DIY LPAM Zender

 

 

 

 

 

DIY LPAM Zender

Met deze DIY LPAM Zender die je eenvoudig na kunt bouwen kun je jouw dorp, wijk of kleine stad eenvoudig van muziek voorzien. 

Natuurlijk is ook dit zendertje dat 12 watt in je Antenne pompt uitgerust met buizen. Of lampen zoals mensen ze vroeger vaak noemden en als je bovenstaande foto van de zender in wording bekijkt begrijp je waarom dat zo was. 

Het ontwerp en schema van deze zender vind je via het menu, LPAM, klik op 'Middengolf Zender met Buizen'.

 

Het Chassis

Het chassis voor deze eenvoudige zelfbouw zender komt weer van André van Beynum. Voor de montage gaten heb ik weer een dagje in de schuur gestaan.  

Voor ik nu weer bedolven wordt onder mailtjes met 'Koos, hoe kom je aan die 402 spoelen die op de foto staan'. Die spoelen kun je gewoon per mail in Duitsland bestellen (meer info op onze waar vind je die radio onderdelen pagina).

Hier is het schema voor dat chassis.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

DIY LPAM zender chassis ontwerp 

Variac 500 Watt 2 Ampere

 

We beginnen met het monteren van de grotere onderdelen en het aanleggen van de bedrading voor voedingsspanningen.

De voedingen worden geïnstalleerd en daarna sluiten we de zender aan op de Variac en voeren we voorzichtig de voedingsspanning op. We zien een rokende weerstand en schakelen snel de spanning af.

Als we de kortsluiting die de rook veroorzaakte hebben opgelost krijgen we het resultaat dat je ziet je op de foto bovenaan deze pagina.  

 

We starten nu met de modulator trap

In het ontwerp van deze DIY LPAM Zender neemt de modulator trap met EL84 een sleutelpositie in. 

Voor we verder gaan wil ik zeker weten dat die trap goed en netjes werkt.

Stuurtrap van diy lpam zender

 

We beginnen de bouw en test fase daarom met de stuurtrap van de DIY LPAM Zender. Kom je net binnenvallen op deze pagina? Het ontwerp van deze zender zie onder het menu LPAM en dan in het menu op de bladzij “Middengolf Zender met Buizen”.

Deze modulator met EL84 hoeft niet hard te werken en dat zou gunstig moeten uitpakken in die zin dat hij geen harmonische HF produceert en een mooie modulatie laat zien. De buis staat in klasse A. De modulatietrafo is er daarom één van 7000 ohm.

De 5 ohm kant van die trafo wordt later van spraak en muziek voorzien met onze Audio Versterker met Buizen. Onze zelfbouw Audio Dynamiek Compressor zorgt voor optimaal benutten van het zendvermogen en voor de 9 kHz bandbreedte beperking.

De stuurtrap bezit een afstemkring aan de ingang maar niet aan de uitgang.  In totaal bezit de zender drie afstemkringen en dat zou genoeg moeten zijn. Is dat ook zo? Dat gaan we zien. 

We voeden de ingang van de stuurtrap nu met twee signalen van de toongenerator. Een HF signaal van 675 kHz op de 402 Hf trafo en een signaal van 1000Hz op de modulatietrafo.

Wat levert dat op bij de 5,6k weerstand die als belasting aan de anode van de EL84 hangt?

 

Een paar eisen vooraf

De modulator van onze DIY LPAM Zender moet aan de volgende eisen voldoen:

  1. 100% modulatie in de testomgeving met de toongenerator als voedingsbron.

    Ik weet ook wel dat 100% modulatie in de praktijk onhaalbaar is. Maar de Audio Dynamiek Compressor die we eerder hebben gebouwd moet er voor zorgen dat we dicht in de buurt komen.

    In een testsituatie met een constante toon als input moet nagenoeg 100 mogelijk zijn.

  2. De modulator moet voldoende spanning en vermogen leveren voor de 807 buis. Dat is 14V PP of 10V RMS op een belasting van ruwweg 5k.

We gaan zien of dat werkt.

 

 

Een Spectrum Analyser voor Euro 230,-

Een spectrum analyser is een instrument waarmee je het frequentiespectrum kunt afgrazen op zoek naar bijvoorbeeld ongewenste en/of storende signalen.

Zo’n analyser is zeer geschikt om een zelfbouw zender zoals deze DIY LPAM Zender te onderzoeken op uitstoot van andere frequenties dan de gewenste frequentie.

Deze instrumenten zijn helaas nogal duur. Enkele duizenden Euro's.

 

Maar daar heb ik iets op gevonden. Een Spectrum Analyser voor Euro 230,-  in de vorm van een SDR Play DX. De computerontvanger heb ik al twee jaar in gebruik en krijgt nu nog een extra functie.

Ik sluit een draadje van 20 cm aan op de C antenne en wikkel daar een paar slagen draad omheen die ik even tijdelijk aan de anode van de EL84 hang.

Op die manier kan ik de frequentiebanden afzoeken naar de modulator.

De modulator ingang heb ik afgestemd op 675kHz en daar een toongenerator met die frequentie op aangesloten.

De audio ingang heb ik voorzien van een toon van 400Hz.

En nu de frequentiebanden even afzoeken naar die toon. En met succes

Onderstaande afbeelding laat zien dat de modulator luid en duidelijk doorkomt op 765kHz maar ook op 1350. 2025, 2700 en zelf nog een zwak signaaltje op 3375kHz.

Een spectrum analyser voor Euro 230

 

 

 

 

Dat vraagt om maatregelen!

Om dit euvel de kop in te drukken heb ik een klein filtertje ingebouwd dat op de eerste harmonische al 25dB demping geeft (dat is ruim 300keer).

klein filtertje

 

Een klein filtertje ingebouwd dat op de 1e harmonische al 25 dB demping geeft in deze DIY LPAM Zender

 

Dit filtertje werkt perfect. Maar nu bekruipt me een vermoeden. Het zal toch niet zo zijn dat mijn Chinese oscillator die harmonischen opwekt?

Even checken. Ja hoor, dat is zo :-( Met de oude Heathkit generator aangesloten op de EL84 blijkt die buis het netjes te doen zoals ik ingeschat had.

Het filtertje blijft zitten want het het geeft een mooie afstemming tussen de EL84 en de 807.

 

Pi filter en antenne aanpassing

Nu we toch met filters bezig zijn ook maar het Pi filter dat naar de antenne gaat in elkaar gezet. Dit filter monteer ik in een plastic doosje (heeft haarcrème in gezeten). 

 

Pi filter

 

Het pifilter naar de antenne

 

De binnenkant van dit doosje heb ik met aluminium folie bekleed zodat er bij de zender minimaal signaal wordt uitgestraald.

De ferriet ring is een FT82-77. Met dit materiaal heb je maar 10 windingen nodig om 140µH inductie te scoren. De vaste condensatoren van het filter zitten aan de onderkant van het Vero bordje. 

Zoals je bij deel 1 van dit project kon lezen (Middengolf zender met buizen) hadden die condensatoren geen lang leven.

Nadat ook die uitdaging is opgelost kunnen kijken of de 807 in de praktijk net zoveel vermogen de dummy load inpompt (12,5 Watt) als LTSPICE laat zien.

  

Wordt vervolgd

 

 

 

 

Terug van DIY LPAM Zender naar LPAM

 

 

 

 

Jouw reactie en/of vraag
Je persoonlijke gegevens zoals email adres worden niet op de site vermeldt!