200 Watt korte golf zender met 1 buisje in de PA
Wil je op de korte golf amateur banden meepraten met een 200 watt korte golf zender? Dan kun je natuurlijk een ‘bakkie’ kopen zoals een ICOM IC 7300 of een Yaesu FT 99. Allebei leuke transceivers maar je bent daarvoor wel ruim 1300 Euro kwijt.
Je kunt ook zelf een zender bouwen en bijvoorbeeld een SDR Play DX gebruiken als ontvanger.
Die SDR ontvanger biedt nagenoeg hetzelfde als de ontvangers in deze Chinese ‘bakkies’. Maar kost wel veel minder. Voor iets meer dan € 200 staat hij bij jou op tafel te spelen. Kijk hier even voor praktijkervaringen met die radio.
Een zender bouw je aan de hand van het voorbeeld op deze pagina makkelijk zelf en daarvoor ben je als je alle onderdelen nieuw koopt zo’n €5 à 600 kwijt. Heb je bijvoorbeeld een voedingstrafo of enkele buizen nog ergens liggen dan daalt dit laatste bedrag aanzienlijk.
Kortom, Je bent goedkoper uit en je smaakt de voldoening van iets zelf gemaakt te hebben.
Last but not least. Je blaast harder mee dan je collega radio amateurs met zo’n bakkie. Zo’n bakkie levert maximaal 100 watt PEP. Onze eenvoudige zelfbouw zender levert het dubbele. 200 Watt PEP.
Waar begin je?
Ik raad je aan om op de 160 meterband te beginnen. Die frequentie brengt nog relatief weinig uitdagingen in de bouw van je zender met zich mee.
Als antenne gebruik je gewoon een zo lang mogelijk draad die je spant vanuit je huis liefst schuin omhoog naar een punt zo ver mogelijk weg (kan een boom zijn).
Een goede aardaansluiting helpt ook. Zie hiervoor “het belang van een goede aarde”
Let op!
Natuurlijk zijn ook hier kosten aan verbonden. Maar die kosten heb je altijd, welke zend- en ontvangapparatuur je ook wil gaan gebruiken.
- 200 watt korte golf zender -
Eenvoudige Relaisschakeling voor veilige Push to Talk
Een schakeling die je echt nodig hebt is een relaiskastje.
Hierboven die je het schema van zo’n kastje. Voor als je niet vertrouwd bent met relais schakelingen licht ik de werking even toe,
We gebruiken twee relais. Kleine doosjes die je voor 3 Euro per stuk op de kop tikt. In rust, je bent aan het luisteren zijn beide relais in ruste. De antenne is verbonden met je Radio Ontvanger.
Wil je nu gaan praten dan zet je een schakelaar om of drukt op de push-to-talk button van je microfoon.
Beide relais worden dan geactiveerd (relais is ‘op’) maar R1 is sneller dan R2. De RC schakeling bij R2 zorgt voor 0,1 mSec (1/1000 sec) vertraging.
Als beide relais ‘op’ zijn is de antenne omgeschakeld naar de Zender. De oscillator van de zender is ook aangezet en het praten kan beginnen. Die relais opkomsttijd is voor een gewoon mens onmeetbaar snel.
Stop je met praten en laat je de push-to-talk button los dan valt eerst R1 af en daarmee stopt de oscillator in de zender zijn activiteit.
R2 valt 1 mSec later af. Ook die vertraging is voor ons mensen niet waarneembaar maar hij is wel van belang. De antenne schakelaar schakelt nu terug naar ontvangen/luisteren maar dat gebeurt pas nadat de zender zijn activiteit heeft gestaakt.
Het belang van deze Push-to-Talk schakeling
Zonder deze relaisschakeling, gewoon de antenne omschakelen met een stevige wisselschakelaar kan ook. Je koopt zo'n schakelaar in elke elektriciteitszaak of bouwmarkt.
Er gebeuren dan twee dingen.
- De antenne staat nog onder stroom, dus omschakelen gaat gepaard met geweld. Die schakelaar en je apparatuur gaan dat niet leuk vinden.
- Je zender blijft zijn energie ophoesten terwijl er geen ‘load’ geen belastingcircuit meer aanwezig is. Ook dat zal die zender niet leuk vinden.
- Je radio gaat dit ook niet leuk vinden en het is de vraag of je ontvangstresultaten kunt boeken. Weliswaar is de zender niet meer aan de antenne gekoppeld maar binnen een straal van 10-20 meter zal hij je ontvangst mogelijkheden ernstig belemmeren.
- 200 watt korte golf zender -
Binnenkort meer informatie