de radio amateur logo

betaalbare antenne rotor

 

 

 

 

DIY Betaalbare Antenne Rotor 2.0

Deze betaalbare antenne rotor moest ik deze zomer (2022) helaas construeren. Van de goedkope antenne rotor die hieraan voorafging ging deze zomer bij 35 graden het motortje stuk. Vochtproblemen bleken de oorzaak hiervan.

Het PVC kastje waarin ik het motortje had gemonteerd bleek toch niet helemaal vochtdicht te zijn. Ik had dat wel gezien, er zaten soms ‘zweetdruppels’ op het glaasje maar heb daar niets mee gedaan. Enkele druppeltjes zouden, hoopte ik, geen kwaad kunnen.

Foutje.

 

De rotor doet het niet meer  

Zoals gezegd, deze zomer bij 35°C gaf het motortje de geest. Dus een nieuwe bestellen. Helaas biedt AliExpress de antenne waar ik dit motortje uit had gesloopt niet langer aan ☹.

TV antenne met rotor

Op Ali Baba kun je deze antenne nog krijgen voor 15 euro.

Maar de bestelprocedure loopt via gebrekkig Engels aan de kant van de leverancier en via Email. Ook de levertijd is onzeker. De leverancier gaat voor het verzenden van dit relatief grote pakket op zoek naar de goedkoopste verzenddata.

Bij Amazon.com is hij te koop voor €29,99. De verzendkosten zijn €18. Wil je snelle verzending dan kost dat meer.

Bij Grandado kost hij €192,- maar dan krijg je er wel een 230V voeding bij.

Na ampele overwegingen bestelde ik hem bij Amazon.com wegens gebleken betrouwbaarheid en snelle levering.

Een 115V wisselstroom voeding heb ik al in gebruik dus dat vormt geen probleem. Je kunt ook zelf de 115V/15V voeding vervangen door een 230V/15V voeding. De kosten van zo’n ding zijn gering.

 

 

Rotor constructie verbeterd

De Chinese bouwers van deze antenne hebben blijkbaar ook wat vochtproblemen gehad met hun voorgaande constructie.

In de huidige constructie zit het motortje iets beter ‘ingepakt’ in een regendichte behuizing. (Let op! Regendicht is nog niet vochtdicht).

Ik kon twee dingen doen. Dit motortje er uit slopen en in de bestaande Antenne constructie bouwen. Hierbij nog wat aandacht voor het vochtdicht maken van dit IP65 kastje.

Helaas, ik ontdek dat die IP65 kastjes niet langer leverbaar zijn. Een teken aan de wand!

Ik besluit een antenne constructie te bedenken die aansluit bij de nieuwe rotor constructie en het motortje in de laatste ingebouwd te laten.  

De goedkope rotor 2.0 met koppelstuk

 

Je ziet links de nieuwe rotor. In de rotor zie je ook een concept verbindingsstuk met de Antenne.

Dit verbindingsstuk bestaat uit een stukje 28mm koperen pijp met een verloopstuk naar 22 mm. 28mm pijp is de maat die perfect in de rotor past.

Dat verloopstuk heb ik toegevoegd omdat dit aan de buitenkant bovenaan 26,5mm meet. De antennekoppel in het antennelager is inwendig 26mm. Daar moet ‘een mouw aan te passen’ zijn.

De antenne en de super eenvoudige maar toch degelijke lager constructie kun je nakijken in Stormbestendige DIY Antenne Rotor.

 

De afstand tussen het hart van de nieuwe rotor tot de rand van dit apparaat is ongeveer 4,5cm. Dit betekent dat het antenne-lager iets verder van de mast af moet worden gemonteerd dan bij de oude rotor. Ik kies voor 7,5cm. Dat biedt ons de ruimte om de rotor met een kap tegen inslaande regenbuiten te beschermen.

Om veel gedoe op een paar meter boven het dak van onze woning te voorkomen maak ik eerst een proefopstelling op de werkbank in de schuur.

proefopstelling op de werkbank

 


Rotor platform

Bij deze uitvoering van de betaalbare antenne rotor moest ik een zogenaamd ‘rotorplatform’ construeren. Die stellen we samen met behulp van aluminium stukken uit de rommelbak.

Heb je die niet?

Geen probleem. Google even ‘rotorplatform’ en je komt zo een aantal leveranciers tegen die je zo’n steunpunt kunnen leveren. Dat platform kun je aan de mast bevestigen.

 

 

De aangepaste antenne constructie  

We beginnen bij deze betaalbare antenne rotor met de regenkap. We gebruiken daarvoor een verbindingsstuk (lijmmof) voor 110mm (regen/afvoer/pijp) plus een afdichtstuk (speciedeksel rood).

Zo’n stuk pijp past mooi om de rotor heen. Als eerste verbinden we het afdichtstuk met wat hulpmiddelen stevig met het koppelstuk.

regenkap onderdelen voor betaalbare antenne rotor

 

Op bijgaande afbeelding zie je de nieuwe constructie in wording. Om de mof soepel over de rotor te laten zakken moest ik de binnenrand verwijderen.

de nieuwe constructie in wording

 

Dat deed ik iets te wild (te snel willen zijn) waardoor de mof barste ☹. Hier houd ik hem met tape bij elkaar. Er moest dus een nieuwe worden gehaald bij de bouwmarkt. De binnenrand wegvijlen is de veilige werkwijze.

 

 

De aandrijfsectie op afstand zetten

De aandrijfsectie van deze betaalbare antenne rotor op afstand zetten betekent dat de antenne van de mast af moet. Daarvoor brengen we een nieuwe bevestiging aan.

BKU10 klemmen het instellen van die afstand

Je ziet op de afbeelding dat de aandrijfpunt van de antenne nu verder van de mast af zit. Het ‘draaglager’ van de Antenne wordt daarom nu met behulp van BKU10 klemmen op de gewenste afstand gezet.

Voor het instellen van die afstand gebruik ik toevallig in de rommelbak beschikbare extra klemstukken. Heb je die niet liggen dan kun je ook een hardhouten vierkant balkje van 2,5cm gebruiken. Boor daarin passende gaten voor de U-bout.

 

De antenne inclusief lager-constructie van de mast halen

De afbeeldingen spreken voor zich. De uitlaatklemmen verwijderen en vervangen door de BKU10 klemmen.  Daarna het rotor platform met de rotor monteren.

De uitlaatklemmen verwijderen en vervangen door de BKU10 klemmen. Daarna het rotor platform met de rotor monteren

 

 

Koppeling van de rotor aan de antenne

In binnenste buis van het ‘lager’ maak je met een junior zaagje twee zaagsneden.

Hierna kun je met een beetje druk de buis over het koppelstuk duwen. Met een slangenklem zorg je ervoor dat die verbinding muurvast zit.

Koppeling van de rotor aan de antenne

 

 

Het resultaat

Een Betaalbare Antenne Rotor op het dak

Hieronder zie je de betaalbare antenne rotor op het dak staan. Dat heeft weer een paar middagen boeiend knutselwerk opgeleverd.

de DIY betaalbare antenne rotor op het dak

 

Voldaan kijk ik ernaar en ben tevreden hoe we diverse constructie uitdagingen mooi hebben opgelost. 

Met een lichtgewicht 23cm- of 70cm- of 2meter Jagi antenne werkt het perfect. Ook met een lightgewicht HF antenne zoals de MLA 30+ werkt deze betaalbare Antenne Rotor prima.

 

Helemaal tevreden?

Voor een lichtgewicht antenne zoals de MLA 30 plus werkt het perfect.

Maar, op de foto zie je de grotere koperen buis loop op de Rotor staan. Die brengt een gewicht (axiale kracht) van ruim 5kg op de rotor.

Dat is helaas teveel voor dit rotortje. Het rotortje keert namelijk automatisch om na een draai van 359 graden. Dat gaat enigszins met bruut geweld. De motor wordt op dit eindpunt geblokkeerd. 

Vervolgens tilt de motor zichzelf een paar millimeter op in een beweging om van draairichting te wisselen.  De axiale druk van ruim 5kg die mijn koperen buis loop op de rotor uit oefent belemmert die optillende beweging. 

In negen van de tien gevallen komt het motortje hierdoor niet over zijn dode punt geen en mislukt de draairichting omkeer beweging :-(.

Voor deze koperen loop antenne en andere zwaardere antennes moet ik dus een alternatief voor deze betaalbare antenne rotor zoeken.
-
Koos Overbeeke

 

Terug van Betaalbare Antenne Rotor naar Antenne en Aarde

 

 

 

Je reactie en/of vraag
Vrijwel dagelijks ontvang ik vragen en reacties. Je krijgt altijd antwoord.

Bij publicatie zal alleen een Vraag en Voornaam zichtbaar zijn op de site.


Magic Word?