de radio amateur logo

Hoe begin je een nieuw project? een radio of zender zelfbouw project?

 

 

 

Hoe begin je een nieuw project?

Een radio of zender zelfbouw project?

Die vraag, hoe begin je een nieuw project, een radio of zender zelfbouw project? Die vraag houdt veel collega’s bezig. En veel collega’s zien daar tegen op.

Herken je dat?

En om eerlijk te zijn, ik heb er ook wel eens last van.

Zo was ik net klaar met de bouw en test van de 20 Watt Zender toen een vraag van een lezer mij triggerde voor een soort bouwpakket project voor de EL84 Zender. Daar een mooi product van maken, dat was nog een heel karwei. Gelukkig was het resultaat fenomenaal.

En toen lagen daar de radio ontvanger projecten.

In de winter was ik enthousiast met die projecten begonnen. Op papier. Het ontwerp. Maar nu keek ik als een berg op tegen het werk wat daar weer aan verbonden is.

Weer chassis uittekenen en secuur de gaten in aluminium uitboren. En ik zag dat ik voor de spoel houder een gat van 32 mm moest maken. Maar een mooie piramide boor van die afmetingen had ik in mijn bouwmarkt nog niet gezien.

Spoelen maken, ook zo’n karwei. Onderdelen bij elkaar zoeken of bijbestellen etc. etc. Bij het begin van zo’n project komt er wel wat werk op je af. Voor je het weet begin je er niet aan.

 

 

De oplossing  

Toch in het beginnen schuilt het geheim van de amateur-hobbyist die wel resultaten boekt. Zelf leerde ik dat jaren terug in mijn praktijk als Programma/Verander Manager.

Stap voor stap en klein beginnen. Dat is de oplossing.

 

stap voor stap en klein beginnen is de oplossing

In het voorbeeld van die Radio Ontvangers. Ik begon met de verwisselbare ontvanger spoelen. Een beetje monniken werk maar ook een kwestie van de juiste spullen in huis halen.

Voor die spoelen moet je bijvoorbeeld witte afvoerbuis van 32 of 40 mm op maat snijden, zagen of knippen. Tot nu toe had ik dat met een junior zaagje gedaan. Echt mooie resultaten krijg je daar niet mee.  Maar het werkt.

Een vraag stellen op Google en dan komen pijpensnijders in beeld. Ik wist niet dat die dingen bestonden.

 

 

Opzien tegen een nieuw radio of zender zelfbouw project

Hoe begin je en waar begin je?  Mijn eerste vraag was: hoe kom ik voor niet te veel geld aan zo’n pijpensnijder.

Milwaukee Pijpen snijder

Zoeken op Internet. Zo’n pijpensnijder heb je al voor 2 tientjes maar er zijn er ook van 160 Euries.  De koper beoordelingen op Bol.com en Amazon.com wezen me de weg.

Te goedkoop en je krijgt scheve en vervormde resultaten.   Duur is ook niet nodig. IK ga er niet mijn werk van maken. Zo kwam ik uit bij de Milwaukee PVC-snijder met ratel 42 mm. Voor € 47,50 had ik hem in huis.

Zo zocht ik ook naar een trapezium boor van minimaal 32 mm. Schrikken, die dingen bleken al gauw rond de € 100,- of meer te kosten.  Maar HBM bood er één met dezelfde specificaties voor € 14,99.  Die blijkt prima te werken :-).

Toen naar de bouwmarkt voor afvoerbuis en eindkapjes. En vervolgens begon ik twee spoelen te maken. Toen dat klaar was, een week later, gaf dat een voldaan gevoel. Met deze twee spoelen kon ik mijn eerste experimenten beginnen.

 

Met deze twee spoelen kon ik mijn eerste experimenten beginnen 

Zie de pagina verwisselbare HF spoelen maken voor een nadere toelichting over het knutselen van dit soort spoelen.

Vervolgens pakte ik een oud chassis op en besloot dat dat om te bouwen en verder te gaan met een provisorische eenvoudige eerste opzet om wat dingen uit te proberen.

Ik had nog zo'n oud chassis liggen. Een chassis dat met kleine aanpassingen (o.m. dat gat van 32 mm) geschikt was om mee te beginnen. Je kunt ook een oud metalen doosje, een gaatjesbord, een professioneel breadboard of gewoon een plankje met wat koperen spijkertjes nemen. Ga gewoon wat experimenteren.

 

gaatjes board een professioneel breadbord of gewoon een plankje met wat koperen spijkertjes

Netjes bouwen volgt later wel als het werkt. Eerst even van alles uitproberen.    

Dus, hoe begin je een project? Zie je hoe het werkt?

Gewoon stap voor stap beginnen. Niet alles ineens klaar willen hebben. Dat werkt niet. Neem de tijd en werk stapje voor stapje.  Het eerste begin hoeft niet mooi te zijn.

Succes met jouw project en heb je een vraag? Gewoon stellen.
-
Koos Overbeeke

 

Terug van Hoe begin je een nieuw project naar de-radio amateur.nl

 

 

 

Je reactie en/of vraag
Vrijwel dagelijks ontvang ik vragen en reacties. Je krijgt altijd antwoord.

Bij publicatie zal alleen een Vraag en Voornaam zichtbaar zijn op de site.


Magic Word?