de radio amateur logo

DIY Wifi Gun een krachtige Wifi Antenne

 

 

 

DIY Wifi Gun, een krachtige wifi antenne

DIY Wifi Gun, een krachtige wifi antenne voor de Camper, Boot, Caravan voor op de Camping, in de Haven, onderweg (parkeerplaats nabij benzinepomp) of op een park.

Je kunt ze kopen op Chinese sites of zelf maken. Op YouTube vind je talloze video’s waarin enthousiast uiteen wordt gezet hoe je zo’n WIFI Gun zelf kunt maken.

Let op!

Sommige video’s bevatten ernstige fouten waardoor die antenne nooit zal werken. Volg je dit artikel bij de bouw dan maak je een goed werkende antenne. Het verschil zit hem in kleine details.

Over de prestaties wordt niet flauw gedaan. Overbrugging van afstanden tot meer dan 1000 meter worden geclaimd.

 

 

Wat is er waar van al die wifi gun beloftes?

Ik besloot de proef op de som te nemen en er zelf één te maken. Dat zelf maken valt enorm mee, het is voor een beetje handige knutselaar goed te doen. Het was Corona tijd dus ik had tijd genoeg. Over dat zelf maken verderop meer.

Maar werkt het echt?

Het antwoord is eenvoudig Ja.

Of je er echt een kilometer of meer mee kunt overbruggen heb ik niet gecontroleerd. Maar op basis van drie jaar ervaring kan ik het volgende hierover zeggen.

DIY Wifi Gun langs de autoweg in Frankrijk

Binnen een afstand van 100 tot 250 meter van een Wifi punt werkt het subliem. Je telefoon of laptop heeft het dan al opgegeven. Je zult zonder deze Wifi Gun dichter bij de zendantenne/het wifi punt moeten gaan zitten.

Maar dit WIFI kanon zorgt op die afstanden voor een prima verbinding.

Ga je verder weg zitten, zeg 250 tot 400 meter van de zendantenne dan werkt dit WIFI Canon ook prima maar dan moet je dit Canon wel goed richten op het wifipunt.

Boven de 250 meter ontstaat er nog wel een ander issue.

Stel, je staat ergens lang de autobaan op een drukke locatie. Bij een afstand van jouw camper tot het Wifi punt van meer dan 200 meter (meestal op of in het restaurant of in het benzinestation). In die situatie is de verbinding niet meer zo robuust.

Hoe dat komt?

Kort door de bocht. De grote groep reizigers die zich massaal met hun mobieltje vlak bij het WIFI-punt bevinden hebben op die korte afstand een sterker signaal en drukken hiermee jouw signaal weg. Is het daar echter rustig, relatief weinig mensen in de buurt, dan werkt het allemaal prima.

DIY Wifi Gun op vakantiehuisje in Zeeland

Deze DIY Wifi Gun heb ik ook een paar jaar op een park met vakantiehuisjes toegepast. In dat huisje konden we een glasvezel internet aansluiting krijgen voor een schandalig hoge prijs. Daar had ik geen zijn in.

Maar naast dit park bevond zich een camping waar de gasten gratis wifi kregen. Met mijn DIY Wifi Gun nauwkeurig op zo’n WIFI-punt gericht haalde ik over een afstanden van ruim 350 meter een uitstekende internet verbinding binnen.

In de winter werkte dat perfect.

Maar,

als het in de zomer druk was op die camping kon ik het schudden. Dan viel veelvuldig de verbinding weg. Zoals ik hiervoor al aanhaalde, dan word je weggedrukt door gasten die zich op korte afstand van dit wifi-punt bevinden.

Maar als je binnen 250 meter kunt komen dan heb je van wegdrukken geen last en druk je mogelijk zelfs die andere mobieltjes weg 😊.

 

 

Zelf zo’n DIY Wifi Gun maken

Wat heb je voor zo’n wifi gun nodig?

Niet veel.

  • Een leeg conservenblikje. Een plaatje aluminium 0,6 mm dik (of als alternatief, meerdere lege conserven blikjes).
  • Een draadeind M6 van de bouwmarkt. Die draadeinden worden meestal verkocht per 1000mm (1m) maar de kosten per meter zijn laag. Je zaagt daar en stuk af van 260 mm.
  • Een zakje (20) moertjes M6.
  • Een stukje coax kabel (30 cm)
  • Een meter lengte 40mm PVC afvoerbuis voor ophanging van de antenne outdoor.

conservenblikdraadeind M6 en moertjesAlfa Outdoor AP CPE

Daarnaast heb je een AC/CPE nodig. Een access point/Customer Premise Equipment. In goed Nederlands een toegangspunt voor gebruiker-apparatuur. Een apparaatje dat je antennesignaal omzet in een signaal dat bijvoorbeeld een USB kanaal op je laptop kan verwerken. Ik koos deze die je links op de foto ziet van ALFA omdat die robuust is, bestand tegen weer en wind en redelijk geprijsd.

Extern Wifi netwerk doorzetten in lokaal wifi netwerk

Je kunt de USB kabel die uit die AC/CPE komt rechtstreeks aan je laptop koppelen. Zelf heb ik gekozen om een eenvoudige wifi router aan de AC/CPE te koppelen. Op die wijze krijg je een eigen wifi omgeving waar meerdere gebruikers (mede reizigers) gelijktijdig gebruik van kunnen maken.

wifi versterker / wifi router voor de DIY Wifi Gun

Drie jaar terug kocht ik hiervoor de ALFA wifi camp pro 2 en die beviel prima maar op dit gebied is van alles te koop en een vergelijkend warenonderzoek heb ik niet gedaan.

Een DIY Wifi Gun bouwen

We beginnen met wat voorbereidende werkzaamheden. De ronde schijven uitknippen.

Dunne koperplaat of aluminium van ongeveer 0,6 mm kun je gewoon met een goede hobby- of keukenschaar op maat knippen.

Teken met een passer de verschillende maten van de schijfjes op de plaat. Je kunt overigens ook bodems van lege conservenblikjes hiervoor gebruiken. Maar ook die moet je op maat knippen.

Heb je geen passer? Maak dan deze eenvoudige passer voor het tekenen van cirkels in aluminium plaat.

eenvoudige passer voor het tekenen van cirkels in aluminium plaat - DIY Wifi Gun een krachtige Wifi antenne -


Voor de reflector en voor het actieve ontvangelement gebruik ik sowieso conservenblik want daar kun je mooi op solderen. Op aluminium lukt dat niet. Heb je koperplaat dan is solderen natuurlijk geen probleem.

refectoren en director van de wifi gun

- DIY Wifi Gun een krachtige Wifi antenne -

In de praktijk is het overigens slimmer om eerst de 6 mm gaten in het centrum (de passerpunt) te boren voor je gaat knippen. Dat boort makkelijker. Leg een stevige plank onder het plaatmateriaal. Boor rustig en begin met een boortje van 3 mm. Niet te hard drukken.

Let op!

Het gat in het schijfje (Ø 68mm) dat het actieve element vormt moet je groter maken. Neem 9 mm. Hierover verderop meer.

Heb je alle schijfjes dan neem je nog een stukje pertinax plaat en maak daar twee schijfjes van 3 à 4 cm van. Deze schijfjes hoeven niet mooi rond te zijn. Vierkant mag ook.

Heb je geen pertinax in huis dan kun je ook plastic of PVC gebruiken die je gewoon uit een lege fles schoonmaakmateriaal knipt. Is dat materiaal dunner dan 1 mm dan neem je vier schijfjes waarbij je er steeds twee op elkaar legt. Ook in deze schijfjes boor je centraal een gat van 9 mm.

 

 

Preparatie van de reflector en het actieve element

De reflector en het actieve element in de DIY Wifi Gun moeten aangesloten kunnen worden op een coax kabel. Daarvoor moeten op een hartafstand van 23 mm gaatjes in deze schijfjes worden aangebracht.  

afwerking van de coax kabel op de wifi gun

- DIY Wifi Gun een krachtige Wifi antenne -

Dit gaatje is groot 1 mm in het actieve element. De kern van de coax komt hier doorheen en wordt dan aan dit element vast gesoldeerd.

Het gaatje in de reflector staat daar precies tegenover. De grootte van dit gat is afhankelijk van de gebruikte coax. Neem voor dit gat de dikte van de coax min de buitenmantel. Laat het gaatje dicht aansluiten tegen de mantel/afscherming.

Die afscherming steekt dus door het gat van de reflector heen en wordt er wel aan vast gesoldeerd.  

Dit solderen doen we natuurlijk pas nadat de schijfjes zijn gemonteerd.

 

 

De bouwtekening van de Wifi Gun

 

wifi gun bouwtekening

- DIY Wifi Gun een krachtige Wifi antenne -

 

De constructie is eenvoudig maar je moet in verband met de afmetingen tussen de verschillende onderdelen even secuur werken.

Je begint met de reflector met twee moertjes vast te zetten op ongeveer 9,5 cm van het draadeind einde. Bedenk dat je die 9,5 cm straks nodig hebt om het deksel van de afscherm bus vast te zetten en de DIY WIFI Gun aan de PVC mastbuis te bevestigen.

Daarna werk je naar voren door steeds eerst een moertje over je draadeind naar de juiste plaats te brengen dan de ronde schijf er op te schuiven en vervolgens de moer aan te brengen waarmee je de schrijf op zijn plaats vast zet.

 

 

Bevestiging van het actieve element

Deze bevestiging wijkt af van alle andere schijfjes? Deze schijf moet geïsoleerd opgesteld worden. De schijf mag dus geen contact maken met het draadeind of de moertjes. Is er wel contact dan zou dit kortsluiting in de antenne betekenen.  

Hoe bereiken we dat er geen contact is met de andere delen?

Bevestiging van het actieve element in de wifi gun

 

Eenvoudig.

geïsoleerde opstelling er in de praktijk uit ziet

Nu heb je de pertinax of kunststof schijfjes nodig. Meet even op hoe dik die zijn (minimaal 1 mm. In het vervolg ga ik uit van 1 mm). Breng nu eerst de contramoer aan en laat die 1 mm voorbij de schijfplaats eindigen. (Dat is 11-1 is 10 mm voorbij de refector.

Neem dan isolatietape en wind die om het draadeinde strak tegen dit moertie aan. Pak dan een stanleymes en snijdt de tape door op 4 mm afstand van het moertje. Laat die 4 mm tape zitten en verwijder de rest.

Nu schuif je de eerste pertinax plaat over het draadeind tot tegen de moer. Dan het actieve element en daarna weer een pertinax plaatje.

Vervolgens breng te de tweede moer aan en draai die stevig vast. Als je dit secuur hebt gedaan is er nu 11 mm ruimte tussen de reflector en het actieve element.

Op de foto zie je hoe die geïsoleerde opstelling er in de praktijk uit ziet.

De antenne op de foto heeft er al ruim die drie jaar in weer en wind opzitten. Ondanks montage in een kunststof beschuitbuis is er toch wat corrosie opgetreden.

Na montage even met ohm-meter controleren of er echt isolatie is tussen het actieve element van de DIY Wifi Canon en de andere antenne delen.

Klaar DIY Wifi Gun

Nadat je dat geverifieerd hebt kun je de andere elementen plaatsen. Houd de aangegeven afstanden netjes aan.

Klaar.

- DIY Wifi Gun een krachtige Wifi antenne -

Ga je de Wifi Gun in huis gebruiken dan ben je klaar. Aansluiten en werken maar. Je kunt dan bijvoorbeeld de Wifi Gun op een tripod monteren.

Ga je hem buitenshuis gebruiken monteer de antenne dan in een kunststof bus, bijvoorbeeld een beschuitbus. Dit voorkomt nieuwsgierige blikken van omstanders en houd je antenne in redelijke conditie.

De constructie is eenvoudig. Zie bijgaande tekening voor Outdoor toepassing.

DIY WIFI Gun bouwtekening Outdoor 

Tot zover, vragen reacties altijd welkom. Geef ze hieronder aan mij door.
-
Koos Overbeeke

 

Terug van DIY Wifi Gun, een krachtige Wifi Antenne naar de Radio Amateur Antennes en Aarde

 

 

 

Je reactie en/of vraag
Vrijwel dagelijks ontvang ik vragen en reacties. Je krijgt altijd antwoord.

Bij publicatie zal alleen een Vraag en Voornaam zichtbaar zijn op de site.


Magic Word?