de radio amateur logo

eerste ervaringen met de mla-30 antenne en de MLA-30+ Antenne

 

 

 

Eerste ervaringen met de MLA-30+ Antenne

De MLA-30+ Antenne wordt op Internet aangeboden als een kleine antenne die bruikbaar is in zowel een stedelijke omgeving als op het platteland. Na de teleurstellende ervaringen met de mini-whip antenne is dit mijn tweede antenne project.

Ik bestelde hem bij Amazon. Bij AliExpress is hij goedkoper te krijgen maar op dat moment had ik nog niet veel ervaring en dus minder vertrouwen in Ali. Nu wel en je kunt daar rustig bestellen. Enige nadeel is dat het tijdstip van levering onzeker is en het soms twee maanden duurt voor je iets ontvangt.  Bij Amazon kan dat ook gebeuren maar zij informeren je daarover voordat je op de bestelknop drukt. 

Je ontvangt hem als doe-het-zelf bouwpakket. Zo komt hij binnen.

MLA 30 doe het zelf pakket

 

mla 30 gemonteerd op de grond

Je moet dus zelf zorgen voor een mast waarop je de antenne monteert. Zelf deed ik dat met behulp van een stuk witte pijp van de bouwmarkt met een diameter van 3 cm. Ongeveer zoals je het op de bovenste afbeelding en hier links ziet.

Maar collega’s deden het met ook met hout, met een kruis etc.

mla 30 andere montagevoorbeelden

 

Mijn ervaring is dat montage op een enkele buis, een paal, een flinke storm prima overleeft.

 

 

Ervaringen met de MLA-30+ en stoorsignalen

Zoals je waarschijnlijk al weet heb ik forse hinder van onze PV-installatie, de omvormer en de optimizers die de gelijkstroom van onze zonnepanelen omzetten in 230V wisselstroom.

De MiniWhip werd het leven onmogelijk gemaakt door deze stoorsignalen. De MLA toonde zich van zijn goede kant. Opgesteld op het dak van de garage, enkele meters van ons huis en ook enkele meters van de PV-installatie realiseerde ik bijna storingvrije ontvangst.

Radio Mi Amigo op 6085 MHz, een Duits station dat hier bij Tilburg zwak doorkomt wist met de MLA-30+ boven het ruisniveau uit te stijgen.

 

Het geheim van de MLA-30+ antenne

Het geheim van de MLA-30+ antenne is dat hij richting gevoelig is. En met dat gegeven kan ik deze antenne zo draaien dat hij de stoorsignalen van ons huis en de PV-installatie negeert.

Die PV-installatie moet natuurlijk ontstoord worden. Dat is een ander hoofdstuk op deze site.

Die richting gevoeligheid is dus een voordeel van deze antenne. Elk voordeel komt met een nadeel en dat is dat je radiosignalen mist van de twee zijden die haaks op de antenne staan.  Draaibaar maken van de antenne is daarvoor een oplossing.

 

Antenne rotoren

Antenne rotoren zijn duur. Maar bij AliExpress kun je voor een paar tientjes een draaibare Yagi-antenne kopen die voor de Amerikaanse markt zijn ontwikkeld. Ik heb die dus besteld en ga daar de antenne afslopen en de MLA op monteren. Meer daarover als die antenne binnen is.

Ik kreeg het idee van een Canadese collega. Hij heeft de paal boven op de rotor gemonteerd maar in ons winderige klimaat lijkt me dat geen lang leven beschoren.

mla 30 mast gemonteerd op rotor

 

Ik broed dus nog op een methode waarbij ik de pvc buis in kogellagers kan ondersteunen. Als jij suggesties hebt of ervaring met kogellagers met lagerhuis met een laag gewicht (composiet) hoor ik dat graag!

 

 

De MLA-30+ antenne kan nog beter

De antenne krijg je geleverd met een meter of tien coax met een SMA-connector. Die SMA-connector past op een meegeleverde Bias-T. Die wordt geleverd met nog een coax snoertje ook weer afgesloten met een SMA-connector. Zo’n SMA-connector past prima op mijn SDR-Play ontvanger.

De SDR-Play DX biedt een tweede antenne ingang met voeding. Dat maakt de Bias-T als tussenstap overbodig. Je kunt ook de bijgeleverde Bias-T gebruiken. Voor de voeding kun je de bijgeleverde USB-kabel gebruiken en die op je PC in een USB slot stoppen. Een andere mogelijkheid is de 5 volt voeding van je mobiele telefoon aan de USB-kabel hangen.

Mijn ervaring is dat de PC als voeding of de SDR als voeding allebei meer ruis opleveren dan de voeding van mijn mobiele telefoon.

 

De MLA-30+ antenneversterker kan meer

De antenneversterker van de MLA geeft aan dat hij werkt op 5 tot 12 Volt. Dus even gekeken of ik niet een voeding had liggen met wat meer spanning op de uitgang en ja, de voeding van de MiniWhip biedt 9 volt aan. Die aangesloten en dat gaf direct 1 punt signaalverbetering terwijl het ruisniveau gelijk bleef.

 

Het ruisniveau kan omlaag

Zoals ik al aangaf kun je beter geen gebruik maken van je PC of laptop voor de MLA-voeding omdat die voedingsbronnen meer ruis opleveren.

De meegeleverde kabel van de MLA-30+ Antenne is geen topkwaliteit. Niet slecht maar met een RG 58 of -59 coaxkabel wordt die ruis een stuk minder.

 

Leveranciers van Radio-onderdelen

Die RG 59 kabel bestelde ik bij Conrad. Ze leverden mij redelijk stugge kabel (voor buiten) van 6,15 mm dik.  Prima. Maar de connectoren die ik erbij bestelde bleken ze niet te kunnen leveren en in plaats daarvan leverden ze eerst krimp connectoren voor 5,6 mm kabel. Die passen natuurlijk niet en na retourzending ontving ik connectoren voor kabel van 9 mm ☹.

Conrad is een leverancier waar je veel van wat je nodig hebt kunt vinden. Snel zijn ze niet (5 dagen doorlooptijd) en je moet opletten of wat je ontvangt gelijk is aan wat je bestelde want dit was in korte tijd al de tweede keer dat me zoiets gebeurde. Over terugzenden en terugbetalen doen ze dan weer niet moeilijk.

Uiteindelijk de gewenste connectoren bij Reighelt gevonden. Ook een adres waar de radioamateur veel van zijn gading kan vinden. Reageert nog trager (een week doorlooptijd) maar is wel betrouwbaar in haar levering.

 

Discussie over RG 58 of RG 59

Op forums kom je veel discussie tegen over de vraag welke van de twee beter is en of je dat betere nodig hebt. Mijn ervaring is dat partijen langs elkaar heen praten.

Bij een werkfrequentie van 100 MHz is de demping van RG 58 18,0 dB per 100 meter en voor de RG 59 is dat 9,3 dB. Bij 400 MHZ is dat 35 dB respectievelijk 19 dB.   

Voor de korte golven 2-30 MHz is dit dus niet zo spannend. Op de UHF-banden wel.    

 

 

De coax-kabel van de MLA-30+ antenne vervangen

Die kabel vervangen valt dus aan te bevelen en of je er nu een RG 58- of RG 59 Coax onder hangt is voor het frequentiegebied tot 30 MHz niet spannend.

Ik heb ervoor gekozen om ook nog een ferrietblokje in het kastje van de antenneversterker mee te nemen. Meetbaar resultaat zag ik niet maar kwaad kan het nooit.

In bijgaande video met een bijdrage van Danny Shortwave And Radio DX zie je hoe je dit karweitje aanpakt. Hoe je de kabel vervangt en de antenneversterker van een BNC-connector voorziet.

 

 

 

Rotor voor de MLA-30+ antenne en meer

De mogelijkheden zijn hiermee niet uitgeput.

In een volgend verslag zal ik mijn ervaringen met de rotor met je delen. Daarnaast heb ik nog een tweede MLA-30 antenne besteld. Die tweede set ga ik gebruiken voor een experiment met een iets grotere loop met koperen buis.

Voor nu, veel radiogroeten,
-
Koos Overbeeke

 

Nawoord over de 30+

De nieuwe MLA-30 antenne is binnen  en dat blijkt een 30+ versie te zijn. Deze versie levert op de populaire korte golven gelijke prestaties met zijn voorganger. Maar kom je boven de 15 MHz en onder de 2 MHz dan levert die plus versie aanzienlijk betere prestaties.

Dus als je nog gaat bestellen. Let op dat je de plus versie krijgt!

 

Terug van de MLA-30 Antenne naar De Radio Amateur Antenne en Aarde     

 

 


Reactie van Site volgers over ervaringen-met-de-mla-30-antenne


Lieven

Ik heb hier al enkele winters de MLA-30+ geplaats om te gebruiken als RX antenne voor de 160m. Mijn TX antenna is een inv. L met de K2AV folded counterpoise. Natuurlijk is de ruis op de TX antenne torenhoog en kan ik de zwakke DX signalen niet horen.

Ervaringen met de MLA 30 antenne Lieven 2

Ik heb dan maar een diamond shape loop gemaakt met zijden van 2m, dus de omtrek is 8m. Het is een goede RX antenne voor de lowbands en werkt uit de kunst! Ik heb al heel mooie DX kunnen horen op de lowbands die ik anders niet of bijna niet kan opnemen. Het is de ideale oplossing voor stations met beperkte oppervlakte!

Zie in bijlage een foto van de loop. Die staat gewoon tegen het tuinhuis 2.5m hoog. 

De loop is groot en minder richtingsgevoelig, maar heeft wel meer gain op de lage banden. Ik heb al mooie DX gehoord in CW op 160m zoals PY VE6 HL JA 9X UA0 USA....noem maar op.

Zonder die antenne zijn ze gewoon niet te horen op mijn inv. L door de hoge locale QRM.

Met vriendelijke groeten, Lieven.

.. Koos

Leuk en interessant Lieven. Dank je voor deze informatie. Ik meen op de foto te zien dat je de MLA versterker en aanpassingsunit als interface naar de Coax kabel gebruikt en dat dit prima functioneert.

Ik herken ook wat je zegt over mindere richting gevoeligheid. Datzelfde nam ik ook waar bij de koperen loop

 


Ron

Beste, ik ben ook in het bezit van een miniwhip en heb dezelfde problemen met zonnepanelen als u ervaren. Ik woon in een drukbevolkt gebied.

Nu las ik uw artikel over de ervaringen met de MLA-30 antenne. Deze antenne kan ik nog wel kwijt. Ik wil hem zelf gaan bouwen omdat ik een klein budget heb, kunt u mij misschien een website adviseren waar een goed ontwerp op staat?
Mijn radio is een Kenwood R-1000.
Met vriendelijke groet, 73
Ron

..Koos

Hallo Ron,

Mooi toestel die Kenwood R-1000.

Helaas zo’n schema/ bouwbeschrijving bezit ik niet. Je moet zo ie zo zelf knutselen voor deze antenne. Alleen de electronica krijg je plus de loop.

Als je alle onderdelen voor zo’n schakeling los moet kopen op allerlei sites ben je inclusief verzendkosten zeker niet goedkoper uit.

Overigens koop een MLA 30+. Let op die plus want dat maakt veel verschil.

Bij Amazon nl koop je die voor 6 tientjes. 

Pas op ze verkopen ook namaak en die zijn een paar euro goedkoper. Niet doen. De link voert je naar de echte.

Je kunt hem via deze link bij Aliexpress kopen  .

Dan kost hij 41 euro maar moet je soms lang wachten voor het in Nederland arriveert. (ik kocht mijn eerste daar. Duurde toen 6 weken)

Ook hier opletten. Ali verkoopt ze ook voor 30 euro maar dat zijn oude types en minder goed. Succes, laat eens weten hoe je bent gevaren en voor nu,

Een Hartelijke Groet, Koos

 

Ron

Beste Koos,

Bedankt voor je heldere en uitgebreide uitleg. Hier kan ik wat mee.

Ik zag inderdaad ook veel soorten op internet voorbijkomen en zag door de bomen het bos niet meer.

Bedankt voor de link, nu kan ik tenminste meteen de juiste kopen.

Ik bestel hem bij Amazon, van Ali ben ik niet zo'n fan omdat het wel eens mis gaat.

Laatst had ik bakjes voor smd componenten besteld en die zijn nooit aangekomen, en Ali doet of hij gek is en beweert dat het afgeleverd is.

Ik wil je ook complimenteren met de duidelijke uitleg op je website, ik ben dan wel elektronicus geweest maar radio's en antenne's is toch een apart deel.

Succes met alles, en als alles werkt stuur ik je een berichtje.

Hartelijke groeten,

Ron

 

 

Je reactie en/of vraag
Vrijwel dagelijks ontvang ik vragen en reacties. Je krijgt altijd antwoord.

Bij publicatie zal alleen een Vraag en Voornaam zichtbaar zijn op de site.


Magic Word?