de radio amateur logo

antenne en aardleiding vijfhoog op een appartement

 

 

 

Een antenne en aardleiding vijfhoog op een appartement

Een lezer stelde me de vraag: Hoe kom ik aan een goede antenne en aardleiding vijfhoog op een appartement?

Omdat ik weet dat meer lezers met dit vraagstuk kampen hierbij een uitgebreid antwoord. Ik begin met de antenne en behandel daarna de aardleiding.

 

 

De antenne op een appartement

Woon je in en woonappartementengebouw dan mag je rekenen op relatief niet te hoge storingsniveaus binnen je appartement. In dat geval kun je een loop antenne ook binnenshuis gebruiken.

Een wellbrook voor het raam van je appartement

Plaats hem voor een raam en als het kan op je balkon. Dank zij hun richtingsgevoeligheid kun je stoorbronnen vaak met het draaien van de antenne minimaliseren.

Je kunt een Wellbrook ALA1530 nemen. Prima Antenne maar kost je een meer dan drie honderd Euro voor hij bij je thuis op tafel ligt.

Een MLA 30+ is zeker ook een goede keus. Pas op! Er zijn nog leveranciers die de oude MLA 30 leveren. Die is een stuk minder.

Bij de 30 + kun je de performance zelf nog een stuk hoger brengen dan hij al is. Hier staat aangegeven hoe: ervaringen-met-de-mla-30-antenne

Zelf heb ik in de periode dat mijn zonnepanelen nog enorm veel storing veroorzaakten met een MLA 30+ heel goede resultaten behaald.

Een loop antenne is blijkbaar veel minder gevoelig voor EMC stoorsignalen.

Voor een paar tientjes koop je hem al bijvoorbeeld bij Amazon.nl. Beide loops zijn alleen geschikt voor ontvangst.

 

 

Zenden vanaf vijfhoog op een appartement

MFJ 1620 voor je antenne en aardleiding vijfhoog op een appartement

Wil je zenden en heb je daarvoor een antenne en aardleiding vijfhoog op een appartement nodig?

Dan zou je de MFJ 1622 kunnen proberen.

Deze antenne is bruikbaar vanaf de 2 Meterband tot de 40 Meterband en kan tot 200 watt PEP hanteren en monteer je eenvoudig afneembaar aan een raamkozijn.

Deze antenne brengt zijn eigen tegencapaciteit mee (aardleiding) in de vorm van 10 meter witte draad die je uit het raam kunt hangen.

 

 

Veel stoorsignalen in je appartement

Het euvel van veel stoorsignalen in je appartement doet zich vaak voor bij appartementen die boven winkels, een winkelcentrum of bedrijfsgebouwen zijn gesitueerd.

Die winkels bevatten dan omvormers die gigantisch storen. Dat mag niet natuurlijk maar zie maar eens dat je er wat aan doet ☹

vlaggenmasthouder

De oplossingsrichting is dan dat je probeert buiten het strooiveld van die stoorbronnen te komen. Dat kan heel goed met een vlaggenmasthouder. Die kun je binnen bevestigen bij een raam dat open kan of je plaatst hem op een balkon.

Maar als je vierhoog of hoger woont dan kun je hem ook vrijwel onzichtbaar (stealth) aan die buitenmuur bevestigen.

Hoe?

Boor twee gaten. Monteer daar twee keilbouten in die maximaal 10 mm uit de muur steken. Je kunt nu met twee vleugelmoeren in 30 seconden je masthouder bevestigen als je op de korte golf wilt luisteren. 

Blinken die keilbout eindjes in de zon? Bedek ze met een rubber dopje dat je in de kleur van je buitenmuur verft.  

Monteer je antenne op drie meter mast en je bent in business.

 

 

Woon je op de bovenste verdieping?

MLA 30+ in een vlaggenmasthouder

Met zo’n demontabele ‘mast’ moet je ook een loop antenne boven je dak uit kunnen steken.

Van collega’s hoor ik positieve verhalen over een loop antenne van VanDijke. Heb daar zelf geen ervaring mee maar wel gehoord en gezien hoe een Franse amateur die op een beam slecht werd ontvangen op deze loop glashelder door kwam. Ook deze loop is alleen geschikt voor ontvangst.

Let op! Zo’n vlaggenmasthouder is natuurlijk wel zichtbaar. Hang die houder daarom alleen buiten op momenten dat je actief bent en verwijder hem weer direct na het gebruik.  

Beam antennes (dipool antennes) werken ook prima zonder aarde. Echter bij een appartement praktisch alleen toepasbaar voor de 2M band.

 

Zonder aardleiding!

De voornoemde loopantennes werken uitstekend zonder radio aarde. Toepasbaar van de Lange Golf tot de 10 Meterband.

 

 

Draad antennes

Wonen op de bovenste verdieping kan een voordeel opleveren. Weet je op het dak te komen? En kijkt je appartement zowel op de voorkant als de achterkant van het gebouw naar buiten?

Dan kun je als je het handig aanpakt vrijwel onzichtbaar (voor buitenstaanders op de begane grond) een draad over het dak spannen.

Kun je niet op het dak? Maar kijkt je appartement aan meerdere kanten van het gebouw naar buiten? En is het gebouw niet hoger dan 20 meter?

Gebruik een werphengel (vishengel) en een katapult

Op een stille zondagmiddag kun je met een goedkope werphengel in combinatie met een katapult een loodje over het dak schieten (let op je ramen, bind een spons om het loodje) en vervolgens een dun grijs draadje binnen hengelen.   

Vanaf de begane grond is zo’n draadje niet zichtbaar.

Het werkt niet altijd. Heb je veel EMC stoorbronnen in je gebouw dan gaat zo’n draadje je waarschijnlijk niet helpen.

 

Hangt er wel een airco kast aan je appartement?

Of mag het ophangen van zo’n kast dan weer wel? Vaak mag dit, zeker in oudere gebouwen en ook als je direct onder een plat dak zit.

Zo’n kast biedt mogelijkheden om een antenne te verstoppen en die antenne buiten de EMC zone op te hangen. 

Maak een bevestiging aan die kast (of laat dit doen door de installateur onder het mom van een storing oplossen). Een bevestiging waarin je een parttime mast voor je antenne kunt klikken op momenten dat je actief wilt zijn.

 

 

Maak gebruik van een dichtbij staande hoge boom

Gebruik een dun maar sterk grijs touwtje en verbind daar een grijs stuk antenne draad aan met aan het einde een visloodje. 

Koop of maak een katapult en schiet dat loodje over een boom die 15 tot 25 meter verder staat. Het mag ook het dak van een belendend lager gelegen gebouw of bedrijfsgebouw zonder ramen in de buurt zijn.

 

lange draad antenne en aardleiding vijfhoog op een appartement

 

 

Heb je een vlaggenmast?

Ook vlaggenmasten zijn vaak toegestaan waar Antennes verboden zijn. Vlaggenmasten lenen zich uitstekend voor het heimelijk aanbrengen van antennes.

 

 

Aardleiding vijfhoog op een appartement

 

Bij de aardleiding heb ik twee belangrijke hulpvragen.

  1.  Heb je een centraal gestookte CV voor meerdere gebouwen? Alleen voor jullie gebouw of bezit je een eigen ketel in het appartement?
  2. Hoe oud is je gebouw?

 

Zeker bij een wat ouder gebouw en met een centrale ketel zal je CV waarschijnlijk een prima aarde opleveren. Bij oudere gebouwen kan ook de waterleiding een prima aarde zijn.

In het appartement van mijn dochter, midden in de stad, gebouwd in de jaren ’60 van de vorige eeuw, blijken zowel de CV als de waterleiding uitstekende aardpunten.  

aardleiding van het elektriciteitsnet

Bij nieuwere gebouwen, zeg maar jonger dan 50 jaar, zal de waterleiding waarschijnlijk deels uit kunststof slang zijn opgebouwd. Daar kun je niets mee.

Heb je een eigen ketel dan helpt die je in dit opzicht ook niet. Die ketel zal geaard zijn aan het elektriciteitsnet. Maar die aarde stelt in Nederland niet veel voor. Heb je niets aan.

 

Gebruik nooit de aarde van het elektriciteitsnet

Omdat de aarde van het elektriciteitsnet in Nederland relatief hoogohmig is en in appartementsgebouwen sterk vervuild zal zijn, kun je daar niets mee.

 

 

Vijfhoog op een appartement een ‘aardleiding’ maken

Vijfhoog op een appartement een aardleiding maken kan ook. Het is relatief eenvoudig te doen.

Hang tijdens je actieve radio uurtjes een ‘tegenwicht aarde’ uit een raam of balkon langs de muur naar beneden. Zorg ervoor dat die draad (globaal in de kleur van de muur) niet voor het raam van benedenburen bungelt!

De lengte van die draad is van belang. Voor de Middengolf en 160M moet de draad zo lang mogelijk zijn. Voor de 80M band moet hij 20 meter zijn of zo langmogelijk. Voor de 40M band 10 meter en voor 20 meter 5 meter en voor 10 meter of 27 MC slechts 2,5 meter.

Maak die draad nooit langer dan een vierde van de band die je wilt beluisteren. Anders wordt hij hoogohmige.  Is je draad eigenlijk te kort dan is hij capacitief hoogohmig. Dat zal vooral bij de lagere frequenties optreden. Die impedantie kun je indien nodig omlaag brengen met een instelbare spoel capaciteit in serie met je ‘aarddraad’ (een laadspoel, loading coil).

 

 

Als het niet rechtsom kan moet het maar linksom

Alle oplossingsmogelijkheden voor een antenne en aardleiding vijfhoog op een appartement zijn een compromis en daarmee niet vergelijkbaar met de mogelijkheden die een amateur heeft die in een provinciaal buitengebied woont.

Maar voorgaande oplossingen zijn desondanks productief. Heb je vragen of suggesties? Ik hoor ze graag.
-
Koos Overbeeke

 

Terug Antenne en Aardleiding Vijfhoog op een Appartement naar antenne-s-en-aarde

 

 

 

 

Je reactie en/of vraag
Vrijwel dagelijks ontvang ik vragen en reacties. Je krijgt altijd antwoord.

Bij publicatie zal alleen een Vraag en Voornaam zichtbaar zijn op de site.


Magic Word?