Eenvoudig Pi-Filter voor Zender Experimenten
Een eenvoudig Pi-Filter komt goed van pas als je regelmatig experimenteert met zenders. Een flexibel Pi-filter dat je steeds eenvoudig opnieuw kunt inzetten is dan een handig apparaat. Je voorkomt dat steeds opnieuw zo’n filter moet samenstellen.
Wil je je project zender behouden, voor langere tijd inzetten, dan kun je de gevonden waardes van de inductie, en de condensatoren opmeten en deze vervangen door veel goedkopere vaste condensatoren en een passende Inductie.
Natuurlijk kun je de waardes van het PI-Filter ook berekenen met het hulpmiddel dat je hier op de site kunt vinden. Zie PI-filter reken tool. Dat tool werkt prima. Maar buizen doen niet altijd precies wat de specificaties aangeven. Een praktische waarneming biedt zeker voordelen.
Eenvoud doet het!
Op de afbeelding hierboven zie je dat ik dit universeel pi-filter eenvoudig op een plankje heb gemonteerd.
Het schema zie je hier.
De inductie spoel LI, hier 95 µH is aangesloten via een eenvoudig kroonsteentje en zit gemonteerd met een vleugelmoertje. Hierdoor is deze spoel indien nodig eenvoudig te vervangen door een exemplaar met meer of juist minder inductie.
De capaciteit van de antenne condensator C2 heeft een groot bereik nodig. De variabele condensator zelf gaat van 100pF naar 1000pf.
Via 3 schakelaartjes kan er 1000pF, 2000pF of 3000pF worden bijgeschakeld. En door een combinatie van schakelaars te gebruiken kun je ook 4000pF, 5000pF of 6000pF bijschakelen.
In totaal kun je dus tussen 100pF en 7000pF regelen waardoor je hier voor aansluiting op 50 Ohm Coax van 0,5 tot 22MHz kunt regelen. Voor antennes met een hogere impedantie kun je nog hoger komen.
De andere Variabele Condensator C1 die voornamelijk verantwoordelijk is voor de ´Load, de belasting van de zenderbuis loopt van 40pF tot 900pF en kan probleemloos een spanning aan van ruim 2500 Volt.
De regelruimte hier is mede afhankelijk van de belasting, de load die de zendbuis vraagt en loopt van 0,4 MHz tot 15 MHz.
Door nog een schakelaartje toe te voegen tussen de twee delen van deze Afstemcondensator kun je 450pF afschakelen waardoor de regelruimte tot ruim 30 MHz gaat.
De onderdelen voor dit eenvoudig PI-Filter
De onderdelen voor dit eenvoudig PI-Filter zijn niet kritisch en goed verkrijgbaar.
Deze grote jongen (zie afbeelding links) vond ik bij Electrodump.nl. Hij doet dienst als C1, de condensator die grotendeels de afstemfrequentie en de load voor de anode bepaalt.
De spoel L1 (afbeelding rechts) is gewikkeld op een Ferrietring FT240-61 van Reichelt. De wikkeldraad is geëmailleerd en 0,8 mm dik.
De inductie van 95 µH kun je berekenen uit het aantal windingen. Inductie = windingen2 * 0,17. In dit geval 24 windingen.
De spoel L2 is van Ferriet FT82-77 (afbeelding hieronder). Deze spoel heeft geen functie in dit eenvoudig PI-Filter. Hij heeft wel een beveiligingsfunctie. Deze spoel zorgt ervoor dat er geen gevaarlijke spanningen op de antenne komen te staan. De waarde van 5mH is zo groot dat hij nauwelijks tot geen invloed heeft op het Pi-Filter.
Voor deze spoel heb ik dun geïsoleerd montagedraad gebruikt (AWG 26-30). 65 windingen leveren een inductie = windingen2 * 1175nH = 4,96 mH.
Variabele Condensator C2 kent drie takken van elk 365 pF. Die drie takken parallel geschakeld levert ruim 1000pF op. Je vindt hem (Capacitor - 3x365pF, Variable, 3 Section) bij tubesandmore.com.
Dat is het. Succes met experimenteren 😊 en heb je een vraag of opmerking? Stel hem hieronder.
-
Koos
Terug van Eenvoudig PI-Filter naar De Radio Amateur Zenders