de radio amateur logo

 

 

 

aan het werk

 

 

Eindredacteur van De Radio Amateur

 

Na een boeiende en leerzame loopbaan, een loopbaan die me over de hele wereld op werkvloeren en directiekamers bracht, is het weer tijd voor een fascinatie die ik als jonge jongen al bezat. Radio Amateurisme.

Van die hobby maakte ik via studie mijn beroep. Eerst elektrotechniek, daarna elektronica en telecommunicatie en daarna computertechniek. Op mijn 35 verliet ik deze werkvelden en koos ik voor personeelsmanagement.

In die tijd begon de chiptechnologie me te vervelen. Er gebeurden niet echt spannende zaken meer. Ja er gingen steeds meer onderdelen in steeds kleinere doosjes. Meer van hetzelfde.

In de wereld van personeelsmanagement en later logistiek, financiën en projectmanagement, management en Outsourcing vond ik nieuwe uitdagingen.

Motto:

Ik maak steeds wat ik nog niet kan
om het te leren kunnen

(naar Vincent van Gogh)

 

 

Nu heb ik met enorm veel plezier mijn oude hobby van radio amateurisme weer opgepakt. Ik zie dat het de amateur die nog echt zelf wil bouwen niet echt gemakkelijk wordt gemaakt.

Ook verenigingen van Radio Amateurs zoals VERON en VRZA, verenigingen waar ik lid van ben, doen weinig aan het publiceren van eenvoudige en begrijpbare zelfbouwprojectjes. Projectjes waarmee je geïnteresseerde jonge mensen warm kunt maken voor deze hobby.

 

Lekker knutselen en experimenteren

Dat is wat ik wil doen. Geen drie IC's en wat belendende onderdeeltjes bij elkaar plakken op een veroboard en je hebt een radio of wat voor apparaat dan ook. Een apparaat waarvan je niet snapt waarom het werkt of hoe het werkt.

Dat biedt nauwelijks plezier en zeker geen voldoening.

Nee, gewoon lekker ouderwets met buizen knutselen. Er kan eens een diode of transistor bijkomen maar het moet voor niet Delft gestudeerden begrijpelijk blijven. Dus weinig formules en wel Jip en Janneke taal zonder daarbij in platte onzin te vervallen.

Radio-onderdelen winkeltjes zoals voeger in Breda en Tilburg "De Radio Beurs", zulke winkeltjes waar ze alles hadden wat je nodig had en je ook nog gratis advies gaven, die zijn er niet meer.

Maar met wat zoeken op Internet kom ik toch heel ver en ook oude buizen, buisvoetjes, afstemcondensatoren en nog veel meer kun je nog steeds op de kop tikken. 

Op deze site deel ik mijn ervaringen.

Heb je daar vragen over of opmerkingen bij klik dan op deze link en geef ze aan mij door. Je krijgt gegarandeerd antwoord van mij. 

Tot dan en voor nu veel groeten,Auteur

Koos Overbeeke

PA1JO

 

 

P.s.

Heb je vanuit je werk met Outsourcing te maken dan heb je misschien wel voordeel van de documentatie en praktijkervaringen die ik de laatste 12 jaar heb gepubliceerd. Je gaat daarvoor naar de site: Slagkracht Outsourcing.

 

 Terug van de de Auteur, Koos Overbeeke naar De Radio Amateur Home