de radio amateur logo

stormbestendige diy antenne rotor

 

 

 

Eenvoudige stormbestendige DIY Antenne Rotor voor €40

Een stormbestendige DIY antenne rotor voor hoog op het dak met een op afstand bestuurbaar MLA-30 en dat voor 40 Euro! Dat is een forse uitdaging als je ziet dat een antenne rotor die echt stormbestendig is al snel richting 600-1500 Euro gaat.

In deel één van dit experiment zag je al hoe dit project op alle fronten slaagde maar op één front faalde. Deze goedkope antenne rotor was niet stormbestendig.

Terwijl ik nog op zoek was naar lichtgewicht kogellagers die mijn project robuustheid zouden kunnen opleveren ruimde ik de schuur op van alle afval en stof dat dit experiment daar had achter gelaten.

En in die rommel vond ik een nieuwe oplossing!

 

 

Een lichtgewicht glijlager van 5 Euro

van de gebroeders Martens uit Oosterhout

De gebroeders Martens hebben vast nooit gedacht dat ze nog eens in het zonnetje zouden worden gezet voor het produceren van een glijlager. Zij hebben ook nooit bewust zo’n glijlager geproduceerd. Toch is het in elke bouwmarkt te koop.

Wat ik namelijk tijdens het opruimen ontdekte is, dat de gladde witte afvoerbuis van 32 mm, de buis waarop ik de MLA-30 antenne had gemonteerd, naadloos paste in de grijze 40mm afvoerbuis met dikke wand die ik in een eerder experiment had gebruikt.

Niet alleen passen die twee buizen naadloos in elkaar, de binnenste buis kan door de gladde afwerking van beide buizen ook soepel bewegen en ronddraaien zonder dat er een rammelende speling overblijft.

Dat maakte dat ik het vorige experiment direct met een aankondiging van een vervolg kon afsluiten.

 

 

De aandrijving uit China

De aandrijving vormde de volgende uitdaging. Die motor uit de Chinese UFH antenne slopen en houd ik dan iets over dat bruikbaar is?

Dat viel mee. Er kwam een motortje uit met bevestigingsoogjes die perspectief boden. Bovendien bleek dat motortje te beschikken over een vertragingstandwielkastje dat een trage en beresterke aandrijfkracht tot gevolg had.

De aansturing van die motor liep via een printplaat boordevol elektronica. Dat vergde nader onderzoek. Had ik dat allemaal nodig voor mijn DIY Antenne Rotor?

De aandrijving uit China de motor koppling aan de antennemast

 

Nader onderzoek leerde me dat de afstandsbediening continu een stevige gelijkspanning aan het antenne circuit aanbood. Die gelijkstroom bereikte de motor niet want die was hiervan gescheiden via een condensator van 330 µF 25 volt.

Zodra ik echter op de knop van de afstandsbediening druk valt die gelijkspanning nagenoeg weg. Als ik de meter op wisselspanning zet meet ik een volt of zes. Aangezien de condensator een elektrolyt is kan het geen wisselspanning zijn en moet het dus een pulserende gelijkspanning zijn die de motor wel via de condensator kan bereiken.   

Ik sloop de printplaat er tussenuit en zet een elektrolytische C van 330 µF 50 volt tussen de voedingskabel en het motortje en… het werkt.

 

 

Een weerbestendige behuizing 

Aluminium Case Mount 100x100mm 555x555

waterdicht PVC kastjemastklem

Een weerbestendige en vooral ook robuuste behuizing voor het motortje vinden was de volgende uitdaging om te komen tot stormbestendige DIY Antenne Rotor. Want op gebrek aan robuustheid, gebrek aan stevigheid was het eerste experiment ten onder gegaan.

Zoeken...

HF kits biedt op Internet een bevestigingsplaat aan voor antennemasten. Die plaat biedt perspectieven. Bij de plaat bieden ze een waterdicht PVC kastje aan van 100x100x55mm. Dat is te ondiep voor ons motortje. Ze hebben geen kastje dat meer diepte geeft maar die moeten er toch zijn?

Meneer ‘Bol’ biedt uitkomst. Hetzelfde waterdichte kastje als HF kits maar deze is wel 90mm diep en dat biedt perspectief voor montage van het motortje en daarbij een waterdichte stormbestendige koppeling met de mast te maken.

 

 

Bevestigingsmateriaal

Als laatste onderdeel hebben we nu nog klemmen nodig waarmee we ons PVC lager-mechanisme aan de metalen hoofdmast kunnen vastmaken.  De mastklemmen die ik daar tot nu toe voor gebruikte zijn zeer robuust maar nu even niet geschikt. De klemmen drukken miniem kleine deukjes in de buitenste pvc-buis. Nu die buitenste buis als glijlager voor de MLA-30 buis functioneert kunnen we zulke kleine deukjes, hoe miniem ook, niet hebben.

De firma Martens biedt via de bouwmarkt PVC zadels aan voor hun buizen. Die pakken de buis stevig vast zonder plaatselijke druk. Nu nog een beugel om deze zadels aan de mast te bevestigen.

 

 

Veilige mastklem voor het PVC glijlager

veilige mastklem voor het pvc glijlager s

Weer zoeken, zoeken, zoeken en dan zie ik dat Hornbach uitlaatklemmen aanbiedt die heel goed gebruikt zouden kunnen worden om die PVC zadels aan de mast te bevestigen.

Bestellen die handel en aan de slag.

 

 

De constructie

De constructie van de stormbestendige DIY Antenne Rotor is nog een middagje knutselen en puzzelen.

De buitenste buis moet bijvoorbeeld waterdicht op het motorkastje komen te zitten terwijl er een gat van 33 mm in dat kastje zit waar de binnenste buis doorheen moet naar het motortje.

Bevestiging van de lagerbuis aan de mast

afdekkap ter bescherming van vocht en vuil in lager constractie s

Aan de bovenkant, op de plaats waar de mastbuis de lagerbuis verlaat moet een afscherming komen die er voor zorgt dat er geen vuil en geen vocht het lager in komt en via het lager de motorruimte in lekt.

En tot slot moet voorkomen worden dat de motor in één richting blijft draaien. Daarmee zouden de kabels om de mast winden en de zaak vast lopen.

 

De constructie van het motorhuis

Op de foto’s hieronder zie je de constructie van het motorhuis voor de stormbestendige DIY Antenne Rotor. De afbeelding spreekt voor zichzelf.

Het borgingsboutje zorgt samen met een nokje op de mast dat na 355 graden draaien de mast niet verder kan. Het motortje heeft een mechanisme dat ervoor zorgt dat hij doorduwt bij stevige tegendruk maar hij draait om bij brute blokkering.

 

Constructie van het motorhuis

 

 

 

Het resultaat

 

 

Trots bekijk ik mijn stormbestendige diy antenne rotor met daarop de MLA30+ antenne gemonteerd. 

De antenne draait 355 graden rond. Die laatste 5 graden om klokje rond te komen worden in beslag genomen door het boutje dat ervoor zorgt dat de antenne zichzelf niet ‘ophangt’ aan zijn coaxkabel.

Die 355 graden is overigens een mooie prestatie. Veel duurdere rotoren komen vaak niet verder dan 270 graden. Anderen claimen 360 graden maar maken dat in de praktijk niet waar.
-
Koos Overbeeke

 

Terug van stormbestendige diy antenne rotor naar antennes en aarde

 

 


Reactie van Site volgers


Bas

Hallo,

ik wil deze Antenne Rotor ook gaan bouwen. Alleen ik kan die UHF antenne niet op Aliexpress vinden?

..Koos

Goed plan Bas,

Hij staat ondertussen ruim een jaar op dak, heeft allerlei weersomstandigheden waaronder een orkaan overleefd en functioneert nog steeds uitstekend.

Dit terwijl de MLA loop vorig jaar vervangen is door een veel zwaardere koperen buis loop. Het motortje en de lagerconstructie geven geen krimp en werken perfect.

Ik moest ook even zoeken, maar gelukkig zijn ze nog volop te koop.

Op diverse NL sites maar erg duur (60-200 Euro)

Bij Amazon.com voor $ 30,99

Kijk maar eens op Amazon.com

 

Ben

Superleuk artikel om te lezen, heel creatief bedacht, voor een school in Alkmaar gaan ze het ook nabouwen voor een korte 70 cm yagi. Top !

..Koos

👍Leuk, veel succes 😊

 

 

 

 

Je reactie en/of vraag
Vrijwel dagelijks ontvang ik vragen en reacties. Je krijgt altijd antwoord.

Bij publicatie zal alleen een Vraag en Voornaam zichtbaar zijn op de site.


Magic Word?