Ervaringen met de SDRPlay DX
Mijn ervaringen met de SDR-Play DX zijn zeer positief. Voor het geld dat je neertelt voor deze ontvanger (€ 225) vind je geen betere.
Koop er wel een goede USB kabel bij. Dat is een goed afgeschermde kabel die ook is voorzien van Ferriet filters. Daarmee voorkom je dat stoorsignalen vanuit je computer doordringen in de ontvanger.
Deze computerontvanger stelt je in staat stations te beluisteren van 100 kHz tot 2 GHz. Je kunt dus de Lange Golf, de Middengolf, Alle korte golf banden, de 2 meterband, De FM band, DAB+ de luchtvaartband, de 70 cm Band en de 23cm band en alles wat daar allemaal tussen zit beluisteren.
Zijn er dan geen betere ontvangers op de markt?
Natuurlijk wel. Bijvoorbeeld de WR-G31DDC “Excalibur” is net iets gevoeliger en biedt een betere ruisonderdrukking. Maar daarvoor moet je wel veel verder in je buidel tasten (€ 950) en krijg je een kleiner bereik tot 59 MHz. Dus geen VHF en UHF banden.
Hieronder een korte video met luisteropnames.
Starten met een SDR Radio
Om een SDR, Software Defined Radio te starten heb je een PC of laptop nodig. Je kunt daarbij kiezen of je luidsprekers aansluit of gebruik maakt van een goede hoofdtelefoon zoals bijvoorbeeld een Kenwood HS-5.
Die laatste is goed omdat hij je oren beschermd tegen overdruk van plotseling harde signalen.
SDR
De naam zegt het al: Software Defined Radio. Deze radio werkt op basis van software. Programmatuur en data die samen met een klein kastje, minimale hardware, zorgen voor ontvangst van radiostations.
Maak je geen illusies. Vrijwel alle moderne op de amateurwereld afgestemde radio -zenders en -ontvangers zijn op software techniek gebouwd.
Zodra je de SDRPlay DX in huis hebt, heb je feitelijk nog niets. Maar bij het kastje ontvang je gegevens met behulp waarvan je de benodigde software kunt downloaden en installeren.
Antenne benodigdheden
Ik begon eind 2019 optimistisch en niet gehinderd door veel up to date kennis met een draadje van 2,5 mater vanuit de ‘ontvanger’ schuin omhoog naar het plafond.
Per omgaande stuurde ik mijn ontvanger terug naar de leverancier met de boodschap “hij werkt niet”. Waarop ik hem weer terug ontving met de boodschap: “bij ons werkt hij prima”.
Dat hij bij mij niet werkte had twee oorzaken.
1. Zonnepanelen.
2. De antenne.
Zonnepaneel ervaringen met de SDRPlay DX
Ik zit met mijn hobbykamer recht onder de zonnepanelen die ons van goedkope stroom voorzien. Wat ik toen nog niet wist was dat de bij die panelen behorende apparatuur een enorme massa van radio storingen kan veroorzaken.
Die storingen, dat hoeft niet zo te zijn, maar om storingvrij te werken heb je de juiste apparatuur nodig. Je kunt er alles over lezen op deze site bij: de radio amateur.nl/zonnepanelen
De Antenne ervaringen met de SDRPlay DX
Dat draadje dat ik oorspronkelijk optimistisch als Antenne aanduidde geeft op de 2 meterband en op de FM band best aardige resultaten. Verder kun je het vergeten.
De Mini Whip antenne
Ik bestelde een zogenaamde Mini Whip antenne. Op Internet had ik gelezen dat luisteramateurs daar goede resultaten mee boekten.
Ook dat werd een grote teleurstelling. Ik monteerde die Mini Whip op een mast die ruim boven het dak van ons huis uitkwam. Maar die Mini Whip bleek zeer gevoelig voor zonnepaneel stoorsignalen.
Ik leerde dat die antenne inderdaad goed kan functioneren maar dat daarvoor wel zeer specifieke omstandigheden noodzakelijk zijn. Je kunt er meer over lezen in: ervaringen met de miniwhip antenne
De MLA 30+ Antenne
Mijn derde ervaring deed ik op met de MLA 30+ die daar speciaal voor werd aangeschaft.
Die antenne biedt de mogelijkheid van de lange Golf en de Middengolf en alle Korte golf Banden tot 30 MHz te beluisteren met leuke resultaten.
Deze antenne positioneerde ik op een meter of vijf afstand van het dak met de zonnepanelen en dat resulteerde in prima ontvangst zonder storingen.
De MLA 30+ Antenne is richting gevoelig. Het voordeel daarvan is dat je hem kunt wegdraaien van stoorsignalen en ook optimaal af kunt stemmen op de richting waar vandaan een zender ver weg.
Deze antenne heb ik nog verbeterd met een Koperen Buis als loop en met een Antenne rotor zodat ik van binnen de antenne op het dak kan draaien en zo optimaal afstemmen.
Afgestemde Antenne ervaringen met de SDRPlay DX
De SDRPlay DX biedt met een general purpose antenne zoals de MLA 30+ goede resultaten in de omroepbanden zoals de 75 meterband en de 49 meterband.
Ook in de Amateurbanden tot de 10 en 11 meterband (27 – 28 MHz) kun je sterke Europese amateurstations beluisteren.
Voor DX en QRP stations heb je een band specifiek afgestemde antenne nodig.
Als voorbeeld: De Engelse zender Radio Caroline, niet een heel sterk zendstation, komt met de loop antenne binnen met een S8 à 9. Maar met een specifiek op de middengolf afgestemde ¼ golf antenne ontvang ik dit station hier in de omgeving van Tilburg (afstand 300km) met S9 + 20dB.
Ervaringen met de SDRPlay DX Console
Om eerlijk te zijn. Op het moment dat ik in 2019 met deze hobby begon en nog weinig kennis en ervaring bezat overweldigde de Console mij. Het Console is het scherm dat je op je PC krijgt voorgeschoteld.
Wat direct opvalt is het centrale scherm, de spectrum analyzer. Dit scherm maakt het enorm makkelijk om een zender op te sporen of een overzicht te krijgen wat er op een band gebeurt.
De software zit vol handigheidjes. Wil je bijvoorbeeld naar frequentie 145.000.000 Hz dan tik je gewoon in ‘145M’ en je bent er.
Het scherm biedt verder vele tientallen mogelijkheden voor alternatieve instellingen. Instellingen die een optimale ontvangst moeten bieden aan de frequentieband en de soorten van radio signalen die je wilt beluisteren.
Want als je CW wilt beluisteren ben je gebaat bij andere instellingen dan wanneer je FM wilt beluisteren of Luchtvaart communicatie of DAB+ of een SSB amateur station.
Daarnaast zijn er allerlei geavanceerde functies voor het vastleggen van stations en ontvangst, het instellen van filters, noise filters, te veel om op te noemen en hier te behandelen.
Als je begint start dan met de SDRPlay SDRUno User manual (128 pagina’s) die je kunt downloaden op de SDRPlay website.
Op deze site vind je nog tientallen andere informatieve documenten, Video instructies en demonstraties.
Tot zover, veel succes met je luisteravonturen.
-
Koos Overbeeke
Terug van Ervaringen met de SDRPlay DX naar de radio amateur ontvangers
Reactie van Site volgers
Warna
Beste Koos,
Mijn complimenten. Dit is een mooie site met veel handige tips en in heel begrijpelijke taal.
Ik ben bezig met een stuk over sdr, met name websdr, en was op zoek naar een goeie antenne voor mijn rtl sdr.
Vriendelijke groet, en veel succes met je site,
..Koos
👍