de radio amateur logo

Leren van Morse Code

 

 

 

Het Leren van Morse Code

Leren van Morse code. Die voorgaande vier woorden In morse code geschreven: Morse code

Morse code leren is voor iedere radio amateur een uitdaging. Als je als zendamateur de helft van de communicatie op jouw favoriete banden moet missen omdat je de code niet kent, kan dat toch niet bevredigend zijn!

En als je ook nog graag zelf ontvangers en zenders bouwt biedt morse communicatie veel voordelen ten opzichte van spraak AM, SSB of FM.

Maar ook als je met commerciële zenddozen werkt is morse code interessant. Je bereik met morse code is veel groter (verder) dan met spraak. Met 5 watt kun je de wereld over. Kom daar bij spraak maar eens om!

Nu kun je tegenwoordig ook je PC op je commerciële zenddoos aansluiten. Op Internet kun je software voor je PC vinden waarmee je tekst kunt intypen en het dan als morse code je zender inpompen. Ontvangst van morse zie je dan weer als tekst op je scherm terug.

 

Is dat leuk?

2CV

Kan zijn. Persoonlijk vind ik het niks. Maar dat is erg persoonlijk. Zo vind ik een zend/ontvangdoos uit de handel ook niet supertof. Er zitten geen klassieke radio onderdelen meer in.

Een IC 7300 of een FT DX-10 van Yeasu, het zijn software designed radio’s ook aan de zenderkant. Ja de mogelijkheden van die dozen zijn gigantisch en qua prestaties voor een amateur bouwer niet te overtreffen.

Maar een 50 jaar oude 2CV kan ook niet tippen aan de 2 jaar oude BMW. Ik rijd vaker in die BMW maar de charme van het rijden en het zelf kunnen sleutelen aan die 2CV is toch zeker zo leuk voor een hobbyist.

Zo is dat ook met Zelfbouw Zenders en Ontvanger en ook met Morse code leren.

Een verbinding kunnen maken met een collega in Engeland in zelf geseinde morse en met een zelf gebouwde zender is toch even leuker dan een verbinding met Amerika via een commerciële doos waar je zelf niets aan hoefde te doen. Aansluiten en praten maar….

Als jij deze gedachtegang kunt volgen, je hoeft het niet met alles eens te zijn, dan wil je waarschijnlijk wel zelf morse code leren ontvangen en zenden.

 


Het gebruik van Morse code

marconist

Vóór er mobiele telefoons waren, zelfs vóór er landtelefoons bestonden, communiceerden mensen via telegrafie en een vorm van morse code. Het is een technologie van meer dan 160 jaar oud.

Die technologie, wordt nog steeds gebruikt, vooral door radio amateurs. Als jij vroeger bij de padvinders zat, heb je er misschien al mee kennisgemaakt. Of misschien had je een vader of opa die het op zijn amateur radio/zender toepaste.

In het dagelijkse leven zul je geen praktische toepassing van morsecode tegenkomen.  Toch is het leren van morse een leuke en boeiende hobby die je kunt delen met iedereen die het leuk vindt om een unieke communicatie vaardigheid te bezitten.

 

 

Leren van Morse Code, hoe doe je dat?

swr en powerverlies in LPAM Antennes

Diverse clubjes van radio amateurs in het land bieden zo nu en dan een cursus aan. Op de foto een clubje bij de VERON. De kwaliteit van die clubjes kan ik niet beoordelen. Ga er eens langs en probeer het uit! In ieder geval is het altijd stimulerend om regelmatig samen te komen met op dit punt gelijkgestemden.

Je moet er dagelijks een kwartier voor uittrekken om te oefenen. Wil niet gelijk gaan seinen. Begin met luisteren en de klanken van de morse karakters herkennen.

Ik had vroeger op de middelbare school al een gigantische hekel aan het zogenaamde stampen. Rijtjes woorden uit je hoofd leren.

Die aversie heb ik nu nog. Maar met de moderne Koch methode hoef je Morse niet meer uit je hoofd te leren. Je kunt het trainen door te luisteren.

De klanken van de morse toontjes worden overigens vaak met ‘die daa’ aangeduid maar voor mij is dat een onnatuurlijke weergave. Je hoort namelijk geen ‘die daa’. Je hoort een punt, ‘die’ of een streep, ‘dieieie’.

 

leren van morse code op de SS Rotterdam

Leren van Marconisten

Een training die ik zelf volg en kan aanbevelen is die wordt gegeven op de Stoom Schip de SS Rotterdam in Rotterdam. De Morse Academie verzorgt door oud Marconisten.

Daar wordt 1* per 14 dagen lesgegeven met de Koch methode, de beste en snelste methode die beschikbaar is voor het leren van Morse code.

Je leert ook regels en gebruiken voor zendamateurs, do’s en don’ts. Veel gebruikte afkortingen, gebruiken bij contesten, de juiste arm en polsbewegingen en nog veel meer.

 

 

DIY trainingshulpjes voor het Leren van Morse Code

Een bekend, eenvoudig hulpmiddel in het gebruik en ook nog gratis is het programma: Just Learn Morse Code.  

Via de link te downloaden inclusief gebruikershandleiding (help). Stel hem in op tekensnelheid 18 per minuut en woord snelheid 5 per minuut. Zet de woordlengte op 2-7.

De toonhoogte is ook instelbaar. Ik vind 700 Hz een prettige toon.

Er is ook een goed werkend Internet tool: Learn CW Online -LCWO. Werkt net iets anders. Probeer uit wat je prettiger vindt.

Ik gebruik de MorseMachine van LCWO voor het trainen van karakters die veel op elkaar lijken zoals de 3, V, H, S en U.

JLMC is handig voor het trainen van reeksen willekeurige letters.

 

Leren van Morse Code met je Mobieltje

Er zijn een hoop apps verkrijgbaar. Sommige zijn gratis, anderen kosten € 5-10. Ik vind Morse Mania wel een aardige app.

 

Wat werk niet voor het leren van Morse Code

Denk niet, ik doe het zelf wel even. Denk ook niet dat je het met die apps leert. Het zijn hulpmiddelen. Een stap voor stap aanpak heb je daarbij nodig. Ga ook niet direct seinen. Leer eerst luisteren!

Train elke dag minimaal 20 minuten. Twee keer 10 minuten is beter dan één keer 20 minuten.

Reken op minimaal 3 maanden om het onder de knie te krijgen. Moderne leertechnieken zeggen dat je niet de punten en strepen uit je hoofd moet leren. Beter is het om de toonriedeltjes te leren herkennen.

Maar zelf ben ik meer visueel ingesteld dan auditief. En dan werkt het herkennen van die riedeltjes toch lastiger. Zelf hoor ik een riedeltje en dan zie ik de punt strepen in mijn hoofd en daar dan een letter bij.

Supersnel zal ik daarom nooit worden. Moet dat dan? Nou nee. Voor als je gewoon leuke contacten wil leggen all over the world is supersnel echt niet nodig.

Volg een plan. Begin met een stuk of vier karakters en leer die vlekkeloos herkennen. Voeg er dan twee aan toe en herhaal dit proces. Voeg daarna weer twee karakters toe.

Bedenk: Des te meer karakters je behandelt des te moeilijker het wordt. Een aantal karakters lijkt ook op elkaar. Voeg die samen in de MorseMachine (LCWO) en train er op die te onderscheiden. Een voorbeeld is de S H U V 3.

 

 

Tot slot. Welke seinsleutel?

seinsleutel

Welke seinsleutel gebruik je voor het leren van Morse code?

Koop een stevige bijvoorbeeld een Kent Seinsleutel. Is een beetje moeilijk aan te komen want niet altijd leverbaar maar de moeite waard om op te wachten bij Classic International. Op EBay vind je nog wel eens een leuke aanbieding.

Koop geen zogenaamde paddle key.

Veel succes, heb je hier een vraag over? Deel hem hieronder.
73
PA1JO, Koos Overbeeke

 

Terug van het leren van morse code naar De Radio Amateur

 

 

 

Je reactie en/of vraag
Vrijwel dagelijks ontvang ik vragen en reacties. Je krijgt altijd antwoord.

Bij publicatie zal alleen een Vraag en Voornaam zichtbaar zijn op de site.


Magic Word?