de radio amateur logo

Ervaringen met de MiniWhip Antenne

 

 

 

Ervaringen met de MiniWhip Antenne

De MiniWhip Antenne wordt op Internet aanbevolen als de ideale antenne voor o.m. SDR-ontvangst. Nu wilde ik mijn hobby starten met een SDRplay ontvanger dus wat is er logischer om daar zo’n MiniWhip bij aan te schaffen.

Als beginnende korte golf amateur zoek je toch eerst naar mogelijkheden om die hobby op bescheiden wijze te beginnen en te verkennen. Je denkt dan niet gelijk aan grote antennemasten en constructies. Toch?  

De verhalen over de MiniWhip die ik op Internet en op de Veron-Site tegenkwam klonken dan ook als muziek in mijn oren. Vooral een amateur werkzaam bij TU-Twente timmert internationaal flink aan de weg met enthousiaste verhalen.

Helaas heb ik die verhalen onvoldoende kritisch gelezen. Hieronder mijn bevindingen.

 

MiniWhip, te koop voor een habbekrats

Je koopt ze op Amazon voor vier tientjes of bij AliExpress al voor vier Euries maar dan moet je nog wel zelf waterdichte behuizing maken en kabels, connectoren een voeding en een Bias T erbij doen.

bias t

Klik op afbeelding voor een grotere weergave.

MiniWhip amazon Ali

 

Bij VanDijken Elektronica kocht ik een zeer complete set. Zelfs bevestigingsbeugels voor de mast zitten erbij -zie afbeelding helemaal linksboven-. Voor iets meer dan honderd Euro was ik klaar.

De MiniWhip antenne wordt aanbevolen voor gebruik als ontvangstantenne voor de korte golfbanden. De antenne meet ongeveer 12 centimeter en past in een pvc-buis van 4 cm doorsnede.

De antenne bestaat uit een klein vlakje van enkele centimeters koper met direct daaraan gekoppeld een HF breedband versterker. Men zegt dat hiermee zwakke signalen tussen 50 kHz en 30 MHz te ontvangen zijn.

 

 

De opstelling van mijn MiniWhip

Aan ons huis heb ik op 5 meter hoogte wat antenne beugels van de Schotelzaak bevestigd en daaraan een mast van dikke pvc-pijp met een diameter van 4cm bevestigd. Zo kwam de MiniWhip Antenne boven de nok van het huis uit en stond hij een meter of 9 boven het straatniveau.

Niet slecht dacht ik in mijn onschuld. Dit was mijn situatie.

mijn situatie  

Wat ik terugkreeg voor mijn inspanningen was heel veel kraak en ruis. Zelfs de sterkste zenders konden daar nauwelijks bovenuit komen.

Al snel bleek dat de Omvormer en de Optimizers van onze zonnepanelen (de PV-installatie) hier vooral debet aan waren. Over die PV-perikelen kom ik elders op de site terug.

’s Avonds als de zon niet schijnt kun je de stroom van die PV-installatie afschakelen en dan daarmee was ik dan voor dat moment alle RF en EMC-storingen kwijt.

Voor de MiniWhip Antenne leverde dat natuurlijk een hoop minder lawaai op maar nog geen boeiende ontvangst op de korte golven (ook niet op de midden- en lange golf overigens).

Voor de stedelijke omgeving van mijn woning bleek deze antenne gewoon niet zo geschikt. En er was nog iets dat ik bij mijn eerste verkenning naar eenvoudige antennemogelijkheden over het hoofd heb gezien.

 

 

Enkele kanttekeningen bij de MiniWhip Antenne

Sommige Chinese versies gebruiken in plaats van een klein plaatje koper een kleine spriet (50cm tot maximaal 1 meter) boven op de container met antenneversterker (de pvc-buis). In theorie zou dat iets betere ontvangst moeten opleveren maar de totale omvang van de antenne neemt toe. In de praktijk zag ik een sprietje geen hoorbare verbetering opleveren.

Een groot probleem van de MiniWhip antenne is dat hij maar zeer zwakke signalen produceert. Die antenneversterker blaast die signalen wel op maar hij blaast alles op wat er op de antenne binnenkomt.

De antenne is te klein om veel elektromagnetische straling (radio golven) op te kunnen vangen. De antenne reageert vooral op statisch elektrische signalen. En die zijn er veel in en om je woning. Binnenshuis of op je balkon (1 meter afstand van je woning) kun je ontvangst wel vergeten is mijn ervaring. Er zijn gewoon veel te veel stoorsignalen in huis aanwezig.    

Ook moet hij uit de buurt van metalen voorwerpen blijven omdat die verstorend werken. Idealiter staat de MiniWhip in een vrij veld (geen gebouwen binnen 50 meter) op een pvc-paal van een paar meter hoog.

Maar ook bij zulke condities kreeg ik nog geen goede ontvangst.

Waarom niet?

Met nog eens goed speuren op Internet en alles goed doorlezend vond ik het antwoord. De MiniWhip antenne heeft namelijk een groot aardvlak nodig om te kunnen functioneren. Een referentievlak waartegen de antenne zich populair gezegd kan afzetten.

Hierbij wat ervaringen van collega's. In de situaties die zij creëerden wisten ze toch aardige resultaten te bereiken.

ervaringen van collegas

 

Het signaal dat uiteindelijk je ontvanger bereikt is het verschil in potentieel tussen het antennevlak en het aardpotentieel. Hoe schoner die aarde is des te beter maar je hoeft er geen aardpen voor in de grond te slaan.

Flink veel koperdraad uitgespreid over de grond voldoet waarschijnlijk nog beter als aardvlak omdat deze ‘aarde’ niet ‘vervuild’ is. Kippengaas op de grond rondom je MiniWhip Antenne zal waarschijnlijk ook goed werken.

De mantel van je coaxkabel verbind je dan met dat koper of kippengaas. Ik heb dit laatste niet uitgeprobeerd maar van collega’s die het wel hebben gedaan hoor ik graag hun bevindingen.

 

 

Waarom werkt de MiniWhip Antenne bij de TU Twente wel?

De onderzoekers daar geven zelf het antwoord op die vraag. Bij het installeren van de MiniWhip hebben ze de deze geplaatst boven op een gebouw met een metalen dak!

De onderzoekers van TU-Twente hebben dit dak gebruikt voor de aarding van hun Antenne. Dat dak heeft drie voordelen.

  1. Dat dak biedt het perfecte grondvlak dat deze mini antenne nodig heeft.
  1. Dit metalen dak schermt de antenne ook perfect af van alle storende signaalbronnen die in- en rondom dit gebouw optreden.
  1. Er was een lange coaxkabel nodig van de antenne naar hun ontvanger. Die coax ligt op dat metalen dak en de capacitieve werking tussen de coaxkabel en het dak bleek gunstig uit te werken, dempend te werken op de ruis die hun shack bereikte.

 

 

Kortom, is een MiniWhip Antenne aan te bevelen?

Als je op een afgelegen boerderij woont en een schuur bezit met metalen dak en je hebt geen luchtwassers staan die flinke EMC-storing kunnen veroorzaken, dan kan ik je die antenne best aanbevelen.

Maar als je zo woont en leeft heb je ook ruimte genoeg om een flinke dipool op te hangen. Ik wist wel wat ik dan deed.

In een stedelijke omgeving kan ik je deze antenne niet aanraden. Ook nu bleek, als iets te mooi lijkt om waar te zijn is het ook te mooi om waar te zijn. Dat gezegde kende ik al. Toch was dit weer een leuke en leerzame ervaring ook al was het resultaat teleurstellend.
-
Koos Overbeeke

 

Terug van MiniWhip Antenne naar de Radio Amateur Antenne & Aarde

  


Reactie van Site volgers


Rik

MiniWhip Antenne.
Veel dank voor dit artikel. Het geeft mij inzicht waarom mijn experimenten met SDR en miniwhip ook veel te mager waren. Ik weet nu waar ik aan kan "sleutelen".

Many 73. De PAxxxx

 

 

Je reactie en/of vraag
Vrijwel dagelijks ontvang ik vragen en reacties. Je krijgt altijd antwoord.

Bij publicatie zal alleen een Vraag en Voornaam zichtbaar zijn op de site.


Magic Word?