Mislukte Audio VU Meter
Als je compressie op je audio signaal wil toepassen is het wel aardig als je de mate van compressie eenvoudig kunt instellen en zichtbaar maken.
De compressie eenvoudig regelen bleek niet moeilijk en onze Audio Dynamiek Compressor maakt dat mogelijk. Maar het is dan wel handig als je kunt zien hoe je instelling staat.
Ik heb even gezocht naar wat mogelijkheden.
Amazon en Alibaba bieden klassieke VU-meters aan voor enkele tientjes. Meestal stuur je die 100% uit met een signaal van 1V wat dan staat voor 3dB. Op 0,7V geeft die meter dan 0dB aan en bij 0,5V laat de meter -3dB zien.
Velleman biedt een digitale VU meter met een led bar. Dat leek me wel wat dus ik bestelde hem via Bol.
Ervaringen met de Velleman DIY bouwpakket mono Audio VU Meter
De prijs is gunstig maar zoals vaker, goedkoop is duurkoop. Mijn drie bevindingen:
-
De gebruiksaanwijzing belooft dat alle onderdelen op een rol zitten zodat je die onderdelen er één voor één op volgorde van de bouwinstructies kunt afnemen.
Mooi niet. Alle onderdelen zitten los door elkaar in een doosje gepropt.
Is dat erg?
Ja, want veel onderdelen zijn miniatuur onderdelen. Onderdelen waarvan je de serienummers of grootheden zelfs met een sterke loep niet kunt aflezen of zelfs helemaal niet op het onderdeel vermeld staan.
Voorbeeld: Het pakket bevat twee diodes 1N4148 en een Zenerdiode van 6,2V.
Je ziet die drie diodes op het printplaatje gemonteerd zitten maar ze zien er volledig identiek uit. En met een ohm-meter meet je ook geen verschil.
De schakeling werkt niet dus ga je zoeken. En ja hoor daar waar je 6,2V moet meten meet ik 12V. Dus zeg maar welke van de twee andere diodes de Zener is?
Op de foto rechts zie je 3 van die 6,2V zenerdiodes die ik bij Reichelt heb besteld. Reichelt doet ze keurig in een apart zakje met een sticker er op!
Maar zoals je ziet op de afbeelding ze zien er identiek uit als de IN4148 diodes die op de printplaat gemonteerd zitten. Let op! De afbeelding is een uitvergroting van de werkelijke afmetingen.
-
De printplaat van deze mono Audio VU Meter is ontworpen op minimale afmetingen. Dat maakt het solderen van de onderdelen een spannende bezigheid. Veel soldeerpunten die elkaar absoluut niet mogen raken zitten op ongeveer een halve millimeter van elkaar.
Een paar keer moest ik er een loep bijnemen om te kunnen zien of de soldeerpunten elkaar wel of niet mochten raken.
-
De derde bevinding van deze Velleman Audio VU Meter kom je verderop tegen.
Kortom, dit is geen klusje voor als je niet zeer bedreven bent met de soldeerbout en kleine printplaatjes. Nu waarschuwt Velleman er in de bouwbeschrijving wel voor dat dit geen pakket is voor beginners maar dat lees je pas als je het pakket al in huis hebt.
Gelukkig heb ik wel genoeg soldeerervaring voor dit klusje. Maar hier wreekt zich nog iets van de lage prijs van dit pakket.
De gaatjes in de print zijn voor zo’n micrometer-ontwerp onvoldoende door geplateerd om soepel solderen te bevorderen. Dat maakt dat de soldeerbout er langer bij moet blijven en daarmee verhit je die kwetsbare onderdelen heel gemakkelijk meer dan ze kunnen verdragen.
Tip: zet een krokodillenklem op de draad tussen je soldeerpunt en het onderdeel dat niet warm mag worden.
Conclusie, geen aanrader dit audio vu meter pakket.
Werkt het? Deze Audio VU meter?
Na montage van twee nieuwe diodes en een nieuwe zenerdiode werkt het enigszins. Wat gebeurt er?
Bij een zacht signaal gaat de rode led branden. Iets meer volume dan komen de gele erbij en tenslotte de groene leds.
Je raadt het al. De leds lichten precies in de verkeerde volgorde op!
Ik geloof mijn ogen niet. De bouwinstructies erbij. Zitten die leds en alle andere onderdelen op de juiste plek?
Ja hoor, precies volgens de beschrijving en de bijgeleverde tekening.
Nu is het geen gigantisch werk om die rode en gele leds van plaatst te verwisselen met een paar groene leds maar dit soort fouten zouden er niet moeten zijn.
De ingebouwde trimpotmeter werkt wel goed. Deze maakt de gevoeligheidsinstelling van de VU meter goed regelbaar.
Ik gebruik de ‘high’ ingang van de schakeling en sluit die via een condensator van 10nF en een weerstand van 470k aan op de 5000 ohm aftakking van de Hammond trafo in de Audio Dynamiek Compressor.
De condensator is nodig omdat anders de gelijkstroominstelling van de derde triode wordt beïnvloed. De weerstand is nodig omdat anders het signaal voor de meter te sterk is.
Uiteindelijk werkt het.
Maar een volgende keer bestel ik zo’n klassiek VU-metertje.
De Audio VU Meter afregelen
Bij de inzet van de eenvoudige poor man’s DIY Audio Dynamiek Compressor is het van belang niet te weinig compressie in te zetten want dan is er te weinig demping op het uitgangssignaal. Daarmee overstuur je de zendertrap die volgt op de compressor.
Te veel compressie is ook niet goed omdat je daarmee te veel demping introduceert en er geen dynamiek compressie meer optreed..
Het ideale instelpunt van de compressor zit daar waar zwakke geluidsfragmenten nagenoeg ongedempt worden doorgegeven en sterke geluidsfragmenten wel stevig worden gedempt.
Stel met behulp van je voltmeter en je oscilloscoop en je gehoor de compressor af op optimaal effect. Stel op dat punt de trimpotentiometer van deze Audio VU Meter in op 0dB ofwel licht flikkeren van de onderste gele led.
Bij heel harde geluidsfragmenten komt dan de tweede gele led erbij en bij uitzonderlijke luide fragmenten komt de rode led erbij.
That’s it.
Niet iedereen spreekt even luid, niet elke muziekstuk produceert evenveel volume. Geen probleem. Met de volume- en de compressie knop kun je nu op elk moment bijregelen tot licht flikkeren van de onderste gele led en je hebt het juiste volume en de juiste compressie ingesteld.
-
Koos
Terug van Audio VU Meter voor je zender naar Audio