de radio amateur logo

DIY 4500hz filter

 

 

 

 

DIY 4500Hz filter voor Middengolf Zenders

Een betere flter afstemming is het doel in het DIY 4500Hz filter 2.0. Ons eerdere 4500Hz filter werkte prima maar de afstemming tussen de filterelementen en de twee trioden was niet optimaal. 

Dat laatste maakte dat de totale performance van het filter toch nog iets beter kon. 

 

ECC82 met bijzondere schakeling

Met het sterke signaal dat de voorversterker van onze DIY Audio installatie aanlevert kan de ingangstriode nu als kathodevolger werken en daarmee functioneren als een laagohmige signaalbron voor het filter.

Van het vorige 4500 Hz filter weten we dat het filter om en nabij 7 dB (factor 5) demping oplevert bij een in- en uitgangsimpedantie van ongeveer 600-1000 ohm.

De ECC82 zal in de schakeling die we hebben opgezet een versterkingsfactor leveren van ongeveer 5 à 6 keer (= 6 à 7 dB). 

Om ook de belasting van het filter laagohmig te krijgen heb ik een tweede triode met geaard stuurrooster opgezet. De signaalvoeding vindt nu plaats op de kathode en blijft zo op 1000 ohm.

Met deze schakeling die in theorie functioneert heb ik geen ervaring. Bij de test van de compressor gaan we zien of en hoe dit werkt.

In de simulatie test ziet het resultaat van dit filter, nu afgesloten met de juiste impedanties, er fantastisch uit.

Ruim 50 dB demping bij 4600 Hz

LT spice simulatie van diy 4500hz filter 2.0

Als je goed kijkt zie je ook nog een heel dunnen stippellijn in de grafiek. Die stippellijn geeft de mate van faseverschuiving aan. Faseverschuiving die optreed tussen ingang van het filter en uitgang bij verschillende frequenties.

 

Het volledige schema

Het volledige schema van dit DIY 4500Hz filter 2.0 zie je hieronder. Dit filter is uitstekend geschikt voor LPAM zenders.

Dit schema kan onderdeel uitmaken en geïntegreerd worden in de Analoge DIY Audio Compressor.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

DIY 4500Hz filter 2.0 schema 

 

De Bouw van dit filter

Bij de bouw van dit diy 4500Hz filter 2.0 heb ik iets nieuws toegepast. Helemaal nieuw niet want in de 10 Watt Audio Versterker met EL84 heb ik al een heel klein voorproefje hierop genomen. En dat smaakte naar meer.

De filterschakeling leende zich er uitstekend voor om die proef uit te breiden.

 

Vero board

Het grote voordeel van deze printplaatjes is dat ze overzichtelijk zijn en ruimtebesparend werken. Er is ook een nadeel. Je moet wel even een schetsje op schaal of werkelijke grootte maken van hoe je de onderdelen wilt plaatsen anders loop je snel vast.

Vero experimenteer board

 

Wat is Vero Experimenteer Board?

Eigenlijk een eenvoudige printmontage mogelijkheid zonder dat je het complexe proces hoeft te doorlopen om zelf een printplaat te ontwerpen en produceren.

Die printplaatjes zijn overal te koop in diverse afmetingen.

Het enige dat je moet doen is de koperbanen hier en daar te onderbreken en wat losse draadjes aanbrengen om diverse horizontale koperbanen met elkaar te verbinden.

 

farnell strip onderbreker

Voor dat onderbreken van strips is een soort boorschroevendraaier in de handel die je beter kunt negeren. Hij werkt zeer moeizaam. Veel handiger is een gewoon scherp metaalboortje van 4 mm van de bouwmarkt. Werkt effectief, snel en gemakkelijk. Je zet hem op de plaats waar een onderbreking moet komen, draait hem even rond met lichte druk en klaar.

 

Het DIY 4500 Hz filter 2.0 voorbeeld

Hierbij het globale voorbeeld dat ik maakte voor het 4,5 kHz filter dat ik in de audio compressor wil integreren.

 

vero board ontwerp voor diy 4500 Hz filter tbv LPAM

 

Bij dit ontwerp heb ik alleen de stukjes koperbaan ingetekend (lichtgroen) dat we daadwerkelijk gebruiken. Zo houd je het overzichtelijk en is direct duidelijk waar je onderbrekingen in de koperbaan moet aanbrengen. De zwarte banen zijn koperbaan die met massa (aarde) is verbonden.
-
Koos Overbeeke

 

Terug van DIY 4500Hz filter naar LPAM

 

 

 

 

Je reactie en/of vraag
Vrijwel dagelijks ontvang ik vragen en reacties. Je krijgt altijd antwoord.

Bij publicatie zal alleen een Vraag en Voornaam zichtbaar zijn op de site.


Magic Word?