de radio amateur logo

DIY Zender voor LPAM

 

 

 

 

Klein Zendertje voor de Middengolf LPAM

Een nieuw experiment met een klein zendertje voor LPAM met een modulator die zeer weinig LF vermogen vraagt. We gaan daarvoor een klein IC-tje gebruiken en ja ik weet het. 'Dat is vloeken in de kerk'.

Maar deze IC is echt heel klein en beperkt in zijn mogelijkheden en daarom geen hocus pocus in een klein zwart doosje. Ik zal uitleggen hoe het werkt.

 

Onzekere factor

Dat ICtje is gelijk een onzekere factor. Het kan zomaar zo zijn dat de zenerfunctie in de schakeling een flinke vervorming in het audio geluid veroorzaakt. Waarschijnlijk is dit modulatiesysteem dan wel bruikbaar voor korte golf spraakcommunicatie maar ongeschikt voor Middengolf Audio overdracht. 

We gaan het zien :-) !

 

De praktijk

Helaas bleken onze vermoedens juist. Deze kathode modulatior werkt perfect en efficient maar de geluidskwaliteit laat zwaar te wensen over. De chip vervormt teveel voor muziek overdracht.

Voor spraakoverdracht op de korte golf is deze techniek zeker bruikbaar in bijvoorbeeld een QRP zendertje. 

 

 

De schema's van dit zendertje

De zender

DIY Zender voor LPAM frequenties

 

De HF trap

DIY Zender voor LPAM HF trap en afstemming

 

De eindtrap

DIY Zender voor LPAM eindtrap

 

Terug van klein zendertje voor lpam naar LPAM

 

 


Reactie van Site volgers


Rob

Ha die Koos,

Even over het moduleren met de TL431. De gain van dat IC is nogal enorm. Voor moduleren uit een audiokaart zal het wel lukken, maar als je er een mengpaneel aanhangt die een aanzienlijk hogere uitgangspanning kan leveren ........ Een andere eigenschap van de TL431 is dat hij het laag wat meer versterkt dan het hoog, aldus gegevens op Internet. In hoeverre dat in het bereik tot 4,5 kHz scheelt ....................... En nee, ik heb er geen ervaring mee. Wel met een TIP41a. Groet, Rob

..Koos

Hallo Rob,

Scherp opgemerkt. Ja, je hebt maar heel weinig signaal nodig voor deze modulatie.

Daarnaast is het niet echt hifi geluid wat de chip produceert. Voor spraak overdracht best wel geschikt maar voor muziek een stuk minder. Voor spraak op de korte golven heb je er ook niets aan. Boven 1,5 MHz presteert deze chip abominabel.

Daarbij komt dat je op deze wijze een zogenaamde low power modulatie krijgt. Dat geeft toch een iets of wat laf geluidsoverdracht.

Aanvankelijk was ik niet zo kapot was van Anode modulatie in Class C vanwege de harmonische bijproducten en de zware LF versterker die je daarvoor nodig hebt.

Ik kom daar steeds meer van terug omdat low power modulatie op het stuurrooster, het schermrooster of de kathode ook niet ideaal zijn (zie stadradio met middengolf zender).

Al doende leert men 😊

Een Hartelijke Groet,

Koos

 

 

 

Je reactie en/of vraag
Vrijwel dagelijks ontvang ik vragen en reacties. Je krijgt altijd antwoord.

Bij publicatie zal alleen een Vraag en Voornaam zichtbaar zijn op de site.


Magic Word?