Eenvoudige gestabiliseerde voeding voor 12 V
Deze DIY eenvoudige gestabiliseerde voeding voor 12 V gelijkspanning heb ik ontwikkeld omdat ik niet tevreden was met de schakelende voeding die ik oorspronkelijk in het bedieningskastje van de antenne switch had ingebouwd. (Zie beschrijving Antenne switch)
Die 12 voeding die ik voor een habbekrats had gekocht werkte prima maar ja, alles heeft zijn prijs.
Hier is de prijs dat die de schakelende voeding (Engels: switched-mode power supply SMPS) een irritant hoge pieptoon begon te produceren. Dit ongeveer 5 maanden nadat hij in bedrijf was genomen.
Daar heb ik geen zin in.
Dus weg met dat ding en gewoon een ouderwets degelijke voeding gebouwd.
DIY Voeding
Hieronder zie je het schema. Simpel.
Ja ik weet het, dit is vloeken in mijn buizenkerk maar dit is wel een eenvoudige en praktische oplossing. Daarbij komt dat de eenvoudige transistoren die ik hier gebruik, de werking daarvan begrijp ik nog wel.
Dit is daarom niet vergelijkbaar met hocus pocus chips waarbij een complete versterker of wat dan ook in een klein zwart doosje zitten. O ja, die chips werken prima maar ik hoef niets meer te bedenken of te knutselen. Dat heeft die fabrikant dan al gedaan.
Bedenken en knutselen is mijn hobby. Bij wijze van uitzondering nu even met transistoren.
Bij Conrad een transformatortje gezocht dat 12 V bij 1,5 ampère kan leveren. De keuze viel op deze Elma TT IZ54 (22 euro).
Die Zener kiezen we voor 13 Volt want over de transistor verliezen we 0,6V. Met een 12 Volts Zener zouden we op 11,4 Volt uitgangsspanning uitkomen. Deze Zener is een type van 1,3 Watt.
De trafo levert onbelaste een wisselspanning van 13V op. Voor de Zener moeten we daarom rekening houden met pieken van 18V. R1 kies ik 390 ohm waardoor we in onbelaste situatie (alle antenneschakelaars staan uit) maximaal 14 mA door de Zener jagen. Bij een belasting van 1,5 A zal de Zenerstroom vrijwel nihil zijn.
De Zener mag 25 mA hebben dus no problems.
Voor de transistor koos ik een 2N3055. Een veilige keuze want die kan veel meer stroom aan dan we hier toepassen. Veel warmte zal deze transistor daarom niet produceren. Aan koeling hoeven we dan ook niet veel aandacht te besteden.
De 2n3055 heeft voor 1,5 A output een basisstroom nodig van 150 mA. De BD139 (kostprijs 20 cent) levert die stroom met gemak en heeft daar zelf een basisstroom van max 6 mA voor nodig. Kortom, beide transistoren worden laag belast.
Toepassing
Deze eenvoudige gestabiliseerde voeding voor 12 V en 1.5 Ampère is voor veel doeleinden geschikt. Hij is eenvoudig in zijn opzet en kan tegen een stootje. De gebruikte transistoren kunnen ook een aanzienlijk hogere stroomsterkte aan. Je hoeft daarvoor alleen maar een zwaardere transformator aan te sluiten.
Ik gebruik hem voor de voeding van mijn antenne schakelaar die met relais is uitgerust en op dak staat.
Met behulp van deze voeding en wat schakelaartjes kan ik in mijn werkkamer door een schakelaartje aan te zetten kiezen welke antenne ik op mijn antennekabel wil aansluiten. Die antennekabel komt weer in mijn werk/hobbykamer uit.
De bouw van deze Eenvoudige gestabiliseerde voeding voor 12 V
Deze trafo past niet in het kastje dat nu ruim een jaar dienst heeft gedaan voor de afstandsbediening van de antenneswitch.
We moeten daarom een nieuw kastje in gebruik nemen.
Ik monteer alles met behulp van draadsteuntjes. De 2N3055 gaat in de bodemplaat. Als je die tor gaat bestellen vergeet dan niet daarbij ook afschermplaatjes en isolatiebusjes voor TO3 behuizing te bestellen!
De BD 139 hang vrij in de lucht met een klein koelvinnetje (monteer dit niet aan de kast want dan krijg je sluiting).
Het werkt weer perfect en deze eenvoudige gestabiliseerde voeding voor 12V gelijkspanning is zo stil dat je een speld kunt horen vallen 😊
-
Koos Overbeeke
Terug van Eenvoudige gestabiliseerde voeding voor 12 V naar eenvoudige-antenne-switch-op-het-dak