de radio amateur logo

hy gain 500 antenne rotor review

 

 

 

HY-GAIN 500 Antenne Rotor Review

De Hy-Gain 500 Antenne Rotor kwam in beeld toen ik voor mijn DIY Koperen Loop antenne een alternatief moest vinden.

Het laatste model Chinese rotormotor die ik uit een goedkope TV antenne sloopte kon het Antenne gewicht van ongeveer 5 kg niet aan.

Nu kun je antenne rotors kopen voor zo’n €500 tot €2500, maar dat vind ik voor mijn toepassing veel te duur. Blijven zoeken en dan kom je op een goed moment uit mij de Hy-Gain 500.

De goedkoopste die ik vond is voor een prijs van € 218,99 incl. BTW.

De mogelijkheden van die Rotor lijken beperkt tot de 23 cm, 70 cm en 2 meter band. Maar met een beetje inventiviteit is er veel meer mogelijk.

 

Waar kopen?

ClassicInternational bij in Roermond heeft een website die je niet snel tegenkomt bij Google. De website blinkt ook niet uit in duidelijkheid in de bestel/aankoop procedure.

Maar het is een interessante Bricks and Mortar winkel met veel materiaal en een goede after sales service.  Zij zijn de goedkoopste aanbieder van deze rotor.

De verkoop service kan beter.

Naast onduidelijkheden in de bestelprocedure op de site kwam ik er ook met schade en schande achter dat de meegeleverde gebruiksaanwijzing – twee Engelstalige gestencilde A4tjes - fouten bevat waardoor je de rotor verkeerd aansluit.

Toen ik terugging naar de winkel om de rotor om te ruilen voor een wel werkend exemplaar bleek dat de fout in die gebruiksaanwijzing bekend was ☹.

Direct werd de aansluiting gewijzigd waarna het prima werkte. Volg voor je aansluiting daarom niet de gebruiksaanwijzing.

Gebruik de nummering op de printplaat van de Rotor in combinatie met de nummering in het bedieningskastje (even bijlichten als je de nummering niet ziet).

 

 

De Rotor zelf

De rotor zit in een stevige gegoten aluminium behuizing. Het ziet er allemaal degelijk en netjes afgewerkt uit. Ook als je apparatuur aan de binnenkant bekijkt.

Het bedieningskastje ziet en voelt degelijk aan. De bediening is eenvoudig en het werkt probleemloos.

De rotor is opgebouwd met stalen tandwielen en kogellagers.

Dat is een flinke verbetering ten opzichte van de plastic lagertjes en plastic tandwieltjes in mijn Chinese rotor. Maar die koste dan ook maar 15 euries inclusief UHF antenne en exclusief verzendkosten.

De rotor wordt geleverd met 1,5 meter drie-aderige aansluitkabel. In de meeste gevallen heb je daar niet veel aan. Ik gebruik een normaal drie-aderig 230V kabeltje van 10 meter.

Koop een kabeltje met drie verschillende aderkleuren. Bij een kabel met twee of drie aders in dezelfde kleur moet je gaan doormeten om zeker te stellen dat je de zaak goed aansluit.

Tot 10 meter werkt zo’n huis- tuin- en keuken-kabeltje prima.

Heb je meer afstand nodig neem dan een dikkere kabel of een zes-aderige kabel waarbij je drie keer twee aders parallel aan elkaar soldeert.

koppelstuk

De Rotor aan de mast bevestigen

De Hy-Gain 500 Antenne Rotor wordt geleverd inclusief bevestigingsmateriaal.

Let op!

Voor bevestiging van je antenne aan de rotor mag de mast die je daarvoor gebruikt niet te dik zijn. Bij 4cm houdt het wel op tenzij je net als ik een koppelstuk gebruikt (28mm).

Voor bevestiging van de rotor aan de hoofdmast, de dragende mast, worden draadeinden en beugels meegeleverd. Ook hierbij mag de mast niet te dik zijn. De meegeleverde draadeinden zijn anders te kort.

Gebruik je degelijk 48mm mastpijp dan moet je naar de bouwmarkt om draadeinden van minimaal 7cm (M6) te kopen.  

 

PS: Omdat ik  de rotor hier aan een bestaande antenne koppelde had ik een koppelstuk nodig. De witte buis van het Martens Glijlager was te kort om in de rotor te bevestigen. Bouw je de antenne van nul af op dan neem je natuurlijk een langer stuk witte buis en heb je geen koppelstuk nodig.

 

Wat achtergrond informatie bij deze Rotor

Voor deze HY-GAIN 500 Antenne Rotor Review is het nuttig wat achtergrond informatie toe te lichten.

Zoals gezegd moet de rotor in mijn situatie in eerste instantie een axiale kracht van 5kg kunnen verdragen. Dat is bij deze Antenne Rotor geen probleem. Hij kan 45kg antenne gewicht dragen.

antennemast die je op een rotor plaats maar zo kort mogelijk houden

Maar voor een Antenne Rotor zijn meer gegevens en meer krachten van belang.

Zo kun je maar beter de antennemast die je op een rotor plaats maar zo kort mogelijk houden. De krachten die je anders op de rotor loslaat zijn gigantisch.

Op de afbeelding links zie je uitgebeeld hoe een windkracht op een mast van 3 meter een tien keer grotere zijwaartse kracht op de rotorlagers uitoefent – de zogenaamde radiale kracht – dan bij een mast van 30cm.

De maximale radiale belasting van deze HY-GAIN 500 Antenne Rotor is beperkt en dat maakt dat deze Antenne Rotor geen grotere antennes mag dragen dan een Jagi voor de 6M band (spanwijdte 3 meter).

 

De oplossing  

Gebruik je de HY-GAIN 500 Antenne Rotor samen met het ‘Martens lichtgewicht glijlager’(zie de stormbestendige DIY Rotor) dan worden die radiale krachten prima opgevangen.

Met de combinatie HY-GAIN 500 Antenne Rotor met Martens lichtgewicht glijlager kun je ook een tien meter dipool of 27MC dipool bedienen.

Als de wind waait, wiebelt het een beetje aan de bovenkant van de mast, maar er komen geen significante zijwaartse (radiale) krachten op het rotorlager zelf.

 

En bij zware storm?

De derde factor waar je bij een antenne rotor op moet letten is het rem- of blokkersysteem.

Zodra je de antenne in een bepaalde richting hebt gezet moet die richting worden vastgehouden. Een beetje wind mag de antenne niet laten draaien.

Een rotor bezit daarom een rem of blokkeersysteem dat de antenne op de ingestelde plaats houdt. Ook dit systeem kent zijn beperkingen ten aanzien van de torsiekrachten (draaikrachten) die kunnen worden weerstaan.

De torsie die deze rotor aankan is 220kg/cm. Dat lijkt veel maar dat is het niet. Bij een antenne die 3 uit de mast steekt is dat slechts o,73 kg uitgeoefend op het uiteinde van die die antenne.

Afhankelijk van je antenne constructie kan dat in de praktijk wel weer meevallen.

Monteer je een enkele dipool van 5 meter horizontaal op de mast dan steekt links en rechts 2,5 meter uit.

27 28 MHz dipool

 

De draaikracht die aan de ene kant werkt wordt opgevangen wordt weer tegen gewerkt door de draaikracht die de andere kant van de dipool opvangt.  

Zie de vereenvoudigde weergave van windkrachten op een dipool antenne op de afbeelding hieronder.

vereenvoudigde weergave van windkrachten op een dipool antenne

 

Zoals je ziet levert die wind wel flink wat radiale kracht op maar die kun je opvangen met het Martens glijlager. De Torsie krachten vallen bij een dipool antenne over het algemeen wel mee.

 

 

Maximale Antenne omvang

Je mag er van uit gaan dat een antenne die gesteund wordt door een Martens glijlager of vergelijkbare ondersteuning bij deze HY-GAIN 500 Antenne Rotor een lente van 5,5 meter mag bezitten. Dat brengt de 10 en 11 meter band binnen bereik.

Gebruik daarvoor dan ronde aluminium buis. Twee stukken van 2,5 - 2,75 meter. Koop een buis van 3 meter die je dan 25 of 50 cm inkort. Of bestel op internet onderstaande draaibare dipool voor 27/28 Mhz (ongeveer €75,-).

27 28 MHz dipool s

 

Ronde buis vangt veel minder windkracht op dan vierkant materiaal. Neem stevige buis bijvoorbeeld Aluminium steigerbuis 21 mm zodat doorhangen beperkt blijft.

torsiekrachten Jagi antenne

Ik zou voor de 10-11 meterband geen Jagi gaan construeren want dan nemen de torsiekrachten enorm toe. Die krachten zullen te groot blijken voor de HY-GAIN 500 Antenne Rotor.

  

Afstandsbediening

De Hy-Gain 500 Antenne Rotor wordt geleverd met een handige afstandsbediening. Bediening is programmeerbaar met 12 knoppen.

Zo kun je Noord-Zuid op knop 1 programmeren en Zuid-Noord op stand 12. Dan heb je 10 programmeerbare posities over om die 180° daar tussen in te programmeren.

Een pijlknop vooruit en één achteruit maken het mogelijk tussen twee geprogrammeerde posities te navigeren voor fijn afstemming.

 

 

Conclusie

Deze Hy-Gain 500 Antenne Rotor biedt meer mogelijkheden dan op eerste gezicht beschikbaar lijken.

Dat vraagt wat knutselactiviteit maar dan is het een betaalbare optie voor een op afstand bedienbare draaibare Jagi antennes vanaf 23 cm tot 2 en 6 meter en dipool antennes tot in de 11 meter band.
-
Koos Overbeeke

 

 


Reactie van Site volgers


Eelco

Ik heb een 2de hands rotor op de kop getikt, maar wil geen meters kabel door het huis en op het dak, dus iets op afstand. Ik ben een beginnend amateur en al helemaal geen electrotechnicus maar ik zou mijn mla-30 of een betere variant tzt wel op het dak willen monteren.

..Koos

Dag Eelco,

Je zou een VMBRFR8S 8-kanaals rf ontvanger kunnen gebruiken. Kon je tot een jaar terug bij Radio Rotor krijgen. Die zijn nu gesloten dus je moet even zoeken.

Kost je €200 en heeft bereik van 250 meter in open veld dus zal waarschijnlijk de 10-20 meter in een woning wel redden. Ik zou het echter niet doen.

Waarom niet?

Je moet toch coax kabel laten lopen tussen je antenne en je ontvanger. Dan kun je ook twee kabeltjes gebruiken. Maar zo kijk ik er naar. Als je het toch doet ben ik benieuwd om je ervaringen te horen 😊.

Daarbij komt; Je zult dat apparaat in je mast ook van een voedingsspanning moeten voorzien. Dat kost je ook een kabeltje. Je kunt het natuurlijk met batterijen of een accuutje proberen (12-18V). Maar klim jij dan elke keer het dak op als die leeg zijn?

Kortom, je schiet er niets mee op.

 

PS: Je schrijft een MLA 30 of betere variant.

Laat je svp niets wijsmaken over betere varianten voor de MLA 30+.

Natuurlijk zijn er veel, veel betere antennes. Maar een loopantenne met een bereik van 100kHz tot 30 MHz die beter presteert dan de 30+ heb ik nog niet gevonden. De anderen zijn ook nog eens veel duurder.

Wel levert de wat grotere koperen loop antenne die ik bouwde een iets beter resultaat maar die maakt gewoon gebruik van de MLA 30+ antenne- aanpassing en -versterker.

 

 

Terug van HY-GAIN 500 Antenne Rotor naar Antenne-Aarde

 

 

Je reactie en/of vraag
Vrijwel dagelijks ontvang ik vragen en reacties. Je krijgt altijd antwoord.

Bij publicatie zal alleen een Vraag en Voornaam zichtbaar zijn op de site.


Magic Word?