de radio amateur logo

op afstand bedienbare Draaibare Dipool Antenne voor 27 28 MHz

 

 

 

Op afstand bedienbare
Draaibare Dipool Antenne voor 27-28 MHz

Deze op afstand bedienbare Draaibare Dipool Antenne voor 27-28 MHz bestaat uit drie onderdelen. Dipool, Rotor en een glijlager. Voor relatief weinig geld (minder dan €300) stel je hem samen.

Twee onderdelen kun je zo aanschaffen en het derde onderdeel, een glijlager, moet je even zelf maken. Dat laatste is heel eenvoudig.

Als dipool kiezen we de Sirio SD 27. Deze antenne kun je gebruiken voor vermogens van 5 tot 400 watt.

De Rotor is de Hy-Gain 500. Een rotor die met behulp van ons DIY Martens Glijlager veel meer mogelijkheden biedt dan de leverancier specificaties aangeven.  Zie ook de HY-GAIN 500 Antenne Rotor Review

 

Sirio SD 27 Dipool

27 28 MHz dipool vertikaal gemonteerd

De dipool is een 27-28 MHZ dipool die je voor minder dan €80 koopt bij o.m. ClassicInternational.eu

Maar onder de titel Sirio SD 27 vind je hem op nog veel meer adressen. Deze dipool is uitgerust met een zogenaamde Gamma Match waarmee je hem kunt afstemmen op een 50 ohm coax kabel.

Let op! Onder meer de firma Rys Electronics in Schagen biedt ook een 27/28 MHz dipool aan. Bij deze dipool ontbreekt een aanpassing t.b.v. een coax aansluiting.

 

Zelf maken

Je kunt zo’n dipool natuurlijk ook zelf maken. Bijvoorbeeld van aluminium pijp Ø 22 mm. Je moet dan zelf ook een gamma match construeren of een Balun maken die van synchroon naar asynchroon en van 36 ohm naar 50 ohm transformeert.

Verderop geef ik een link met voorbeelden en tips.

 

Koop je een Sirio SD 27 en kun je die verticaal monteren dan ben je spekkoper voor minder dan €100. Je hebt dan een omnidirectionele antenne. Dat wil zeggen dat je antenne vanuit alle richtingen signalen kan ontvangen en zenden,

Installeer daarvoor een stevige mast die vijf meter boven je dak uitsteekt.

Heb je die mogelijkheid niet dan kun je ook werken met een mast die 1 à 2 meter boven je garage of schuurtje of nok van het dak uitsteekt. Je kunt de dipool dan horizontaal monteren

Nu is een horizontaal gemonteerde dipool wel sterk richting gevoelig. Met een op afstand bedienbare rotor erbij kun je dan toch weer omnidirectioneel, in alle richtingen, actief zijn.   

 

 

Rotor

De Rotor is een Hy-Gain 500 die je voor iets meer dan €200 op de kop kunt tikken. Zie voor meer informatie de Hy-Gain 500 Antenne Rotor Review.

De leveranciers van die rotor zullen je zeggen dat de Hy-Gain deze combinatie niet aankan. En als je hem verticaal monteert zoals op de voorgaande afbeelding links dan hebben zij gelijk.

Wij gaan hem echter horizontaal monteren zoals op de foto bovenaan dit artikel en we gaan het derde onderdeel inzetten. Het DIY Martens Glijlager.

 

 

afdekkap ter bescherming van vocht en vuil in lager constractie

Het DIY Martens Glijlager

Je neemt een stuk (ongeveer 75 cm) gladde witte afvoerbuis van 32 mm van de firma Martens. Iedere bouwmarkt heeft het in huis. Hier gaan we straks de dipool en de rotor aan bevestigen. Daarnaast neem je een stuk van 40cm grijze 40mm afvoerbuis met dikke wand.

Die twee buizen passen naadloos in elkaar en de binnenste buis draait soepel met nauwelijks speling in de buitenste buis.

Monteer om te beginnen een regenkap op 15 cm van het einde van de witte buis. Die regenkap bestaat uit een zogenaamde einddop van 50mm. Boor daar een gat in van 32 mm lijm hem stevig vast aan de buis (Bison PVC lijm).

Dit kapje voorkomt dat het lager nat wordt en dat er stof en vuil tussen kruipt.

 

 

Het glijlager aan de mast bevestigen

Het glijlager aan de mast bevestigen

De Hy-Gain rotor aan je mast bevestigd levert ongeveer 7,5 cm afstand tussen het hart van je rotor en de mast.

Het hart van het glijlager moet dus ook op de 7,5 cm afstand komen te zitten. Ik heb dat even uitgeprobeerd in de schuur en kwam uit op BKU10 klemmen.

Voor het instellen van de juiste afstand gebruikte ik twee extra klemstukken. Heb je die niet beschikbaar neem dan een hardhouten vierkant balkje van 2,5cm.

Zet de klemmen stevig vast aan de mast maar trek de moeren voor het glijlager niet te vast aan. Vast is vast. Als jet het glijlager met een stevige hand niet meer in de BKU10 klemmen kunt draaien is het vast genoeg. Je wilt dit PVC niet pletten want dat gaat ten koste van de lagerfunctie.  

 

Maak de witte buis vast aan de rotor

De Rotor aan de Mast bevestigen

Bij de Hy-Gain 500 Antenne Rotor ontvang je ook bevestigingsmateriaal. Gebruik je 48mm mastbuis (lekker stevig, dus aan te bevelen) moet je bij jouw bouwmarkt ook even draadeinden van minimaal 7cm (M6) te meenemen. De bijgeleverde draadeinden zijn aan de korte kant.  

Maak de witte buis vast aan de rotor en ‘klaar is Kees’.

PS: Op de afbeelding zie een koppelstuk tussen de rotor en de witte buis van het lager. Dat komt omdat ik het lager eerst in een andere antenne heb gebruikt en ik daardoor nu een tekort stuk witte buis over heb. Neem je de witte buis lang genoeg dan heb je dat koppelstuk niet nodig 😊.

 

 

Montage dipool

koppeling van dipool aan de witte buis

Tot slot de montage van de rotor aan de roterende mast (de witte buis).

Hiervoor volg je de gebruiksaanwijzing die je bij deze dipool antenne ontvangt.

De dipool vraagt een mast met een diameter van 35 tot 50 mm. De witte buis is 32 mm. Om de verbinding te maken kun je een stuk van ongeveer 8 cm grijze buis van 40 mm over de top van de witte buis schuiven.

Lijm de buizen met pvc lijm aan elkaar vast. Hierna kun je de dipool stevig aan dit stuk grijze buis bevestigen.

 

 

Inregelen van de Antenne

De frequentie van de Sirio SD 27 is afstembaar tussen 26,5 MHz en 30 MHz door de lengte van de dipool bij te stellen .

gamma match

Daarnaast is deze dipool voorzien van een zogenaamde Gamma Mach. Een systeem voor tuning, fijn-afstemming op een impedantie van 50 ohm.

De bij de dipool geleverde gebruiksaanwijzing is erg summier. Over het gebruik van een Gamma Match en de afregeling vind je meer informatie op deze pagina. Daarnaast vind je hier informatie over hoe het werkt en wanneer je het toepast.

 

 

Zelf een Gamma Match maken

Wil je zelf een dipool construeren inclusief Gamma Match dan kan dat vrij eenvoudig. Zo’n gamma match heeft als voordeel dat hij hoge vermogens aan kan.

Montage ideeën, maten, bouwtips en voorbeelden vind je hier.  

 

 

Conclusie

Met een Sirio SD 27 Dipool Antenne samen met een Hy-Gain 500 Rotor en een DIY Martens glijlager bouw je op eenvoudige wijze een zeer effectieve draaibare dipool antenne voor 27 of 28 MHz.
-
Koos Overbeeke

 

Terug van Draaibare dipool antenne voor 27-28 MHz naar Antenne-Aarde

 

 

 

Je reactie en/of vraag
Vrijwel dagelijks ontvang ik vragen en reacties. Je krijgt altijd antwoord.

Bij publicatie zal alleen een Vraag en Voornaam zichtbaar zijn op de site.


Magic Word?