de radio amateur logo

goedkope antenne rotor voor MLA 30

 

 

 

Een super goedkope antenne rotor voor de MLA-30

Een goedkope antenne rotor voor de MLA-30 stond op mijn verlanglijstje. Die mocht niet duur zijn. Maar de super goedkope rotor voor de MLA-30 die het is geworden had ik vooraf niet kunnen bedenken. Toch bleek het mogelijk.

We hebben gezien dat de MLA-30 een goede allround ontvangst antenne is voor het gebied van 300kHz- 30MHz. Zijn voordeel is ook een beperking.

Het voordeel is dat hij richting-gevoelig is en daarmee kun je stoorsignalen uitfilteren door de antenne weg te draaien van dat stoorsignaal. Maar daarmee is ook een nadeel benoemd want die richtingsgevoeligheid veroorzaakt ook dat signalen die haaks op de antenne binnenkomen nauwelijks worden ontvangen.

Daar zitten natuurlijk ook zenders bij die je wel wilt horen.  Dat gegeven vraagt om een draaibare MLA-30 antenne. En draaibaar houdt in dat ik dat draaien vanuit mijn shack kan bedienen. Toch? Dus ik ging zoeken.

 

Een draaibare MLA-30 Antenne die ik op afstand kan bedienen

Een Duitse collega zag ik iets moois knutselen met een eenvoudige gelijkstroom motor die hij uit een fiets had gesloopt. Daarvan bouwde hij een draaibare antenne voor op zolder. Mijn ambitie ging verder. Ik wilde hem gewoon buiten hebben staan zover mogelijk van ons huis af.

 

 

Zoeken naar een solide constructie

Een Ierse collega bouwde iets voor buiten, een oplossing die ook weinig kosten met zich meebracht maar die niet erg solide is. Hij zet hem dan ook op een mobiele standaard in de tuin zodat hij hem binnen kan halen als het weer wat te onstuimig is.

En dat laatste is terecht want de constructie is niet erg solide. Maar hij bracht me wel op een idee.

Kijk je naar antenne-rotoren dan kom je al snel uit bij investeringen die €500,- of zelfs wel duizend Euro kosten. Zo’n uitgave voor een antenne van enkele tientjes is een beetje joker dacht ik.

Deze Ierse collega had voor zijn rotor bij AliExpress een draaibare UHF-antenne met afstand bediening gekocht. Ali biedt die dingen aan voor de US-markt dus op het Nederlandse deel van hun site worden ze niet snel getoond. Even zoeken want vanaf 20 Euro kun je die dingen al in huis halen!

Ik bedacht, als ik de MLA-mast nu eens over 30-40 cm met twee kogellagers ga vasthouden dan kan hij draaien terwijl er toch stevige zijwaartse ondersteuning is die voorkomt dat het dunne plastic dekseltje afbreekt bij de eerste stevige windvlaag.

De prijs van zulle kogellagers met huis bleek enorm mee te vallen en naïef en enthousiast bestelde ik er direct twee.

Zoeken naar een solide constructie

 

Hierboven zie je de goedkope antenne rotor van onze Ierse collega en het dunne plastic kapje die dat die antenne moet gaan dragen en vasthouden in weer en wind. Rechts zie je een van de twee kogellagers die ik per kerende post thuisbezorgd kreeg.  

Ik had al een constructie bedacht die me een goedkope antenne rotor plus solide constructie zou opleveren. Maar helaas. Dat prachtig stukje vakmanschap dat je rechts op de foto ziet weegt bijna 2kg. Dat tweemaal in een antennemast hangen … dat wordt hem ook niet.

Goede raad is duur. Maar… de oplossing is onderweg al weet ik dat nog niet.

 

 

De goedkope antenne rotor arriveert

Het duurde enkele weken voor de draaibare UHF-antenne, mijn goedkope antenne rotor, arriveerde. Maar ja, hij kostte niks, de verzendkosten waren ook nihil dus je kunt niet alles hebben.

Maar op een mooie dag belt PostNL aan en daar is hij, mijn goedkope antenne rotor.

 

veel surplus bij mijn goedkope antenne rotor

 

Zoals je ziet zit er een hoop bij dat ik niet nodig heb, zoals de UHF-antennedelen en ook 10 meter coax die opvallend wit is (binnenkabel) en vrij dik en zwaar. Die Coax moet ook de gelijkstroomvoeding voor de rotor aanvoeren.    

Die coax kan ook weg. Zoals je weet heb ik de MLA-30 van kwalitatieve coax voorzien. Voor de voeding van deze rotor ga ik een mooi dun en lichtgewicht kabeltje gebruiken. Die heb ik nog liggen, de originele coaxkabel van de MLA 😊.

 

 

Het Eureka moment

het eureka moment voor de antenne rotor

 

 

Op bovenstaande afbeelding zie je het Eureka ontstaan. De Antenne rotor is ontworpen om op een stuk mast gemonteerd te worden.  Als we die rotor nu eens omdraaien. Dan kan de MLA-30-mast stevig gemonteerd worden. Nu moeten we iets bedenken dat het ‘voetstuk’ stevig aan de antenne hoofdmast gemonteerd kan worden.

Het rechtse deel van de afbeelding laat zien welke kant de ideeën voor mijn goedkope antenne rotor op gaan.

 

 

Het eerste project krijgt vorm

In onderstaande video kun je zien hoe dit project vorm krijgt. De mast van de MLA-30 zit nu stevig aan het huis van de rotor gemonteerd en zal daar zeker niet vanaf waaien.

Maar zoals je aan het eind van deze korte video ziet, zit het zwakke punt nu in het motorhuis en de verbinding tussen de motor en de mast.

Ook dit project is absoluut geschikt voor op zolder of om in de tuin te plaatsen bij gelegenheid. Het werkt fantastisch.

 

Maar mijn doel was montage boven op het dak, lekker hoog en weer- en stormbestendig. Dat is nog niet gelukt bij deze antenne rotor.

Maar zo snel geven we het niet op. Ik ga dat motortje uit die zwakke behuizing slopen en heb al ideeën voor een solide ophanging en aandrijving van de mast.

Of dat gaat werken?

Dat gaan we zien in deel 2 van dit project: stormbestendige diy antenne rotor.
-
Koos Overbeeke

 

 

Ideeën suggesties, vragen. Geef ze hieronder door :-)

 

Terug van Goedkope Antenne Rotor naar De Radio Amateur Antennes en Aarde

 

 

Je reactie en/of vraag
Vrijwel dagelijks ontvang ik vragen en reacties. Je krijgt altijd antwoord.

Bij publicatie zal alleen een Vraag en Voornaam zichtbaar zijn op de site.


Magic Word?