Externe Buizen Voeding voor experimenten
Universele Voeding voor buizen projecten en experimenten
Diverse lezers mailden me met de vraag of ik een universele voeding gebruik en zo ja, welke? Zij zagen geen voedingstrafo etc. op mijn experimenten chassis.
Deze opmerkzame collega hobbyisten hebben dat goed gezien. De voeding en de LF-versterker die ik voor mijn experimenten gebruik komt uit de oude doos die 40 jaar terug naar zolder was verhuisd.
De voeding bevat twee trafo’s plus gelijkricht-circuit voor 250V en 6,3V~. Eén voor de LF-versterker en één voor experimenteel projecten. De externe voeding voorziet ook in een gestabiliseerde voedingsspanning van 85V. Een voeding die heel nuttig blijkt te zijn, bijvoorbeeld voor mijn experimenten met een stabiele VFO.
De voeding bevat ook een eenvoudige LF-versterker die is uitgerust met een ECL86.
Alle benodigde onderdelen voor deze universele voeding en LF-versterker zijn nog vlot verkrijgbaar bij de Nederlandse sites van leveranciers zoals Conrad.nl, Reichelt.nl en Mouser.com. Sommige onderdelen zijn voordeliger te verkrijgen via AliExpress.
De foto hierboven herinnert aan dit 40 jaar oude stukje huisvlijt dat nu niet meer bestaat.
Werkbesparing
Deze voeding voor projecten met buizen kent gescheiden voedingscircuits voor enerzijds de ‘on board’ versterker en anderzijds losse experimenten met buizen die een (tijdelijke maar robuuste en betrouwbare) voeding nodig hebben. Met deze voeding binnen handbereik hoef je niet langer voor elk project of experiment een voeding in te richten.
Een upgrade anno 2021
Nadat deze universele voeding recent nuttig was bij enkele experimenten ontstond de behoefte aan een upgrade. Er kleven enkele tekortkomingen aan dit voedingsapparaat voor schakelingen met buizen.
Bijvoorbeeld: De gestabiliseerde 85V voeding werkt mooi als er een belasting is aangesloten. Maar als ik de voeding inschakel zonder dat er een belasting aanwezig is van minimaal 10 mA dan krijgt de 85A2 diode een oplawaai van een veel te hoge spanning. Na een stuk op tien van die mishandelingen begeeft de buis het.
Daarnaast heb ik de universele Amroh chassisdelen nodig voor nieuwe experimenten. Bovendien wilde ik nog enkele aanvullingen. Dus een verbeterde opzet van de universele voeding uitgedokterd en deze op een vast chassis (Van Beynum) geïnstalleerd.
Hierbij werd de experimenteer voeding zwaarder uitgevoerd en er werden enkele elementen toegevoegd zoals een gestabiliseerde 150V en een 48V microfoon voeding.
Hier zie je het nieuwe chassis tijdens de testfase van de bouw.
Experimenten en Projecten Voeding voor Buizen
De trafo’s van deze universele voeding voor buizen waren afkomstig van Amroh. Recent heb ik echter via AliExpress vrij voordelig een prima en robuuste trafo aangeschaft die iets meer vermogen levert.
De interne voeding is vrij rechtuit en eenvoudig. De externe voeding is uitgerust met een zware smoorspoel en zogenaamde ratel condensatoren over de dioden ter voorkoming van 100Hz EMC brom.
De externe voeding zal meestal via wat simpele en niet afgeschermde snoertjes een onderzoek projectje moeten aansturen. Die snoertjes werken natuurlijk als antenne voor stoorsignalen. Daarom start ik de voeding op experiment projectjes meestal met een kleine weerstand en een zware Elektrolytische condensator voor LF-stoorsignalen plus een 10nF condensator voor HF stoorsignalen.
De gelijkrichtdiodes zijn van het type BY127. Die kunnen een maximale stroom van 1 ampère aan. Dat is veel meer dan de trafo’s kunnen leveren maar het voordeel is dat als je een keer bij een experiment sluiting maakt, de gelijkrichter dat gewoon overleefd (heb ik tot mijn geluk en genoegen kunnen vaststellen 😊).
De gestabiliseerde voeding voor buizen (85V en 150V) wordt nu betrokken van een aparte transformator die secundair 125V wisselspanning levert. Na gelijkrichting levert dat 160V gelijkspanning op. Ook hier heb ik een stevige smoorspoel ingezet om restrimpels op die spanning uit te bannen.
De beide stabilisator diodes staan nu met weerstanden zo ingesteld dat ze belast en onbelast een werkspanning ontmoeten die binnen de werkingsgrenzen van de buis liggen.
Fantoomvoeding
Vanuit mijn werkverleden heb ik hier nog een prima condensator microfoon staan plus een robuuste tafelmicrofoonstandaard. Die wil ik straks ook inzetten bij zender experimenten.
Voor zo’n microfoon heb je een zogenaamde fantoomspanning van maximaal 48V nodig. Voedingsblokjes voor die fantoomspanning zijn voor 10-15 euro te koop maar dat nu ik toch bezig was met renovatie en upgrade van de voeding…
Ik nam die 48V ook maar mee. Zelf maken is toch leuker dan een doosje kopen, hoe goedkoop die laatste ook beschikbaar zijn.
Het schema van deze universele voeding voor buizen ziet er nu als volgt uit.
Dit schema is getekend met PowerPoint en een symbool en lijnen hulpje dat ik daarvoor samenstelde. Dit hulpmiddel kun je downloaden op de Download pagina.
Elke schakelaar in deze voeding is dubbel uitgevoerd en schakelt tevens een led in ter indicatie dat de schakelaar ‘aan’ staat. Omdat deze Led’s 12V gelijkstroom prefereren is ook hierin voorzien.
Je ziet in het schema ook de gloeidraden van een ECL86 en een EF86 opgenomen. De universele voeding voor buizen omvatte namelijk ook nog een 4 watt grammofoon versterker met ECL86.
Die muziekversterker heb ik uitgebreid met een microfoon-voorversterker met behulp van een EF86 (volg de link). Hiermee beschik ik over Modulator signaal voor zender-experimenten en tevens een LF versterker voor ontvanger projectjes.
Daarover elders meer.
-
Koos Overbeeke
Terug van externe buizen voeding naar de Radio Amateur Ontvangers
Reageren? Een vraag stellen? Leuk om van je te horen. Hieronder kun je een vraag of reactie kwijt over externe buizen voeding en LF-versterker.