvoor heb je een antenne switch nodig waarmee je snel kunt schakelen.

Er was nog een aanleiding.

Die antennes komen allemaal met een relatief dikke coax kabel je huis binnen. Ik weet niet hoe anderen dat doen maar om voor elke antenne een gat in het kozijn te boren leek me een beetje te gek.

Dan heb ik het nog niet over bijkomende kabels zoals bijvoorbeeld de besturingslijn voor de antenne rotor.

Met een antenne switch op het dak reduceer je het aantal kabels dat naar binnen moet.

 

De relais

Een antenne switch op het dak begint bij het inzetten van relais die betrouwbaar kunnen schakelen tussen verschillende antennes. Betrouwbaar betekent in weer en wind je werk blijven doen en daarbij behoorlijk spanningen en stromen kunnen hanteren.

Zoekende met Google naar een leverancier die op dit vlak een leuk aanbod zou hebben kwam ik een advertentie van EBay tegen die mijn aandacht trok.

EBay is een soort Bol.com. In Nederland kennen we Marktplaats als aanbieder van tweedehands- en steeds vaker ook nieuw materiaal. EBay doet dit al langer en veel kleine leveranciers gebruiken uitsluitend EBay voor hun Internethandel.

 

Terzijde bij deze tekening

In ‘Een stabiele VFO‘ heb ik het gehad over teleurstellende kwaliteit van beschikbare tekenprogramma’s. Hier zie je weer zo’n voorbeeld. De cruciale onderdelen zoals hier de relais had ik op een beeldscherm graag wat steviger in beeld gezien.

Mijn gratis hulpmiddel voor het maken van duidelijke tekeningen vind je op De Radio Amateur Download Pagina.

Suggesties voor aanvullingen of verbeteringen van dit hulpmiddel zijn altijd welkom!

schema antenne switch 

 

De leverancier van deze Antenne Switch

De aanbieder van deze antenne switch is een Duitse knutselaar die goede referenties heeft maar die niet bekend en gekend wil worden. Normaal word ik dan argwanend, wat heb je te verbergen?

Maar deze aanbieder heeft dus goede referenties en de informatie die hij liet zien, schema, beschrijving en foto’s, die informatie wekte vertrouwen.

Deze antenne switch kan vier antennes bedienen en daarbij een antennestroom met een frequentie tot 60 MHz en met een vermogen van maximaal 3kW PEP schakelen.

Meer dan voldoende dacht ik.

Ik nam de gok. Voor vijf tientjes had ik een week later de switch in bezit.

 

 

Een voeding en afstandsbediening

Deze antenne switch heeft een gelijkstroomvoeding van 12 volt nodig. Een signaalkabel met minimaal 5 aders en een behuizing.

Voor de behuizing van de switch nam ik een eenvoudig pvc-doosje waarin flinke gaten zijn aangebracht voor de stekkers.

De antenne switch op het dak ingepakt in een kunststof doos

De switch met relais en enkele adapters

 

Met behulp van afstandsbusjes (met schroefdraad) die AliExpress in allerlei maten levert wordt de printkaart in het doosje gemonteerd.

De switch is uitgerust met SO239 connectoren. Tot nu toe werk ik naar tevredenheid met BNC-connectoren. Geen probleem, adapters erop gezet.

 

 

Bedieningskastje

Daarnaast moest er een bedieningspaneeltje (kastje) komen voor in de shack. Voor de eenvoud en het gemak wilde ik de voeding in het bedieningskastje onderbrengen.

 

Opzoek naar een compacte voeding van 12V

Voedingen voor 12V gelijkspanning zijn er te kust en te keur en voor zeer weinig geld te koop. Maar deze voedingen veroorzaken vaak ook stoorsignalen op je 220 net.

12 V gelijkstroom voeding voor de antenne switch op het dak

 

Nawoord: 5 maanden later

Deze voeding begint te piepen. Een akelig hoog toontje, je kunt het bijna niet horen maar mij irriteert dat enorm!

De oplossing vind je bij eenvoudige gestabiliseerde voeding voor 12V 

Weer zoeken dus en nu kom ik uit bij Reichelt die voor minder dan 10 Euro een inbouwvoeding aanbiedt die belooft niet te storen. Hij is ook nog compact dus wat wil ik nog mee? .

De afstandsbusjes van Ali bewijzen weer goede diensten om de print veilig en stevig op de bodem van mijn bedieningskastje te monteren.

De signaalkabel aangesloten, de kabel gevonden bij Conrad bevat zes aders. Nu kunnen we het resultaat uitproberen. Let op dat je die signaalkabel eerst door het kozijn naar buiten voert voordat je hem aan je bedieningskastje vastmaakt ☹.

 

bedieningskastje voor de Antenne switch op het dak

 

 

Montage van de Antenne switch op het dak

De volgende stap is om daadwerkelijk de antenne switch op het dak te monteren. Daarvoor heb ik enkele maanden geleden al een installatiekast op het dak aangebracht. Onder meer de shack aarde werd hier aangevoerd en opgesplitst naar antennemast aarde en shack aarde.

installatiekast voor antenne switch op het dak

Antenne switch past niet meer

 

Maar nu heb ik dikke pech. De BNC-adapters die ik op de SO239 antenne-aansluitingen heb gemonteerd veroorzaken dat de switch nog keurig in dat kastje past maar als ik er een antenne plug in steek past het niet meer.

Daar waar de antenne aansluitingen eerst ruim een cm verzonken in het kastje zaten steken de adapters er nu ruim een cm buiten het kastje.

De adapters maken dat de antenne switch plus aangesloten antennes nu 2 cm dikker is geworden. Het past niet. Er moet een iets grotere installatiekast komen.

Dat is een tegenvaller. De levering van die kast kost 14 dagen.

Zodra die binnen is en gemonteerd is kunnen we verder en de switch als eerste gaan inzetten voor de vergelijkingstest tussen de koperen buis loop antenne en de klassieke MLA-draad loop antenne.

 

 

Veertien dagen later

nieuwe installatiekast voor de anttenne switch op het dak
 

 

Hij is binnen!

Hij is binnen, de grotere installatiekast voor de antenne switch op het dak 😊. Links op de foto zie je hem staan onder het oude kastje.

Nu vlug de signaalkabel door het kozijn steken, aansluiten (tweede foto), de kast ophangen de switch er in en aansluiten. Ik start met twee antennes. De gemodificeerde MLA 30 en de koperen buis loop antenne.

Met deze switch kan ik de 'real time' vergelijking tussen die twee starten. Even testen, hij werkt perfect.

Op het naar de vergelijkende test tussen de twee loop antennes 😊.
-
Koos Overbeeke

 

Terug van antenne switch op het dak naar Antenne en Aarde

 

 


Reactie van Site volgers


Jos

Dank je voor de powerpoint template. Mooi hulpje.

..Koos

👍


Jeroen

Hi Koos,

Wat voor een type/merk antenne switch gebruik jij?

Met vriendelijke groeten,

Kind regards,

Jeroen

..Koos

Goeie vraag Jeroen, ik zie dat  het niet in het artikel staat.  👍

Gemonteerd zie ik ze niet meer op Ebay staan. Je ziet het hier wel met kastje. Volg link.

Je kunt de bouwer mailen of je hem compleet kunt kopen.

Als DIY bouwpakket staat hij nog wel op ebay. Volg link.

Als je hem benadert en compleet koopt hoor ik nog graag wat het kost en of het vlot ging.

 

 

Je reactie en/of vraag
Vrijwel dagelijks ontvang ik vragen en reacties. Je krijgt altijd antwoord.

Bij publicatie zal alleen een Vraag en Voornaam zichtbaar zijn op de site.


Magic Word?