de radio amateur logo

Stadradio met Middengolf Zender

 

 

 

Stadradio met Middengolf Zender

Het doel voor dit experimentele project met het ontwerp, bouw en test van een Stadradio met Middengolf Zender is duidelijk.

Eenvoudige opzet, makkelijk na te bouwen. Onderdelen gebruiken die iedereen eenvoudig via Internet kan aanschaffen. Een stevige zender waarmee je een kleine provinciestad van muziek kan voorzien.

De zender moet stabiel werken en een reikwijdte van 10 km halen met beperkte antenne mogelijkheden.

De zender moet voldoen aan LPAM normen van de Autoriteit Telecom en de 2014/53/EU RED richtlijn.

 

Relatief goedkoop

De zender moet aanmerkelijk goedkoper zijn dan commerciële aanbiedingen die met redelijke kwaliteit vanaf € 950,- te koop zijn.  Ik mik op een kostprijs van maximaal €400,- alles met nieuwe onderdelen.

Heb je al onderdelen in huis, bijvoorbeeld door oude radio’s of TV’s met buizen te slopen, dan kun je gemakkelijk op buizen, en trafo’s bezuinigen en dan zakken je kosten al snel onder de €200,-  

 

Om misverstanden te voorkomen

Nee, ik ga geen LPAM radiostation beginnen. Enkele vrienden van mij hebben wel de ambitie om legaal in West-Brabant zo’n LPAM station te starten. Dit project is bedoeld om hen daarbij te steunen.

Na de succesvolle afronding van dit project ga ik deze zender ombouwen naar de 160 Meterband om daar als radioamateur AM verbindingen te maken (roepnaam PA1JO).

 

Kwesties die opgelost moeten worden

Modulatie, liever zo eenvoudig mogelijk en zonder dat je daarvoor een zware audio versterker en zware trafo’s voor nodig hebt.

Hoogspanning ongeveer 400V maximaal. Geen exotische en gevaarlijke hoogspanning maar gebruik maken van een gewone regulier verkrijgbare voedingstrafo.

 

 

Waar vind je die zender onderdelen?

Stadradio met Middengolf Zender. Waar vind je die zender onderdelen

 

 

Kijk eens op onze waar vind je die radio onderdelen pagina. Alle onderdelen voor deze stadradio met middengolf zender kocht ik van leveranciers die hier staan vermeld.


 

Water in de wijn of...

Bij het ontwerp blokschema van deze stadradio met Middengolf Zender ontmoeten we al direct een eerste uitdaging. Bij het bekijken van de buizen datasheets loopt alles op rolletjes totdat we de 807 eindbuis bekijken.

 

Blokschema voor 12 watt Stadradio met Middengolf Zender 

Mijn gedachte was dat die 807 buis met maximaal 400V wel tot productie van een watt of 14-15 RF vermogen te verleiden zou zijn. Dat blijkt ook mogelijk maar wel in class C. In Class A kun je er bij 400V maximaal 9 Watt uitpersen!

Bij 500V anodespanning is 11 watt mogelijk en bij 600V moet 12,5 Watt mogelijk zijn.

De vraag is dus:

 1. Gaan we voor een class C instelling?
 2. Of nemen we toch een hogere voedingsspanning?
 3. Of accepteren we een lager uitgangsvermogen?

Mijn vrienden, die dit na gaan bouwen en in bedrijf nemen, wijzen een lager vermogen af. Liever meer dan minder. Dan blijft de keuze over tussen class C of hogere voedingsspanning?

Kiezen voor class C is verleidelijk maar dat heeft als nadeel dat je een zware audio versterker nodig hebt en een zware en dure trafo om die eindtrap te moduleren.

 

Het Grootste Nadeel van Class C

Het grootste nadeel van een class C instelling in de eindtrap van deze stadradio met Middengolf Zender is de productie van harmonische signalen. Zowel de EL84 als de 807 zijn berucht om hun productie van harmonische signalen. En een class C instelling is ‘kunstmest’ voor die harmonische signalen.

Bij eerdere experimenten merkte ik dat die harmonische signalen tot in de FM band door kunnen gaan. Een Pi filter tussen eindtrap en antenne kan die signalen redelijk goed onderdrukken. Maar vergis je niet!

De harmonische signalen die zo’n zender zonder antenne aansluiting kan realiseren weten soms de radio van buren en bouwvakkers op honderden meters afstand te verstoren.

 

Hogere voedingsspanning

Ik kies om voornoemde redenen voor een hogere voedingspanning. Mouser & Tubesandmore leveren voor € 85 Euro een passende trafo voor.

Om de veiligheidsrisico’s hiervan te verminderen (met name het risico van hoogspanning op de antenne draden) ga ik aanvullende maatregelen nemen.

 

Vijf 'lampen' in deze Middengolf Zender met Buizen?

Mijn vrienden hadden ook nog een andere reactie: “Koos, vijf 'lampen' in deze 12 Watt Stadradio met Middengolf Zender? Kan dat niet minder (lees goedkoper) en beter?

En daarbij kwamen ze aan met een schema van Jack Donio die een 30 Watt Zender presenteert met slechts drie buizen. Zie het schema links.

30 watt middengolf zender

 

Ja dit kan, nee dit kan niet  

Laat ik met de ja kant beginnen. Ik schat in dat dit zendertje werkt en een aardig bereik zal weten te realiseren.

Nee, dit kan niet

30 watt bij 550 Volt? Het maximum wat een enkele 807 bij die spanning kan produceren is ruim 20 Watt. Het echte maximum is 25 Watt bij 600V. Ja dat is nog steeds heel wat meer dan mijn ontwerp.

Vergis je niet!

Voor deze zender van Jack heb je een audio versterker van 25 Watt sinus vermogen nodig. Dat is een versterker van 100 Watt Piek Uitgangsvermogen/Muziekvermogen bij BCC, Cool Blue of de MediaMarkt!

 

Ook op de korte golf actief

Of het opgegeven zendvermogen echt beschikbaar komt voor de gekozen uitzendfrequentie is twijfelachtig. Dit schema zal ook veel harmonische signalen produceren en je moet er niet gek van staan te kijken als die harmonische signalen de helft van je uitzendvermogen gebruiken.

Je krijgt voor deze zender daarom nooit een LPAM licentie en waarschijnlijk wel heel snel de Autoriteit Telecom op je dak omdat je illegaal anderen aan het storen ben.

Kortom, als je motto is; ‘live dangerous’, ga dan vooral met zo’n schema aan de slag. Niks ten nadele van Jack maar dit voorbeeld is een speeltje voor een zolderkamer piraat.

 

 

Het PI-filter

Het pi-filter in onze Stadradio met Middengolf Zender moet zorgen voor aanpassing van de hoogohmige 807 buis naar laagohmige (50 ohm) coax voeding naar de antenne.

Dat Pi-filter moet daarnaast ook voor onderdrukking zorgen van harmonische signalen mochten die toch op enig moment de kop opsteken.

 

Spannend

Een effectief PI-filter voor deze Stadradio met Middengolf Zender ontwikkelen vond ik een spannend traject.

Waarom?

Bij eerdere experimenten met het EL84 LPAM zendertje bleek dat dat zo’n filter de helft van het uitzendvermogen opsnoepte. Als je dan maar maximaal 1 Watt vermogen in de eindtrap mag produceren is zo’n verlies een frustrerend gegeven.

Nu ben ik sinds een paar weken in het bezit van LTSPICE en dat maakt experimenteren makkelijker.

pi filter ingang 6000 ohm uitgang 50 ohm 675kHz

Nevenstaand filter heb ik met behulp van LTspice (gratis te downloaden) uitgebreid aan de tand gevoeld en levert relatief slechts geringe demping op het uitgangssignaal.

 

Ruim 10 Watt in de Antenne

Gebruikmakend van dit filter slagen we er in om deze Stadradio met Middengolf Zender zelfs ruim 10 watt vermogen in onze antenne installatie te laten pompen en tevens harmonische signalen van 2 of 3 keer de zendfrequentie al met minimaal 40 dB ( = 10.000 maal ) te dempen.  

Onderstaande afbeeldingen laat zien hoe dit filter 675 kHz laat passeren en hogere frequenties fors dempt.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

Spectrum analyse en signaal weergave op dummy load Stadradio met Middengolf Zender

 Je ziet dat ruim 25V met 500mA de antenne inrichting wordt ingestuurd en dat harmonische signalen op 1350 en 2025 kHz met meer dan 40 dB (meer dan 10.000 maal) worden gedempt.

 

De praktijk met dit PI filter valt tegen

De praktijk van dit Pi-filter in deze Stadradio met Middengolf Zender met Buizen valt wederom vies tegen! In plaats van ruim 25V komt er slechts een Volt of 5 in de antenne inrichting  terecht.

Wat gaat hier mis?

Het kost me ruim een week om dat uit te vinden. Maar dan weet ik het en heb ik de oplossing. Meer hierover in de geheimen van de Ringkern Ferriet HF spoel.

 

Klik op afbeelding voor een grotere wergave

foto stadradio met middengolf zender

 

 

DIY Stadradio met Middengolf Zender met EL84 en 807

 

Een boeiend leerproject met veel verrassingen

ER waren 6 forse aanpassingen nodig om dit lokale zendertje lekker aan de praat te krijgen.

Maar eerst de start van de bouw. Het chassis.

 

Het Chassis

Het chassis voor deze eenvoudige zelfbouw zender komt weer van André van Beynum.

Voor de montage gaten heb ik weer een dagje in de schuur gestaan.  

Voor ik nu weer bedolven wordt onder mailtjes met 'Koos, hoe kom je aan die 402 spoelen die hierboven op de foto staan'. Die spoelen kun je gewoon per mail in Duitsland bestellen (meer info op onze waar vind je die radio onderdelen pagina).  

Op die pagina vind je ook een pas ontdekt prima en spotgoedkoop alternatief voor een chassis.

Hier is het schema voor het chassis.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

DIY stadradio met Middengolf zender met buizen chassis ontwerp 

We beginnen met het monteren van de grotere onderdelen en het aanleggen van de bedrading voor voedingsspanningen.

Variac 500 Watt 2 Ampere

 

 

De voedingen worden geïnstalleerd en daarna sluiten we de zender aan op de Variac en voeren we voorzichtig de voedingsspanning op. We zien een rokende weerstand en schakelen snel de spanning af.

Als we de kortsluiting die de rook veroorzaakte hebben opgelost krijgen we het resultaat dat je ziet je op de foto bovenaan deze pagina.  Wat gloeien die ‘Lampjes’ mooi hé.

 

 

We starten nu met de Oscillator en buffertrap van deze DIY Stadradio met Middengolf Zender

 

De oscillator en de buffer zijn nagebouwd van een eerder experiment. Zie stabiele VFO voor je zender. Het werkt uitstekend maar de stabiliteit van deze kopie viel mij tegen. Afgestemd op 675000 Hz liet hij een frequentieverloop zien dat zicht bewoog tussen 674800 Hz. en 675200 Hz.

Is dat erg?

Merken luisteraars daar iets van?

Waarschijnlijk niet. Maar een robuust en betrouwbaar gevoel levert het niet op en zo zal de RDI (de licentieverstrekker) er waarschijnlijk ook naar kijken.

Dat moet dus beter kunnen en ik ga kijken waaraan dat frequentieverloop kan liggen. Ik kan niets vinden. De oscillator zit degelijk in elkaar. Het enige waar ik aan twijfel zijn die mica afstem-trimmertjes. 

Ik het verleden heb ik er wel eens een uit elkaar gehaald en geconstateerd dat die zijn opgebouwd uit aluminium folie en mica folie. Een wat flodderig geheel.

Ik ga weer Internet afstruinen en op zoek naar informatie dat mijn vermoeden kan bevestigen of ontkrachten. In eerste instantie vind ik niets dat mijn diy stadradio met middengolf zender een stapje verder kan brengen.

Tot ik stuit op een uitgave van Jongens Radio uit de jaren '60. Daar werd bij de beschrijving van een middengolf tweekringer ontvanger aanbevolen om luchttrimmers te gebruiken en geen mica trimmers. Die laatste zouden minder stabiel zijn.

Bingo.

 

Een luchttrimmer in de Oscillator van deze Stadradio met Middengolf Zender

De eerste wijziging

luchttrimmer / toltrimmer voor de oscillator van de diy lpam zender

Luchttrimmertjes waren in mijn jeugd populair. In o.m. oude Philips Radio's kwam je ze tegen en je kon ze ook kopen bij de plaatselijke onderdelenwinkel.

Die tijden zijn voorbij. Er is nu niet zo makkelijk aan te komen maar Elektrodump had laatst een paar zogenaamde toltrimmers in de aanbieding en die heb ik direct besteld. Niet dat ik ze toen nodig had maar soms zie je aanbiedingen op Internet die je beter gelijk maar kunt bestellen ook al heb je ze niet direct nodig.

Je kunt er namelijk gif op innemen dat op het moment jij dat onderdeel wel nodig hebt je ze nergens kunt vinden.

Kortom micatrimmer eruit en luchttrimmer er in en die samen met de mica condensator rechtstreeks op de 402 spoel gesoldeerd. (Dus zonder verbindingsdraadjes).

Een luchttrimmer in de Oscillator van deze DIY Middengolf LPAM Zender met EL84 en 807 buizen

 

Het resultaat?

De DIY Stadradio met Middengolf Zender staat urenlang te spelen (op een dummy load) met een frequentie verloop van maximaal 10 Hz. De frequentie afgestemd op 675000Hz beweegt in een dag tijd een paar keer in stapjes van 1 Hz heen en weer tussen de 674990 Hz en 675010 Hz.

Dat resultaat stemt me tevreden :-). Met behulp van een trimmer over de uitgang van de buffer (ec92) wordt het signaal dat naar de EL84 modulator gaat ingesteld op 2V (piekspanning) op het stuurrooster van die EL84.    

 

 

De modulator trap van deze Stadradio met Middengolf Zender

In het ontwerp van deze DIY LPAM Zender neemt de modulator trap met EL84 een sleutelpositie in. 

Ik wil zeker weten dat die trap goed en netjes werkt.

Deze modulator met EL84 hoeft niet hard te werken en dat zou gunstig moeten uitpakken in die zin dat hij geen harmonische HF produceert en een mooie modulatie laat zien. De buis staat in klasse A. De modulatietrafo is er daarom één van 7000 ohm.

De 5 ohm kant van die trafo wordt later van spraak en muziek voorzien met onze Audio Versterker met Buizen.

Onze zelfbouw Audio Dynamiek Compressor zorgt voor optimaal benutten van het zendvermogen en voor de 9 kHz bandbreedte beperking.

We voeden de ingang van de stuurtrap nu met twee signalen. In eerdere experimenten haalde ik het 675 kHz HF signaal van een toongenerator. Dat bleek een vergissing! (zie afbeelding)

Een spectrum analyser voor Euro 230 

Die Chinese signaal generator, bleek later, produceert bij 675 kHz evenzo vrolijk een toon van 1350. 2025, 2700 kHz en zelf nog een zwak signaaltje op 3375kHz. Ik verdacht eerder de EL84 van dit euvel. Door schade en schande word je wijs ☹.

Ik betrek het HF signaal nu van de oscillator en buffertrap in onze zender. Dat signaal is schoon heb ik vastgesteld 😊.

Voor het LF signaal gebruik ik wel een toongenerator. 700Hz op de modulatietrafo. Wat levert dat op bij het stuurrooster van de 807?

In eerste instantie niet veel. De modulator heeft een afgestemde kring nodig om van het modulatiesignaal iets fatsoenlijks te maken. Die was in het eerste ontwerp niet voorzien.     

De tweede wijziging

Ik kies er voor om hier een pi filterje op te nemen. Zoals de afbeelding laat zien belooft een simulatie in LTspice mooie resultaten. Nu een spectrum analyser op het echte werk zetten.

klein pi filtertje

 Een klein filtertje ingebouwd dat op de 1e harmonische al 25 dB demping geeft

 

 

Een Goedkope Spectrum Analyser (€ 230,-)

goedkope spectrum analyser

 

 

Een spectrum analyser is een instrument waarmee je het frequentiespectrum kunt afgrazen op zoek naar bijvoorbeeld ongewenste en/of storende signalen.

Zo’n analyser is zeer geschikt om een zelfbouw zender zoals deze DIY LPAM Zender te onderzoeken op uitstoot van andere frequenties dan de gewenste frequentie.

Deze instrumenten zijn helaas nogal duur. Enkele duizenden Euro's.

Maar daar heb ik iets op gevonden. Een goedkope Spectrum Analyser in de vorm van een SDR Play DX. Deze computerontvanger heb ik al twee jaar in gebruik en krijgt nu nog een extra functie.

Ik sluit een draadje van 20 cm aan op de C antenne van de SDR en wikkel daar een paar slagen draad omheen. Het andere einde van die draad wikkel ik om de 807 buis (die nog geen hoogspanning ontvangt).

Op die manier heb ik met een heel kleine capaciteit de SDR aan de modulator gekoppeld. Zo kan ik de frequentiebanden afzoeken naar gewenste en ongewenste signalen.

de frequentiebanden afzoeken

 

Anders dan bij het vorige experiment zie je nu dat de 3e 4e en 5e harmonische wegblijft. Niet op de afbeelding te zien, er zit nog wel een klein stoorsignaaltje op de 2e harmonische 1350 kHz.

Als ik de antenne van de ‘analyser’ twee meter van de zender verwijder hou ik signaal op de 675 en ben ik die op 1350 kwijt. De eindtrap bezit ook nog een filter en daarom vertrouw ik op de goede afloop.

Geïnspireerd door een Amerikaanse collega krijgt de modulator nog een wijziging die de kwaliteit van het geluid nog beter maakt. Hier gaat namelijk veel fout!

 

 

Waarom modulatie vervorming door een penthode modulator

Hoe kan het dat er zo weinig wordt gepubliceerd over modulatie vervorming van een penthode?

Mijn collega legde me uit dat veel zenderschema’s die je in boekjes en op Internet vindt mank gaan aan matige modulatiekwaliteit. En dat blijkt ook logisch te zijn.

De meeste van die schema’s komen uit de radio zend amateur wereld. In die wereld is zendvermogen van belang om een groot bereik te hebben. Daarnaast is verstaanbaarheid belangrijk.

En ook al hoor je nogal eens Donald Duck geluid op de amateur banden. Dat Donald Duck geluid is prima verstaanbaar terwijl de audio kwaliteit van zo’n zender natuurlijk abominabel is. 

Zo leerde ik dat in de klassieke AM omroepbanden zoals op de Middengolf veel zenders bewust werkten met een lage efficiëntie.

Hier werkte men met minder vermogen dan mogelijk zou zijn. Dit deden ze met het doel kwalitatief geluid over te brengen.

Met andere woorden. De modulatiemethoden die in de zendamateurwereld worden toegepast zijn niet echt de meest geschikte voorbeelden als je een kwalitatief LPAM muziekkanaal wilt beginnen.

 

 

De nieuw verworven inzichten toegepast op de modulator met EL84

 

verbeterde AM modulator met el84

De derde wijziging

De uitdaging zit hem er in de anode stroom mee te laten bewegen met het audio signaal zodat een symmetrische modulatie ontstaat.

Voorgaand schemaatje geeft aan hoe dit plaats vindt.

 • De schermrooster ontkoppel condensator C2 moet nu zo groot mogelijk zijn voor HF signaal zonder dat er ook voor audio signalen aan uitweg een afleiding naar massa ontstaat.
  De waarde van 1nF geeft voor de HF van 675 kHz een reactantie van 235 ohm.

 • Voor de hoogste audio frequentie van 4500 Hz (AM in de Middengolf) moet die reactantie aanmerkelijk hoger zijn dan de R1 en RM combinatie. Hier is die reactantie 35000 ohm.

 • De condensator CI voert het audio signaal naar het schermrooster zonder de gelijkspanning op dat rooster te beïnvloeden. Die gelijkspanning wordt geblokkeerd.
  De reactantie voor een lage toon van 100Hz is hier 160 ohm.

 • R1 bepaalt de rustbedrijfsstroom en -spanning van het schermrooster.

  De waarde van R1 en Rm worden aangepast om de beste audio lineariteit te bieden.
  De weerstand RM bepaalt de hoeveelheid audio die aan het schermraster wordt geleverd. R1 bepaalt de schermroostergelijkspanning.

  De waarde van beide weerstanden moet je proefondervindelijk ontdekken.

 • Nu de anodestroom gaat meebewegen met het audio signaal moet ook de kathode weerstand voor audio signalen ontkoppeld worden.

De waardes in voorgaande afbeelding zijn indicatief.

Nu kijken of de 807 in de praktijk net zoveel vermogen de dummy load inpompt (12,5 Watt) als LTSPICE liet zien.

 

 

Dat valt lelijk tegen

Deze versie van de DIY Stadradio met Middengolf Zender pompt met veel moeite een signaal van 5V in de dummy load. Daarbij wordt de kleine ringkern toch wel erg warm. Dat laatste is ook niet helemaal de bedoeling dus maar een grotere ringkern nemen (FT240-77).

Het warmte issue is hiermee van tafel maar het uitgangssignaal blijft miserabel.

Het kost me een week om uit te vinden wat hiervan de oorzaak kan zijn maar dan heb ik de oorzaak te pakken.

De vierde wijziging

De spoel heeft een eigen capaciteit van 58pf. Een nieuwe spoel met meer windingen heeft een eigen capaciteit van 0,86pf met een ringkern 240-61).

Meer hierover lees je in de raadsels en geheimen van een ringkern HF Ferriet spoel.

Dat levert een beter functionerend PI filter op. De 807 levert nu een wat of 4 à 5 vermogen in de antenne. Dat is nog veel te weinig. Wat nu?

 

De 807 in Class A aan de tand gevoeld

handboeken voor de 807 geven voor class A instelling

De handboeken voor de 807 geven voor class A instelling de volgende waardes aan (zie schema).

Nu biedt de 369EX voedingstrafo 490V gelijkspanning. Dat is net geen 500V maar dat kan het probleem niet zijn.

Op het stuurrooster heb ik 14,5 V ingesteld staan en het schermrooster krijgt dankzij twee zener diodes 207V aangeboden.

Dat levert 45mA anode stroom inclusief schermrooster stroom op.

Bied ik 12V RF signaal aan (ongemoduleerd) dan zou er toch wel 8 watt in de antenne moeten komen. Niets daarvan. Zoals ik hiervoor al aangaf, slechts 2 watt.

Ik probeer van alles. Anode spoel i.v.m. de lage werkfrequentie verhogen naar 5mH i.p.v. 2,5mH. Helpt niet.

Stuurroosterspanning, hoger of lager. Levert niets op. Stuur RF signaal hoger maken. Levert veel vervorming op en verder niets.

Ik ga op zoek naar informatie over hoe dit kan. Ik kom dan vooral een aantal class A schema’s en projecten tegen waarin de 807 inderdaad niet meer dan 4- of 5 watt produceert.


 

Conclusies en schema

voeding voor middengolf zender

Conclusie en schema van deze Stadradio met Middengolf Zender met EL84 en 807. 

Stadradio met Middengolf Zender met EL84 en 807, het eindschema

Hier is het eindschema. Getest en werkend. In combinatie met de LPAM antenne boven op een gebouw (of een huis) geplaatst kun je er best een leuk bereik mee realiseren.

eindschema van de DIY Middengolf Zender met El84 en 807

 

De Zesde wijziging

Je ziet op dit schema in rode letter aangeduid de zesde wijziging in dit schema van de Stadradio met Middengolf Zender.

Na het uitvoeren van alle experimenten en testen was ik benieuwd hoe het pi-netwerk zich zou verhouden tot een trafo aanpassing naar een 50 ohm antenne circuit.

Daarom dat pi-filter bij de zenderuitgang maar eens vervangen door een afgestemde kring met transformator wikkeling. De trafo bestaat uit 7 wikkelingen van geïsoleerd montagedraad over de primaire wikkeling heen gewonden.

Die 7 wikkelingen leveren 12 microhenry inductie op en bij de frequentie van 675 kHz is dat 50 Ohm impedantie. Een mooie afstemming op 50 ohm coax en de 50 ohm LPAM antenne.

In dit experiment werkte leverde deze een trafo een 10% hoger antenne signaal spanning op. Veel meer dan 5,5 Watt Antenne vermogen haal ik echter niet.

Aanvankelijk was dat een tegenvallend resultaat en ik starte een zoektocht naae wat er fout was gegaan.

Je kunt wat experimenteren met de schermroosterspanning. Afhankelijk van jouw 807 buis kan die soms wat hoger mogen zijn zoals je in het schema ziet. In mijn geval kwam ik bij ongeveer 225 V op 6 Watt uitgangsvermogen. Ging ik hoger met die spanning dan werd het geluid sterk vervormd.

De conclusie is dat deze zender perfect werkt. Waarom dan toch maar 6 watt uitgangsvermogen? Terwijl de specs 12 watt aangeven? Dat lees je in De waarheid over zendbuisvermogen in Class A

 

Het moest er van komen. Een ontwerp met 20 Watt Zendvermogen.

Klik op de afbeelding om naar deze zender te gaan

20 watt am zender

 

 

De caveat!

Als oplettende lezer denk je nu waarschijnlijk; 'hoe zit het nu met die 2e harmonische van deze DIY Stadradio met Middengolf Zender op 1350 kHz?'

Ja, inderdaad, die kwam uit de modulator. Maar daarvoor hebben we een zogenaamde harmonic trap ingebouwd. Een valkuil die je kunt inzetten voor bijvoorbeeld 2e of 3e harmonische signalen. Hier hebben we alleen voor de 2e harmonische zo'n trap nodig.

Deze trap bestaat in ons geval uit een HF spoeltje van 120 µH in serie met een trimmer die hier staat ingesteld op 116pF.

Dat levert een resonantie zuigkring op van 1350kHz. Die kring sluit zijn resonantie frequentie als het ware kort zodat deze niet meer in de antennekring terecht komt.

Je kunt natuurlijk ook het het pi-netwerk gebruiken maar dat kost je wat meer antennevermogen.

Probeer het zelf uit!

 

Conclusie overall over deze stadradio met Middengolf zender

De conclusie kan niet anders zijn dan dat het resultaat tegenvalt. Een 807 buis in class A instelling levert wel een mooi geluid op maar het geleverde vermogen is gewoon teleurstellend. Dit project levert niet het beoogde resultaat op.
-
Koos Overbeeke

Het vervolg en meer informtie op: 20-watt-am-zender

 

 

Terug van stadradio met Middengolf Zender naar LPAM

 


Reactie van Site volgers


Koert

Die trap bij de tankkring van de Stadradio met Middengolf Zender, moet die niet eigenlijk bij de EL84 zitten?

 

..Koos

Daar zit wat in Koert. Die EL84 wekt de 2e harmonische op dus hem daar uitschakelen is logisch. Want nu versterken we eerst dat harmonische signaal en schakelen we hem daarna uit. Dat is niet logisch. Je hebt dus helemaal gelijk!

Ik heb dat in dit experimentele prototype niet gedaan omdat ik bij die EL84 geen ruimte had om de spoel te monteren :-( . Maar in de nieuwbouw  zou ik dat zeker doen.

Overigens is het resultaat van dit ontwerp teleurstellend in die zin dat het uitgangsvermogen het doel (10 watt) niet haalt.

We broeden daarom nog op andere modulatierechnieken om met weinig audio vermogen toch minimaal 10 watt uitgangsvermogen te krijgen.

Er komt dus nog een vervolg.

 


Frans

Interessant Koos. Je gaat een legaal Middengolf station beginnen! Wilde ik ook al lang eens doen. Wat zijn je uitzendplannen, roepnaam, frequentie etc.?

 

..Koos

Leuk, je reactie. Dank je Frans. Nee, ik ga geen station beginnen. Het gaat mij om het experiment met de techniek :-). De zender zal hoogstens 5 minuten in de lucht zijn om het bewijs van de antenne techniek te leveren. Meer niet.  

 


 

Jeroen

Interessant ontwerp dit LPAM zendertje. Ik ben benieuwd naar de praktijkervaringen. Ik vraag me wel af wat de functie is van die weerstand RS bij de roosterinstelling van de 807 buis? Is die weerstand niet overbodig?

..Koos

Goeie vraag Jeroen. Ik zal hem op de site activeren. Die RS weerstand is een beveiliging (Registor Safety).

RS heeft normaal geen functie maar is er voor noodgevallen. Hij zorgt ervoor dat als de trim-potmeter geen goed contact meer maakt het rooster toch verbonden blijft met de negatieve voorspanning. Zonder RS zou de buis en de Ma-meter kapot kunnen gaan.

De weerstand van RS is 10 maal de trimmer weerstand en zal op de reguliere instelling nauwelijks effect hebben.

 

 

 

Je reactie en/of vraag
Vrijwel dagelijks ontvang ik vragen en reacties. Je krijgt altijd antwoord.

Bij publicatie zal alleen een Vraag en Voornaam zichtbaar zijn op de site.


Magic Word?